Am vrut avut ieri pofta de ceva dulce… asa, sa mearga cu ziua superba de duminica de care am avut parte. Am cautat prin dulapuri si am gasit o conserva de ananas care m-a inspirat sa fac un Tort cu ananas și cremă de brânză. Blatul este foarte simplu si versatil, se poate asocia cu crema pe baza de unt, crema de ciocolata sau vanilie, crema de branza sau pur si simplu pe post de chec.

Pentru blat va trebuie:
- 5 oua
- 180g zahar
- 5 linguri de ulei
- 150g faina
- un praf de sare
- vanilie
- un compot de ananas (rondele)
- o lingura de zahar
- o lingura cu varf si jumatate de amidon
- o lingura de zeama de lamaie
- 200ml de smantana grasa (35%)
- 2 linguri de zahar pudra
- o lingurita de extract de vanilie (sau zahar vanilat)
- 400g branza dulce cremoasa


Aluatul obtinut se toarna intr-un vas de yena/tava unsa bine cu unt sau ulei si tapetata cu faina (sau cu hartie de copt) si se da la cuptorul preincalzit, se tine pana cand trece testul scobitorii.



Se taie rondelele de ananas in doua si se aseaza pe prajitura. Siropul de la ananas se pune la foc cu o lingura de zahar si zeama de lamaie, apoi se dizolva amidonul cu o lingura de sirop si se adauga la fiert. Se amesteca bine pana cand incepe sa se ingroase, se mai tine putin la foc si se da la o parte sa se racoreasca putin amestecand continuu. Se toarna peste rondelele de ananas intinzand jeleul uniform peste toata prajitura.

Se prepara crema mixand bine smantana rece de la frigider, iar dupa ce s-a legat se adauga zahar pudra si vanilie. Se mai mixeaza cateva minute apoi se adauga branza. Se mai mixeaza putin si se intinde peste prajitura (atentie, prajitura trebuie sa fie rece, jeleul trebuie sa fie deja intarit).


Se da apoi la frigider cateva ore. Se serveste rece… S-aveti pofta!
