Acasă Rețete dulci Aluaturi dulci Cornulețe bicolore cu rahat

Cornulețe bicolore cu rahat

3
Cornulețe bicolore cu rahat

Mi-am adus aminte de un dulce deosebit pe care l-am mâncat pentru prima data acum câțiva ani – Cornulețe bicolore cu rahat. Îmi plac foarte mult mai ales pentru ca nu conțin untura ca majoritatea rețetelor autohtone de cornulețe, sunt foarte fragede și pufoase, sunt economice și destul de simplu de pregătit. Aceasta rețetă ii aparține soacrei mele de la care am învățat foarte mult în domeniul “dulcinelelor”.

Cornulete bicolore cu rahat
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 60
Ingrediente:
Aluatul de cacao și cel simplu
  • 500g faina
  • 2 linguri și jumătate de zahar
  • 1 ou mare
  • 100ml ulei
  • 150ml de lapte
  • 1-2 linguri de cacao
  • esența de rom
  • 2 plicuri de zahar vanilat (o linguriță de extract de vanilie)
  • 7g de drojdie
  • jumătate de lingura de bicarbonat stins în oțet
  • 300g rahat
  • un praf de sare
Pentru sirop:
  • 100g zahar
  • zeama de la o jumătate de lămâie
  • 80 ml de apa
In primul rand se înmoaie drojdia în lapte și se lasă deoparte.
Separat se bate oul cu zaharul cu un tel în forma de para, se adaugă vanilia, romul și un praf de sare. Apoi se adaugă uleiul treptat amestecând încontinuu, după care se adaugă laptele cu drojdie, bicarbonatul stins în oțet (câteva picături).
Se adaugă aproximativ jumătate din cantitatea de făină, se amestecă până se ajunge la o compoziție de consistența unei smântâni mai groase.
Se acoperă vasul cu un șervet și se lasă deoparte să se dospească (e foarte important să lăsați vasul într-un loc unde nu sunt curenți de aer – eu l-am pus în cuptorul aragazului oprit).
După aproximativ o jumătate de ora (sau după ce aluatul și-a dublat volumul) se împarte în mod egal în două vase separate, într-unul se pun 2 linguri de cacao și făină cât cuprinde (un aluat ca pentru pâine, bun de întins) și în celalalt se pune doar faina (cât sa se obțină un aluat de aceeași consistență).
Ambele aluaturi (cel cu cacao și cel simplu) se lasă la dospit la loc ferit de curenți de aer (cel mai bine trebuie acoperit cu folie de plastic pentru a nu face crustă).
După jumătate de ora sau când aluatul și-a dublat volumul, se fac gogoșele de ambele culori și se întind pe masă sau suprafața de lucru (nu cred că e nevoie să fie tapetată cu făină). Atenție la făină – folosiți faina de buna calitate pentru ca una de proasta calitate se va lipi de masă deși aluatul conține destulă grăsime.
Se suprapun foile și se taie cu rola de tăiat pizza (sau un cuțit fără zimți) în patru și fiecare sfert se mai taie de 2 ori. Triunghiurile se mai întind ușor cu degetele, se pune la bază o bucată de rahat (cat mai subțire) și se rulează, susținând aluatul astfel încât să se ruleze strâns de mai multe ori.
Se așează pe tava cu terminația sub cornuleț (puteți să folosiți hârtie cerata, eu am copt cornulețele pe spatele tăvii fără să mai ung cu nimic). Se dau la cuptor la foc mediu (170 de grade) circa 10-15 minute sau până când s-au rumenit ușor.
Intre timp se pregătește un sirop din apă, zahăr și zeamă de lămâie (se dă în clocot o dată și se ia de pe foc). Se înmoaie cornulețele fierbinți în siropul răcit și se așează pe platou.
Sunt delicioase atât calde cât și reci, se pot păstra și câteva zile la temperatura camerei.
Sper că v-a plăcut propunerea mea și până la următoarea rețetă dulce vă doresc S-aveți poftă!

Articolul precedent Eclere cu cremă de vanilie
Articolul următor Prăjitură cu migdale (rețetă fără gluten)
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

3 COMENTARII

  1. Buna! Sincer nu stiu exact cate cornulete ies pentru ca nu le-am cantarit niciodata. Nici la numar de bucati nu te pot ajuta pentru ca nu imi ies niciodata toate la fel. Cred ca e o sa-ti iasa sub un kg. de cornulete cu aceasta reteta. Spor!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.