Placinta cu mere – reteta de post


Azi am facut placinta cu mere si am folosit formele de turnovers pe care mi le-am comandat de curand de pe Amazon (sunt foarte practice si usor de folosit, sunt incantata de noua achizitie; pe langa formele astea mi-am mai luat si forme de sufleu, dar pe astea le voi incerca dupa sarbatori). Desi nu sunt foarte incantata de ideea de post, cred ca anul asta voi tine si eu post in saptamana mare si incep cu dulciurile.

[sgmb id=”1″]

Ingrediente pentru 6 placinte:
Pentru aluat:

  • 550g faina (plus extra daca mai e nevoie)
  • 2 lingurite de sare
  • 4 lingurite de ulei
  • 150ml de apa calduta
Pentru umplutura:
  • 6 mere medii
  • 1/2 lingurita de scortisoara
  • 2 lingurite de amidon
  • 80ml de apa
  • 5 linguri de zahar
  • 2 lingurite de ulei vegetal
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • o mana de stafide
  • 30ml de rom (daca nu aveti, puteti sa folositi cateva picaturi de esenta)
Va mai trebuie si putin ulei pentru uns placintele.
     Se pun stafidele intr-un bol impreuna cu romul si se lasa la macerat cat timp faceti aluatul si umplutura de mere.
     Se framanta un aluat din faina, sare, ulei si apa si se lasa deoparte.
     Se curata merele de coaja si cotor si se taie fasii subtiri, apoi se pun la foc impreuna cu apa, zahar, scortisoara, amidon, ulei si zeama de lamaie (puteti adauga si nuci daca aveti la indemana), se calesc pana cand se inmoaie marul, iar sosul rezultat scade si se ingroasa. Se adauga stafidele cu tot cu romul in care au stat si se mai tine putin la foc, cam 2 minute pana cand se mai evapora din alcool.

Se formeaza 6 gogosele de aluat care se intind individual pe masa tapetata cu faina. Se formeaza cercuri de aluat care se umplu pe jumatate cu mixul de mar, se unge marginea cu apa, si se acopera umplutura cu cealalta jumatate de aluat. Eu am folosit o forma speciala pentru a lipi aluatul dar se poate lipi si cu mana sau cu furculita apasand marginile

     Se ung placintelele cu ulei si se cresteaza pentru a nu se umfla aluatul prea tare.
    Se da la cuptor (pe care l-ati incins in prealabil) pentru circa 40 de minute (sau pana cand se rumenesc). Eu le-am mai uns putin cu ulei spre sfarsit si am presarat zahar pudra, le-am mai dat la cuptor cam 5-10 minute.
     Trebuie sa marturisesc ca au iesit asa cum imi plac mie: crocante la exterior, dulce-acrisor si aromat la interior. S-aveti pofta!

Lasă un răspuns