Buna tuturor! Zilele trecute am refacut pentru prima oara un cheesecake clasic, pe care m-am hotarat greu sa il fac poate din cauza cremei de branza (niciodata nu m-am omorat dupa prajiturile sau placintele cu branza), poate din cauza „legendelor” cum ca ar fi dificil de realizat sau pur si simplu pentru ca nu am mancat niciodata una cu adevarat delicioasa. Vorbesc despre cheesecake-ul acela original, nu adaptarile cu fel de fel de creme si spun „refacut” pentru ca in urma cu ceva luni am incercat sa il fac in casa pentru prima data si mi-a iesit o pasca veritabila. Mi-am luat inima in dinti, mi-am infoiat moralul si m-am apucat din nou, de data asta cu altfel de branza, mai cremoasa, cu un continut ridicat de grasime (merge si cu crema de branza gen Philadelphia).
Pana sa imi suflec manecile si sa va prezint pas cu pas etapele pregatirii ei, as incepe sa va spun cateva cuvinte despre prajitura aceasta. Desi i se spune New York cheesecake, se pare ca reteta e veche se cateva secole, fiind inclusa intr-o carte de bucate din secolul XVI (dar sa nu va inchipuiti ca ingredientele erau atat de bine calculate ca in ziua de azi). In forma sa actuala, aceasta prajitura a aparul pe tejghelele restaurantelor la inceputul secolului XX in America (evident la New York) ca si gustare a imigrantilor (existau chiar 2 retete rivale cea a evreilor  facuta cu branza dulce grasa „cream cheese” si cea a italienilor facuta cu ricotta).

[sgmb id=”1″]


Dar sa revenim la testul meu culinar (care, apropos, a iesit de 5 stele). Am folosit:

Ingrediente pentru crusta:

  • 250g biscuiti digestivi
  • 80g unt topit
     Ingrediente pentru umplutura:
  • 1 kg de branza dulce cremoasa (15% grasime)
  • 200g zahar pudra
  • 35g faina
  • 5 oua
  • 80ml smantana grasa
  • 1 lingurita de coaja rasa de lamaie
  • 2 plicuri de zahar vanilat bourbon
     Ingrediente topping:
  • 250ml frisca (eu am facut in casa, daca vreti sa va inspirati intrati aici)
  • 400g visine
  • 2 linguri de zahar pudra
     Inainte de a incepe, eu am invelit o tava de copt in folie de aluminiu pe care urma sa o pun intr-un vas mare metalic in care voi turna apa clocotita, pentru ca mi-am dorit o prajitura coapta dar nu si arsa pe margini (un fel de bain mare la cuptor – o tehnica foarte buna pentru situatia aceasta)
Blatul de biscuit:
      Am faramitat biscuitii si i-am amestecat cu untul topit. Apoi am presat bine pasta pe fundul formei de prajitura si am dat-o la frigider pana am facut umplutura.
Crema de branza
     Pentru umplutura mixeaza branza cam 2-3 minute, dupa care se adauga zaharul si faina pana s-au amestecat bine, cam 2 minute. Se adauga ouale unul cate unul (amestecand cu mixerul cam 30 de secunde dupa fiecare).
     La sfarsit se adauga smantana, coaja de lamaie si zaharul vanilat si se mixeaza bine. Apoi se toarna umplutura peste amestecul de biscuit si se introduce la cuptor. Eu am optat pentru varianta mai complicata, in ideea in care, am pus tava de copt intr-un alt recipient in care am turnat apa clocotita, gen bain-marie la cuptor. Am lasat-o la copt la foc mediu timp de 1 ora si 15 minute. ATENTIE: prajitura este gata cand umplutura este ferma pe margini iar in mijloc este mai lichida.
Sosul de visine:
     In timp ce prajitura era la cuptor, am preparat un sos de visine. Am pus visinele decongelate (am folosit congelate, pt ca in toiul iernii e mai greu de gasit proaspete) intr-un vas la foc si am adaugat zaharul. Cand a dat in clocot am luat visinele de pe foc si le-am lasat sa se raceasca putin, dupa care le-am pasat cu un mixer si l-am dat printr-o sita pt a indeparta cojile. Daca vi se pare ca acest sos nu e legat puteti folosi 2  foi de gelatina inmuiata, dar la mine nu a fost cazul.
     Cand prajitura a fost gata am oprit focul la cuptor si am mai lasat-o la cald cam 30 de minute. Acest pas e important pentru ca daca o scoateti brusc din cuptor se poate crapa destul de tare la suprafata. Cand s-a mai racut cat de cat, aproximativ 30 de minute – pana la o ora,am luat un cutit pe care l-am dat prin apa si am desfacut usor marginea prajiturii de forma de tort. Am folosit ca topping frisca (eu am facut in casa, daca vreti sa va inspirati intrati aici) si sosul de visine.
     Pot sa spun ca m-am indragostit instant dupa prima lingurita, a fost o desfatare pentru simturi. Va doresc si voua spor la bucatarit si pofta buna!

 


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.