Azi am făcut plăcinte cu mere și am folosit formele de turnovers pe care mi le-am comandat de curând de pe Amazon (sunt foarte practice și ușor de folosit, sunt incantată de noua achiziție, plus că, pe lângă formele astea mi-am mai luat și forme de sufleu, dar pe astea le voi încerca după sărbători). Deși în general nu sunt foarte incantată de ideea de post, cred că anul acesta voi ține și eu post în săptămâna mare și încep cu dulciurile.

Placinta cu mere - reteta de post
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 6-8
Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 550g făină (plus extra dacă mai e nevoie)
  • 2 lingurițe de sare
  • 4 lingurițe de ulei
  • 150ml de apă călduță
Pentru umplutură:
  • 6 mere medii (mere clasice românești de preferat)
  • jumătate de linguriță de scorțișoară
  • 2 lingurițe de amidon
  • 80ml de apă
  • 5 linguri de zahăr
  • 2 lingurițe de ulei vegetal
  • zeamă de la o jumătate de lămâie
  • o mana de stafide
  • 30ml de rom (dacă nu aveți, puteți sa folosiți câteva picături de esență)
  • 1-2 linguri de ulei vegetal (pentru uns plăcintele)
  • 2-3 linguri de zahăr brun (pentru presărat la final)

 

Se pun stafidele într-un bol împreună cu rom și se lasă la macerat cat timp faceți aluatul și umplutura de mere.
Se frământă un aluat din făină, sare, ulei și apă și se lasă deoparte.
Se curăță merele de coajă și cotor și se taie felii subțiri, apoi se pun la foc împreună cu apă, zahăr, scorțișoară, amidon, ulei și zeamă de lămâie (puteți adăuga și nuci dacă aveți la îndemână), se călesc până când se înmoaie mărul, iar sosul rezultat scade și se îngroașă. Se adaugă stafidele cu tot cu romul în care au stat și se mai tine puțin la foc, cam 2 minute până când se mai evaporă din alcool.

Se formează 6 gogoșele de aluat care se întind individual pe masa tapetată cu făină. Se formează cercuri de aluat care se umplu pe jumătate cu amestecul de măr, se unge marginea cu apă, și se acoperă umplutura cu cealaltă jumătate de aluat. Eu am folosit o forma specială pentru a lipi aluatul dar se poate lipi și cu mana sau cu furculița apăsând marginile.

Se ung plăcințelele cu ulei și se crestează pentru a nu se umfla aluatul prea tare.

Se dă la cuptor (pe care l-ați încins în prealabil) pentru circa 40 de minute sau până când se rumenesc. Eu le-am mai uns puțin cu ulei spre sfârșit și am presărat zahăr brun, le-am mai dat la cuptor cam 5-10 minute.
Trebuie să mărturisesc că au ieșit așa cum îmi plac mie: crocante la exterior, dulce-acrișor și aromat la interior. Sper că v-a plăcut propunerea mea și până la următoarea propunere dulce vă doresc S-aveți poftă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.