Acasă Rețetele mele Rețete dulci Prăjitură cu migdale (rețetă fără gluten)

Prăjitură cu migdale (rețetă fără gluten)

0
Prăjitură cu migdale (rețetă fără gluten)

Salutare, din nou! Azi sarbatorim o noua zi de iarna veritabila, cu ninsori abundente si, ca de obicei, troieneala in toata regula (iarasi sunt inzapezita acasa, cu toate drumurile de acces blocate). Si cum sa sarbatorim mai bine decat cu un delicios Prăjitură cu migdale, crema de vanilie si caramel (arata prea putin senzational decat ar trebui, insa gustul e de-a dreptul divin).

     Am gasit aceasta reteta de un blog al unei gospodine suedeze, se pare ca era prăjitura favorită a regelui suedez Oscar II (de fapt prăjitura ii și poarta numele), si din aspect si compozitie mi-a sunat cunoscut… chiar familiar, si mi-am amintit ca am gustat bunăciunea asta la restaurantul celebrului magazin de mobila suedez din zona Baneasa… da, vorbesc despre Ikea 🎂
Update 2018: am refăcut această rețetă și aici aveți varianta video 😁:

     Pentru o prăjitură mica 5-6 porții aveți nevoie de:
Pentru blat:
  • 100g migdale macinate
  • 100g zahar
  • 4 albusuri
Pentru crema:
  • 4 galbenusuri
  • 80g zahar pudra
  • 200ml smantana grasa (35% – de-aceea pentru frisca)
  • 80g unt moale
  • 1 lingurita de extract de vanilie (2 pliculete de zahar vanilat)
Pentru caramel:
  • 20 migdale maruntite
  • 5 linguri de zahar
     Se bat albusurile spuma impreuna cu zaharul, dupa ce spuma se intareste, se adauga incet, cu lingura de lemn, migdalele macinate (atentie: se amesteca incet si nu amestecati prea mult altfel compozitia isi pierde volumul).
Se pune hartie de copt intr-o tava de aragaz si se deseneaza un cerc (cam cat ati dori sa fie de mare tortul) si se unge cu unt. Se adauga compozitia in interiorul cercului si se niveleaza. Se da la cuptor la foc mic circa 15 minute (sau pana cand se rumeneste bezeaua). Puteti sa faceti cate straturi vreti, eu am facut 3 mai subtirele).
     Intre timp se face crema de vanilie. Se mixeaza galbenusurile cu zaharul intr-o craticioara apoi se adauga si smantana, dupa care se pune la foc mic si se amesteca incontinuu pana cand incepe sa se ingroase. Se mai tine la foc circa 2 minute apoi se ia de pe foc si se incorporeaza treptat untul taiat cubulete si vanilia. Se da deoparte sa se raceasca.
     Se caramelizeaza cele 5 linguri de zahar, dupa ce zaharul s-a topit, se adauga si migdalele maruntite si se mai tine pe foc circa 1 minut. Se toarna compozitia pe hartie de copt data cu ulei si se lasa la racit. Dupa ce s-a racit se marunteste bine si se amesteca in crema.
     Se asamblează prăjitura, un strat de bezea, altul de crema si puteți sa-l ornati fie cu cristale de zahar caramelizat fie cu fulgi de migdale (sau deloc, e delicios si asa).
     S-aveti pofta si… ha en trevling dag!

Articolul precedent Cornulețe bicolore cu rahat
Articolul următor Chec cu lamaie si mac
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.