2 ani de căsnicie și încă 8 de relație în total aproape 10 ani de când împart și bune și rele cu soțul meu, iubitul meu, criticul meu și cel mai bun prieten toate într-unul singur. La multi ani, iubirea mea și să ne bucurăm din plin de prințesa noastră și de multi alți prichindei după ea. Ok, gata am terminat cu dedicația, să trecem la dulce. Nu puteam să nu sărbătorim ziua această zi deosebită pentru noi fără un tort pe măsură – tort Pădurea Neagra cu cireșe proaspete, frișcă pufoasa și un blat ciocolatos „genoise”, scuze dar nu știu cum să-i zic în română deși am tot căutat. Tortul își are originea în Germania zona Pădurea Neagra și este un tribut adus Kirsch-ului (lichior de cireșe).
Așa arată minunea mea de tort…

Tort Pădurea Neagră

Tort Pădurea Neagră... și un La mulți ani din inimă!
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Ingrediente pentru blat:
  • 45g unt topit
  • 60g făină
  • 30g cacao
  • 4 ouă
  • 135g zahăr granulat
  • o linguriță de extract de vanilie
  • un praf de sare
Pentru umplutura de cireșe:
  • 350g cireșe proaspete fără sâmburi
  • 2 căni de apă
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de Kirsch sau lichior de cireșe
Pentru frișcă:
  • 400ml de smântână grasa (35%)
  • 3 linguri de zahăr granulat
  • o linguriță de extract de vanilie
Pentru decor:
  • 10 cireșe proaspete (cu codiță cu tot)
  • fulgi de ciocolată

Blatul de cacao

Se pun pe bain-marie ouăle și zaharul și se mixează cam 5 minute până când se topește zahărul și aluatul are o textura pufoasă, aerată și culoarea galben pal, iar atunci când ridici paleta de la mixer aluatul cade ca o panglică. Se adaugă și vanilia și se mai amestecă până se încorporează.
Într-un vas separat se amestecă ingredientele uscate: făina, cacao și sare, iar acest amestec se adaugă în 3 etape peste spuma de ouă, încet,  amestecând cu o lingura de lemn sau o spatula de plastic. Atenție, această rețetă nu conține agenți de creștere, tot volumul e dat de ouăle bătute spumă, așa că, nu amestecați prea mult sau prea repede pentru că se va pierde volumul și blatul nu va creste la cuptor. La sfârșit se adaugă untul topit și se mai amestecă puțin până când se încorporează complet.
Se pregătește o tavă de tort, pe fundul căreia se pune hârtie de copt. Se toarnă aluatul in tavă și se dă la cuptor circa 25 de minute. Atentie!!! Blatul nu se scoate din cuptor imediat ce s-a oprit focul, trebuie lăsat să se răceasca treptat, așa că mai bine opriti focul, lăsații blatul în cuptor și ușa de la cuptor ușor deschisă.

Pregătire frișcă și cireșe

Ciresele se spală, se scot sâmburii și se pun la fiert împreună cu apă și zahăr. Se lasă să clocotească maxim 5 minute, după care se oprește focul, se adauga 4 linguri de kirsch sau lichior de cireșe și se lasă să se răcească. Dacă nu vă place gustul de alcool în fructe puteti să mai lăsați pe foc câteva minute până se evaporă tot alcoolul.
Siropul rezultat se pune deoparte până ajunge la temperatura camerei și se va folosi la însiroparea straturilor de blat.
Se bate smântâna cu zahărul până când se întareste, iar la sfârsit se adaugă vanilia. Frișca obținută se ține la rece cam 30 de minute înainte de a fi folosită.

     Asamblarea

Blatul se intoarce invers decat a fost copt si se taie in doua pe orizontala, se indeparteaza hartia de copt de pe fundul blatului (aceasta parte va fi partea de sus a tortului). Se insiropeaza primul blat, se aseaza jumatate din cantitatea de frisca si se intinde uniform, apoi se adauga ciresele, se pune al doilea blat, care se insiropeaza si el apoi se aseaza restul de frisca avand grija sa pastrati 2 linguri de frisca pentru decor.
Se intinde frisca si pe marginile tortului. Restul de frisca se punde intr-un pos si se fac decorații pe marginile tortului. Cu latul cutitului se iau aschii de ciocolata si se lipesc de marginile tortului (nu puneti cu mana pentru ca in contact cu mana calda, aschiile se topesc). Restul de aschii se pune in mijlocul torului. Se aseaza dupa imaginatie cirese proaspete. Acesta este un aranjament clasic, dar ati putea aranja tortul dupa cum va dicteaza imaginatia.
Tort Pădurea Neagră
Tort Pădurea Neagră
     Am păstrat cea mai frumoasa poza (pentru mine, cel puțin) la urma. Inca o data, „La multi ani, iubitul meu!!!”
Tort Pădurea Neagră

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.