Eu si Anutza am fost azi singurele acasa si am bucatarit ca intre fete ceva dulce pentru tati si bunici. Pentru ca asa ii place lui mami sa se complice, am ales o prajiturica simpla de preparat dar destul de migaloasa la montaj (Anutza s-a plictisit repede si a preferat nani decat sa o priveasca pe mami cum scobeste fursecuri).

A fost un fel de fusion intre 2 prajituri clasice: nuci si caise, ambele prajituri erau printre preferatele mele in copilarie, am incercat sa le combin cumva si iata ce a iesit.

     Aici inca mai avea rabdare cu mine…

Sa revenim la dulciurile noastre, asadar, pentru prea multe bucati :)) va trebuie:

Fursec:

  • 3 oua
  • 250g zahar
  • o cana de ulei
  • jumatate de cana de lapte
  • un praf de copt
  • un praf de sare
  • faina cat cuprinde (cam 700g sau mai mult)
Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 80g zahar pudra
  • 200ml de smantana grasa
  • 80g unt moale
  • 30ml de rom (sau cateva picaturi de esenta de rom)
  • 1 lingura de cacao
     Se amesteca faina cu praful de copt si sarea si se lasa deoparte. Separat se bat ouale cu zaharul pana se formeaza o crema deschisa la culoare, apoi se adauga uleiul putin cate putin si mestecand continuu, se adauga laptele si apoi se adauga faina treptat (la un moment dat se lasa jos mixerul sau telul si se framanta cu mana). Se formeaza un aluat care trebuie framantat bine altfel se vor crapa fursecurile la copt – si mie mi s-au crapat pt ca m-am grabit si nu am framantat bine :(.

 

 

     Se fac bilute din coca de marimea unei nuci si se pun pe fundul unei tavi sau pe o tava de aragaz cu hartie de copt si se dau la cuptor (care a fost incins in prealabil) cam 10-15 minute sau pana cand se rumenesc usor.
     Dupa ce se racesc se scobesc in mijoc si se pastreaza faramiturile. Atentie mare la cum le scobiti, folositi un cutit cu varful mai bont si nu apasati.

 

 

     Se prepara o crema din galbenusuri, zahar si smantana care se dau la foc amestecand continuu pana se formeaza o crema legata, se mai lasa 1 minut pe foc dupa care se da deoparte, se adauga rom, untul taiat cubulete si cacao si se amesteca bine. Se lasa deoparte sa se raceasca dupa care se adauga faramiturile, se amesteca  bine si se umplu fursecurile, apoi se lipesc „ca intr-un pupic” cum zice la reclama de biscuiti, si se dau cu miere sau sirop (sau cu apa) si se tavalesc prin nuca macinata.

 

 

 

     Variatii pot fi mii: puteti sa amestecati faramiturile de fursec cu gem sau dulceata sau puteti sa puneti nuca macinata in loc de faramituri, si puteti sa le tavaliti prin migdale macinate sau chiar fulgi de cocos. Lasati-va imaginatia sa zburde. De exemplu, mama le umplea cu gem si colora exteriorul cu colorant alimentar rosu si galben apoi le tavalea prin zahar, sincer aratau foarte bine, ca niste caise, de fapt, eu asa le numeste mama „caise cu gem”.
     S-aveti pofta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.