De foarte multe ori mi s-a intamplat sa raman cu albusuri dupa ce fac creme si de curand am gasit o reteta de chec fara galbenus care mi s-a parut interesanta… nu pot sa zic ca sunt cele mai aspectuase briose, dar cu siguranta sunt gustoase.
Daca stau bine sa ma gandesc, reteta asta e de chec, dar nu am avut o forma de chec la dispozitie asa ca mi-au iesit briose… acum ca tot sunt la capitolul confesiuni, nici rezultatul nu seamana  catusi de putin cu reteta originala de la Teo (pe care si ea la randul ei a imprumutat-o de la alta blogerita, modificand pe ici pe colo). Ce am schimbat eu, ei bine, eu cred ca daca bati bine albusurile nu mai ai nevoie si de praf de copt… pana la urma cu cat punem mai putine frafuri in mancare cu atat mai bine, nu?
In fine, prajitura arata asa…

Ingrediente:

  • 6 albusuri (un pahar)
  • un pahar de faina (acelasi pahar cu care ati masurat albusurile)
  • un pahar zahar (acelasi pahar)
  • 50ml de ulei
  • o mana de nuci taiate grosier
  • o mana de stafide
  • o lingurita de esenta de vanilie
  • o lingura de zeama de lamaie
  • un praf de sare
     Se bat albusurile spuma adaugand un praf de sare si zeama de lamaie pentru a se pastra spuma tare. Am aflat de curand ca se adauga o lingurita de crema de tartar pentru ca ouale sa-si pastreze volumul, dar eu nu obisnuiesc sa folosesc prafuri asa ca mi-am incercat norocul si nu am pus nici macar praf de copt. La albusurile spuma se adauga zahar si se bate bine bezeaua pana cand se topeste zaharul.
     Se adauga uleiul si se mai mixeaza cam 1 minut. Apoi se lasa mixerul deoparte si se incorporeaza faina cu o lingura de lemn (nu mestecati prea repede sau prea mult pentru ca va scadea volumul aluatului). Se adauga vanilia, nucile si stafidele si se mai amesteca putin.

Se tapeteaza o forma de chec sau de briose cu unt si faina si se pune compozitia, apoi se da la cuptor pana cand se rumenesc. Sa nu va asteptati sa creasca prea mult, asa ca puteti ca umpleti formele pana sus.

Eu am fost FOARTE multumita de gust la fel si sotul meu (care de fapt le-a si papat pe toate). Data viitoare cand imi mai raman albusuri o sa fac un Angel’s cake (prajitura ingerilor) am auzit ca e foooooarte gustoasa. Dar pana atunci, va pup si s-aveti pofta!

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.