A venit, a venit vara (deși abia începe luna mai), nu știu cum se simte valul acesta de căldură în oraș dar in provincie, în mijlocul Bărăganului, la curte deja e vară în toată regula și TREBUIE sa ne răcorim cumva. Un shake, un smoothie, cocktail cu multa gheață, înghețată, sorbet… nu, nu, mai bine un delicios Tiramisu cu căpșuni la pahar pentru că tot urmează cât de curând și sezonul lor (ale mele căpșunele sunt deja pline de flori și cat de curând vom avea o recoltă frumoasă, numa’ bune pentru felurite dulcinele).


Tiramisu cu capsuni
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8
Ingrediente:
Ingrediente
  • 450ml de lapte
  • 150g zahar
  • 2 linguri rase de amidon
  • 6 gălbenușuri
  • 30ml de rom
  • 50g unt
  • 250g brânză mascarpone
  • 2 extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
  • 2 căni mari de cafea tare
  • pișcoturi (aprox. 25 de bucăți)
  • căpșuni (20-25 bucăți)
  • fulgi de ciocolată

Crema cu mascarpone

Se pun la foc 400ml de lapte cu 100g zahar și se țin pe foc până când începe să fiarbă laptele. Intre timp se amestecă cele 6 gălbenușuri cu restul de zahăr (50g) și lapte (50ml), plus amidon, apoi se adaugă peste laptele fierbinte, amestecând viguros și încontinuu până când începe să se formeze o cremă legată (totul se petrece într-o cratiță cu fund dublu și la foc mic, pentru a nu se lipi crema și pentru a nu se coace ouăle prea repede… nu vrem omletă).

 

 

 
După ce s-a închegat bine crema, se ia de pe foc și se adaugă untul tăiat cubulețe…
…vanilie și rom…
… se amestecă bine până când se încorporează tot untul, se transferă crema într-un bol, se acoperă cu folie de plastic pentru a nu se face crustă (folia se pune fix pe suprafața cremei, nu peste bol) și se lasă să se răcească.
Intre timp se prepară cafeaua care se amestecă cu 30ml de rom (dacă plănuiți sa le oferiți și copiilor acest desert, va recomand sa folosiți cafea decofeinizată și să renunțați la rom), apoi se dă deoparte până se răcește.
     La crema răcită se adaugă brânză mascarpone și se amestecă bine până se încorporează brânza.

Asamblarea

Am înmuiat pișcoturile unul cate unul în cafea (acest proces e foarte rapid, pentru ca pișcoturile sunt foarte aerate și se dezintegrează dacă le țineți prea mult în cafea) și le-am așezat pe fundul fiecărui pahar (cam 3 jumătăți de pișcot la fiecare strat), apoi am pus un strat de crema, apoi am așezat bucăți de căpșuni, apoi iarăși pișcot înmuiat în cafea, iarăși cremă, iar la sfârșit se presară fulgi de ciocolată și/sau căpșuni pe post de decor.

Desertul se dă la rece pentru câteva ore înainte de servire și se poate păstra la frigider pentru câteva zile… la mine nu au rezistat nici până a doua zi, așa că nu aș putea să vă zic până când se poate păstra maxim.

Sper că v-a plăcut propunerea mea răcoritoare de astăzi și sper să încercați și voi acest Tiramisu cu căpșuni la pahar. Până la următoarea rețetă dulce vă doresc S-aveți poftă!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.