Frisca naturala – cea mai simpla reteta


Mie imi place foarte mult frisca. Este „garnitura” perfecta pentru prajiturile, torturile si gustarile cu fructe. Iata cum se face frisca naturala, proaspata din smantana grasa, fara aditivi, intaritori si gelifianti.

untitled-55

De  obicei eu nu pun intaritori sau gelatina, fac exceptie acele retete care o cer in mod expres, nu e un capat de tara daca ii folositi, dar sfatul meu este sa va pastrati prajiturile cat mai… sa le zicem „curate”. Reteta de succes implica smantana de calitate, speciala pentru frisca – adica mai grasa – si totul facut la rece. Asadar, pentru a orna cam 6 prajituri, va trebuie:

  • 200ml smantana 35%
  • 1 1/2 zahar pudra
  • 1 plic zahar vanilinat

     Pentru o frisca solida, pufoasa si rezistenta totul trebuie sa fie, asa cum am mai spus, RECE: bolul, paletele mixerului, smantana. Se pune smantana in bolul care a stat 15-20 minute la congelator apoi se bate bine pana se intareste apoi se adauga zaharul pudra si zaharul vanilat si se mai bate pana se topeste zaharul. Am uitat sa mentionez ca eu am pus bolul cu smantana in alt bol in care am pus zapada (puteti sa puneti apa rece cu gheata). Mi se mai intampla ca atunci cand e foarte cald in bucatarie si nu se intampla sa fi nins afata, sa folosesc doua pungi de legume congelate in jurul vasului in care bat frisca pentru a se inchega mai repede.

Rezultatul este garantat: o frisca delicioasa, pufoasa si cremoasa… hmmmmm de vis!

S’aveti pofta!


2 comments

  1. Anonim says:

    Da, ai dreptate, smantana mai grasa este buna pentru firsca DAR mi e nu mi a iesit niciodata frisca din acea smantana speciala. Se bate cu telul? Eu am batut o cu mixerul si nu mult dar nu iese si nici prietenei mele. Oare de ce?
    Miky

  2. Oana Constantin says:

    Hmmm, cred ca e mai greu pana iti iese prima data. Smantana se bate la rece (eu nu o bat in bucatarie pt ca acolo e mai cald decat in resul casei), toate ustensilele sunt de la congelator (bolul de metal si paletele mixerului). Acum… nu imi placce sa fac reclama dar am cumparat mereu smantana pt frisca de la Ladorna, aceea de la poza de mai sus, si nu am avut niciodata surprize. Spor in continuare si sper sa iti iasa!

Lasă un răspuns