Prajitura cu suc de rosii – reteta de post


     Salutare după ceva timp de când nu am mai scris nimic (cu regrete, dar nu e ușor sa gătești dulcinele atunci când ai un prichindel neastâmpărat), să nu credeți că am stat degeaba zilele astea, am tot făcut dulciuri și gustărele dar nu am avut timp să le prezint.
     Pentru că e post și așa se cuvine, am să încep să postez și dulciuri fără ouă, lapte, brânză, etc și am sa încep cu ceva deosebit de gustos din caietul de rețete al soacrei mele – Prăjitura cu suc de roșii, griș și gem de gutui.

prajitura cu suc de rosii reteta de post

     Să vă zic din start că eu nu sunt o fire religioasă și arareori țin post, dar apreciez oricând mâncărurile și mai ales dulciurile de post.

Prajitura cu suc de rosii - reteta de post
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Foile se fac din:
  • 6 linguri de ulei
  • 6 linguri de zahăr
  • 6 linguri suc de roșii
  • 400 g faină
  • ½ linguriță de amoniac
  • ½ linguriță de bicarbonat
  • un praf de sare
Crema de griș:
  • 500 ml de apă
  • 125 g gris
  • 100 g zahăr
  • 200 g margarină vegetală (dacă nu vreți sa țineți post, folosiți unt)
  • zeama de la o lămâie
Pentru umplutură:
  • jumătate de borcan de gem de gutui
     Foile de prăjitură se fac amestecând ingredientele (fără o ordine anume), se frământa bine pana când se obține un aluat bun de întins care se lasă la rece pentru o jumătate de ora (acoperit în folie).
 
     Aluatul se taie în 4 și pe masa de bucătărie presărata cu faina se întind 4 foi subțiri care se coc pe fundul tăvii de aragaz la aproximativ 180 grade cam 15 minute (ca sa mânuiți mai bine foile, folosiți sucitorul sau făcălețul ca în imaginea de mai jos).
     Pentru crema de griș, se pune la foc apă cu griș și zahăr și după ce s-a fiert și s-a închegat, înainte sa se dea de pe foc se pune margarina amestecând bine pană când se incorporează în cremă și se dă la rece. După ce s-a răcit se adaugă zeama de lămâie.
  
     Se asamblează prăjitura punând intre foile coapte pe rând, crema de griș / gem de gutui / crema de griș
 Prajitura cu suc de rosii - reteta de post

Înainte de a se servi se lasă cam 4-5 ore (sau peste noapte) sa se frăgezească foile. Se taie în romburi sau în forma preferată și se servește cu plăcere. S-aveți pofta!


Lasă un răspuns

Rate this recipe: