Salutare după ceva timp de când nu am mai scris nimic (cu regrete, dar nu e ușor să gătești dulcinele atunci când ai un prichindel neastâmpărat), să nu credeți că am stat degeaba zilele astea, am tot făcut dulciuri și gustărele dar nu am avut timp să le prezint.
     Pentru că e post și așa se cuvine, am să încep să postez și dulciuri fără ouă sau lactate și am sa încep cu ceva deosebit de gustos din caietul de rețete al soacrei mele – Prăjitură cu foi fragede cu bulion și cremă cu griș.

prajitura cu suc de rosii reteta de post

     Să vă zic din start că eu nu sunt o fire religioasă și arareori țin post, dar apreciez oricând mâncărurile și mai ales dulciurile de post.

Prajitura cu suc de rosii - reteta de post
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Foile se fac din:
  • 6 linguri de ulei
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri suc de roșii
  • 400 g faină
  • ½ linguriță de amoniac
  • ½ linguriță de bicarbonat
  • un praf de sare
Crema de griș:
  • 500 ml de apă
  • 125 g gris
  • 100 g zahăr
  • 200 g margarină vegetală (dacă nu vreți sa țineți post, folosiți unt)
  • zeama de la o lămâie
Pentru umplutură:
  • jumătate de borcan de gem de gutui
     Foile de prăjitură se fac amestecând ingredientele de la aluat (fără o ordine anume), se frământă cel mai bine dacă aveți un mixer cu cårlig, dar merge și frământat la mână… atâta că poate dura mai mult; așadar, se frământă până când se obține un aluat elastc și nelipicios tocmai bun de întins (poate mai e nevoie de puțină făină în plus în timpul frământării), aluat care se lasă la rece pentru o jumătate de ora (acoperit în folie pentru a nu face crustă).
 
     Aluatul se taie în 4 bucăți și pe masa de bucătărie presărata cu faina se întind 4 foi subțiri care se coc pe fundul tăvii de aragaz la aproximativ 180 grade cam 15 minute (ca sa mânuiți mai bine foile, folosiți sucitorul sau făcălețul ca în imaginea de mai jos).
     Pentru crema de griș, se pune la foc apă cu griș și zahăr și după ce s-a fiert și s-a închegat, înainte să se ia crătița de pe foc se pune margarină amestecând bine pană când se incorporează complet și se dă la rece. După ce s-a răcit se adaugă zeama de lămâie.
  
     Se asamblează prăjitura punând între foile coapte pe rând, crema de griș / gem de gutui / crema de griș
 Prajitura cu suc de rosii - reteta de post

Înainte de a se servi se lasă cam 4-5 ore (sau de preferat peste noapte) să se frăgezească foile. Se taie în romburi sau în forma preferată și se servește pofticioșilor care țin sau nu post.

Sper ca v-a plăcut rețeta de Prăjitură cu foi fragede cu bulion și cremă cu griș sper să o încercați și să îmi spuneți ce părere v-a făcut și până la următoarea rețetă dulce va doresc spor în bucatarie si în tot ceea ce faceți și S-aveți pofta!

 

Dacă vă interesează și alte rețete de post vă recomand și:

Chec de post cu banane și nuci (Banana Bread)

Negresă de post (prăjitura leneșului) – rețetă VIDEO


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.