Chec cu lamaie si mac


Ieri am fost la masa prin vecini si am gustat o prajitura grozava si din cate se pare, usor de facut – un chec cu lamaie si mac. Pentru ca a fost un succes printre invitati m-am hotarat sa il impart si cu voi…

[sgmb id=”1″]

Ingrediente pentru chec:

  • 220g unt (moale)
  • 220g faina
  • 220g zahar
  • 4 oua
  • 1 plic praf de copt
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 2 linguri de mac
Pentru sirop:
  • 75ml de apa
  • 150g zahar
  • zeama de la o lamaie
     Se amesteca faina, praful de copt si semintele de mac. Separat se amesteca untul cu zaharul pana se obtine o compozitie cremoasa (sfatul meu e sa folositi totusi zahar pudra, altfel o sa mixati la unt pana la primavara). Se adauga ouale unul cate unul, amestecand bine dupa fiecare. Se adauga coaja de lamaie si partea uscata (faina, praf de copt si seminte de mac, daca suntem aici eu as sfatui sa puneti si un praf de sare, ca sa nu fie prea „lesinata”, asta in termeni stiintifici :).
     Se toarna compozitia intr-o forma de chec tapetata cu hartie de copt si se da cam 40 de minute la foc mediu. Daca trece testul cu scobitoarea atunci prajitura e gata. Siropul il faceti cat e prajitura la cuptor: se fierbe cam 5-6 minute apa cu zaharul si zeama de lamaie.
     Dupa ce scoateti prajitura din cuptor se inteapa cu o furculita pe toata lungimea si se toarna siropul. Se lasa la racit si se serveste musafirilor (adica mie… caci eu am fost degustator de data asta).

One comment

  1. Andreea Maria says:

    Incredibil!
    Am facut checul si a iesit senzational. Imbinarea perfecta dintre mac si lamaie.
    Desi am numai 14 ani si acesta este al 4-lea dulce pe care il fac de una singura, a iesit foarte bun. Asta se datoreaza, in mare parte, stilului tau foarte bun de a explica. 🙂
    Se vede ca pui multa dragoste in toate retele tale.
    Multumesc si de abia astept sa incerc si restul retelor.

    P.S. Mentionez ca in blat am adaugat si nitica esenta de lamaie care i-a dat un gust si un parfum extraordinar. Super!

Lasă un răspuns