Azi mi-am luat inima in dinti si am facut amandine, de ce zic asta, pentru ca acum un an am mai facut prajitura asta in casa dar nu prea a avut noroc pe lume… a sfarsit tragic (storcosita pe jos, din greseala… poveste lunga) fara sa fie degustata de nimeni, nu m-a crezut nimeni ca a fost delicioasa, asadar acum e momentul sa demonstrez ca fac o amandina delicioasa, mai ales ca maine e Lasata Secului si nu pot sa ma duc asa oricum la nasi.
Asadar asa arata noua mea creatie…

[sgmb id=”1″]


… si asa se face…

Ingrediente blat:

  • 6 oua
  • 200g zahar
  • 6 linguri de ulei
  • 2 linguri de cacao
  • 8 linguri de faina
  • un praf de sare
  • extract/esenta de vanilie

Ingrediente crema:

  • 3 oua
  • 150g zahar
  • un pachet de unt (200g)
  • 2 linguri de cacao
Ingrediente sirop:
  • 400ml apa
  • 200g zahar
  • un espresso tare
  • esenta de rom
  • esenta de cafea

Ingrediente glazura:

  • 200g ciocolata
  • 150ml de smantana pentru frisca
     In primul rand se separa ouale, se bat albusurile spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul pana se formeaza o bezea legata.
     Separat de combina galbenusurile cu uleiul amestecand continuu cu o lingura de lemn (ca la maioneza). Se adauga la spuma de albusuri impreuna cu extractul de vanilie.
    Separat se combina faina cu cacao si apoi se adauga la aluat, mestecand totull cu o lingura de lemn, incet de jos in sus (nu mestecati prea mult, altfel aluatul nu va mai fi pufos si nu va mai creste).
     Se pune aluatul obtinut intr-o tava tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor la foc mediu circa 30 de minute (sau pana cand scobitoarea infipta in diferite parti iese curata).
     Acum, aveti 2 posibilitati, fie coaceti aluatul intr-o forma dreptunghiulara mai mare astfel incat la sfarsit sa aveti un blat lung pe care sa il taiati pe latime si sa formati 2 straturi, fie coaceti intr-o forma mai groasa si atunci veti taia blatul pe grosime si formati 2 straturi (nu stiu daca am fost clara… anyway). Eu am facut un blat mai subtire pentru ca nu ma descurc inca foarte bine la taiat blatul pe grosime asa ca l-am taiat in doua si l-am facut sandwich.

Am facut un sirop din apa zahar, cafea si arome, l-am dat in 2-3 clocote si dupa ce s-a racit l-am turnat peste blat – eu m-am complicat putin pentru ca e foarte greu sa suprapui doua blaturi insiropate, normal ar fi fost sa insiropez un blat, adaug crema si apoi sa pun cel de-al doilea blat si sa insiropez din nou.
Crema se face fierband in baie de aburi 3 oua intregi si zahar, se mesteca cu un tel pana se formeaza o crema legata, apoi se adauga o lingura de cacao.

Untul de la frigider it taiati cubulete si asa rece il mixati pana cand incepe sa sara stropi de apa, acesta e zerul care trebuie scos din el, altfel crema se branzeste.

Dupa ce ati scurs toata apa, se  mixeaza untul bine, pana ajunge la temperatura camerei si se adauga o lingura de cacao.

Se amesteca cele 2 creme (ambele sa fie la temperatura camerei) si se toarna peste primul strat de blat insiropat. Apoi se adauga cel de-al doilea blat insiropat. Pastrati 2-3 linguri de crema pentru decor.

Am facut apoi o glazura din ciocolata topita cu smantana si am turnat-o peste prajitura. Ca decor, am facut traditionalele brobonele de crema peste fiecare amandina.

Sa nu-mi spuneti ca nu arata bine ca nu va cred, poate nu la fel de bine ca la o cofetarie profi, in schimb trebuie sa ma credeti pe cuvant ca la gust sunt cele mai bune amandine care le-am gustat ever, ever. S-aveti pofta!


1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.