Salutare tuturor! Azi am facut o tartă cu banane și frișcă, sub forma de placinta americana… nu, nu va ganditi la film, eu chiar am facut o placinta americana veritabila, foarte populara, se poate gasi in orice dinner la orice colt de strada: „banana cream pie” sau in traducere libera placinta cu banane si frisca. Se face foarte simplu, un strat de pate brisee (sau cum zic americanii „shortbread crust”) noi o sa-i zicem simplu aluat sfărâmicios, stratul numarul doi – crema de vanilie, trei – banane feliate, patru – frisca… si daca mai vreti, un toping de alune caramelizate. Haide ca e simplu, promit… asa arata experientul meu cu placinta americana, va asigur, a iesit mai bine decat ma asteptam…


Tartă cu banane și frișcă
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8
Ingrediente:
Ingrediente blat:
  • 350g făină
  • 30g zahăr
  • 170g unt
  • un praf de sare
  • 80ml de apa foarte rece
Ingrediente cremă:
  • 5 gălbenușuri
  • 2 si ½ linguri amidon
  • 300ml de lapte gras
  • 2 lingurite extract de vanilie
  • 50g zahar
  • 30ml de rom
Ingrediente topping:
  • frisca (din 200ml de smantana grasa si 2 linguri de zahar pudra)
  • 2 banane feliate
  • 6 linguri de zahar tos
  • o mana de arahide/alune de orice fel sau nuci

     Se amesteca faina cu zahar si sare apoi se adauga untul rece taiat cubulete si se amesteca bine, eu am amestecat cu mana dar cel mai bine folositi un blender. Se adauga apa rece treptat pana cand se formeaza un aluat legat. Se aplatizeaza aluatul format, se inveleste in folie alimentara si se da la frigider o ora.
     Intre timp se face crema, se amesteca galbenusurile cu zahar si amidon. Separat de pun la foc laptele si vanilia intr-un fas cu fund dublu sau oricum un vas care sa nu afume. Cand laptele se apropie de dat in clocot se adauga treptat amestecul de ou amestecand continuu pana cand incepe sa se ingroase. Cand s-a ingrosat se ia de pe foc si se adauga romul, se acopera cu un servet din panza curat si se lasa la racit (atentie: nu se acopera crema cu folie pt ca se face condens si apa rezultata cade in crema si nici nu se lasa descoperita pentru ca se formeaza crusta deasupra).
     Dupa o ora se scoate aluatul de la frigider si se intinde pe masa tapetata cu faina si se imbraca o forma de tarta. Excesul se taie si se poate refolosi la alte dulciuri (sau se poate congela pt maxim o luna). Dupa ce ati pus aluatul in tava se inteapa cu o furculita pt a nu se umfla (nu vreti pandispan, ci un aluat subtire si crocant).

Se da la cuptor circa 30 de minute sau pana cand crusta de pe peretii vasului incepe sa se rumeneasca. Se scoate si se lasa sa se raceasca inainte de a intinde crema.

     Se pune intr-un vas la foc mic 6 linguri de zahar iar cand sau topit se adauga arahidele taiate grosier (puteti sa folositi orice alt fel de alune aveti prin casa). Lasati la foc pana cand incepe sa se simta miros de alune prajite (cam 2 minute). Se toarna caramelul de o hartie de copt si se lasa sa se raceasca complet. Dupa ce s-a racit se zdrobeste fie cu un blender fie cu cutitul.
     Se bate frisca (smantana plus zahar pudra plus vanilie) si se da deoparte. Mai multe detalii aici.
     Se asambleaza tarta: se pune crema racita peste crusta de biscuit apoi se adauga feliile de banana (se pot zdrobi bananele si se pot adauga in crema, dar eu am preferat sa le feliez), apoi se pune frisca si deasupra se presara topingul de caramel cu arahide zdrobit.

 

Intr-un mod ciudat, tarta are un gust light, este gustoasa si satioasa. Cu siguranta o voi mai face si cu alte ocazii, in plus am trecut-o pe lista preferatelor mele. S-aveti pofta!


2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.