Tort cu mere caramelizate si frisca


Duminica am fost lenesa si am lasat-o pe mama sa faca ceva dulce – ne-a asteptat cu un delicios tort cu mere caramelizate si frisca, un desert care mi-a amintit instant de gustul copilariei.

Ingrediente:

  • 5 oua (separate albus de galbenus)
  • 5 linguri de ulei
  • o cana de zahar (o cana de 250ml)
  • o cana de faina
  • 2 plicuri de vanilie
  • un praf de sare
  • un plic de praf de copt
  • o mana de miez de nuca (data prin razatoarea fina)
  • frisca (din 400ml de smantana grasa si 3 linguri rase de zahar pudra)
  • 1 kg de mere + 6 linguri de zahar pentru caramelizat
  • un pahar cu apa fierbinte

Se separa ouale, albusul se bate spuma tare apoi se adauga zaharul si se mai bate pana cand se incorporeaza si se topeste zaharul. Galbenusurile se amesteca cu uleiul (ca la maioneza) si un praf de sare. Praful de copt se amesteca in faina. Se adauga pasta de galbenus peste albusuri, vanilia, si faina (amestecata cu praful de copt) in ploaie amestecand usor de jos in sus cu o lingura de lemn. Se adauga la sfarsit miezul de nuca tocat fin. Se da la cuptorul incins pana cand trece testul scobitorii.
Merele se spala se curata de coaja si cotor si se taie felii. Intr-o cratita cu fund dublu sau antiaderenta se caramelizeaza cele 6 linguri de zaharapoi se pun feliile de mar, iar deasupra se toarna apa fierbinte. Se da la cuptor pana cand se inmoaie merele si sosul scade considerabil (cam 15-20 de minute).
Smantana se bate la rece si cand s-a intarit se adauga zahar si vanilie (optional). Intra aici pentru mai multe detalii despre frisca.
Asamblarea: blatul racit se taie in doua, peste el se toarna sosul rezultat din caramelizarea merelor, se aseaza merele felii, peste ele se aseaza frisca, apoi al doilea blat, iarasi mere si la sfarsit frisca din abundenta. Ca decor, mama a pus doar ciocolata rasa, dar voi puteti sa-l ornati oricum, dupa imaginatie. Mi s-a parut delicios si sper sa va iasa si voua la fel, s-aveti pofta!

 


5 comments

  1. Oana Constantin says:

    E doar zahar vanilat, nu obisnuiesc sa pun budinci praf in nici o prajitura, m-am dezobisnuit din necesitate pt ca ii dau si fetitei mele (face o mica alergie la prafurile din comert si in general la mancarurile cu aditivi). Ceea ce se vede ca o crema sub bucatile de mar e doar frisca simpla. Acuma, sincer, nici zaharul vanilat nu e cel mai natural produs, dar nu imi permit mereu sa iau pastai de vanilie sau extract :P. Spor la dulciuri!

  2. Oana Constantin says:

    A fost senzational! A fost facut de mama mea, dar ca sa fiu sincera nu stiu exact dimensiunea formei. Cred totusi ca a folosit o forma cu diametrul de maxim 26 cm si inaltime 7 cm (cam asa ceva, dar nu sunt foarte sigura). Sper sa iti fie util si spor in bucatarie!

Lasă un răspuns