Azi am făcut ceva delicios și aromat – Prăjitură răsturnată cu ananas. Aceasta reteta americana a aparut cam prin anii ’20 cand a inceput comercializarea la scara larga in US a ananasului la conserva, pe atunci era la moda tipul acesta de dulce si toate gospodinele aveau reteta lor proprie. Reteta mea este simpla si incearca sa mentina nota originala a prajiturii.

Ingrediente pentru topping:
  • 220g zahar brun
  • 110g unt
  • 7-8 felii de ananas
     Ingrediente pentru blat:
  • 260g faina
  • 60g migdale macinate
  • 300g zahar
  • 220g unt
  • 4 oua mari
  • 200ml smantana usoara
  • 1 plic praf de copt
  • 1 praf de sare
  • 1 lingurita de extract de vanilie sau esenta
     Pentru topping, se caramelizeaza zaharul si untul taiat cubulete la foc mediu, mestecati cu o lingura de lemn  pana cand se dizolva zaharul iar crema incepe sa clocoteasca (Dupa ce zaharul s-a topit, nu mai mestecati). Puneti caramelul intr-o tava de prajituri (de preferat, teflonata si unsa bine cu unt) apoi puneti rondelele de ananas (eu am folosit conserva, dar mai bine folositi proaspat).
     Se amesteca faina, migdalele macinate, praful de copt si sarea intr-un bol si se pun deoparte. In alt bol se amesteca untul si zaharul pana se omogenizeaza, apoi se adauga ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Se adauga si vanilia. La sfarsit se adauga amestecul uscat (faina, migdalele macinate, praful de copt si sarea) alternand cu smantana (se ameseca bine dupa fiecare). Coca obtinuta se pune in tava peste ananas si caramel.
     Se da la cuptor la foc mediu timp de circa 1 ora si un sfert dupa care se scoate si se pune pe un suport, sa se raceasca.

     Dupa ce s-a racit se rastoarna pe un platou si se decoreaza (sau nu) dupa propriile preferinte. Eu am decis sa adaug frisca facuta in casa (fara intaritori sau gelatina, vezi aici cum am facut frisca).

Nota: După ce am făcut această prăjitură mi-am dat seama ca ar merge cateva îmbunătățiri: atât pentru caramel cat și pentru blat cantitatea de unt ar putea fi înjumătățită pentru ca la final gustul predominant este cel de unt care acoperă pe cel de ananas sau migdale. 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.