Tort Padurea Neagra… si un La multi ani din inima!


2 ani de casnicie si inca 8 de relatie in total aproape 10 ani de cand impart si bune si rele cu sotul meu, iubitul meu, criticul meu si cel mai bun prieten toate intr-unul singur. La multi ani, iubirea mea si sa ne bucuram din plin de printesa noastra si de multi alti prichindei dupa ea.
Ok, gata cu mushi stuff si sa trecem la dulce. Nu puteam sa nu sarbatorim ziua asta deosebita pentru noi fara un tort pe masura – tort Padurea Neagra cu cirese proaspete, frisca pufoasa si un blat ciocolatos „genoise”, scuze dar nu stiu cum sa-i zic in romana desi am tot cautat. Tortul isi are originea in Germania zona Padurea Neagra si este un tribut adus Kirsch-ului (lichior de cirese).
Asa arata minunea mea de tort…

[sgmb id=”1″]


Ingrediente pentru blat:

  • 45g unt topit
  • 60g faina
  • 30g cacao
  • 4 oua
  • 135g zahar granulat
  • o lingurita de extract de vanilie
  • un praf de sare
Pentru umplutura de cirese:
  • 350g cirese proaspete fara samburi
  • 2 cani de apa
  • 6 linguri de zahar
  • 4 linguri de Kirsch sau lichior de cirese
Pentru frisca:
  • 400ml de smantana grasa (35%)
  • 3 linguri de zahar granulat
  • o lingurita de extract de vanilie
Pentru decor:
  • 10 cirese proaspete (cu codita cu tot)
  • fulgi de ciocolata
     Se pun pe bainmare ouale si zaharul si se mixeaza cam 5 minute pana cand se topeste zaharul si aluatul are o textura pufoasa, aerata, iar cand ridici paleta de la mixer aluatul cade in panglici.
     Se adauga vanilia si se mai mixeaza putin. Intr-un vas separat se amesteca faina, cacao si sare, iar acest amestec se adauga in 3 etape peste spuma de oua, incet,  amestecand cu o lingura de lemn sau o spatula de plastic (atentie, nu amestecati prea mult sau prea repede pentru ca se va pierde din volum). La sfarsit se adauga untul topit si se mai amesteca putin pana cand se incorporeaza complet. Se pregateste o tava de tort, se unge cu unt se aseaza pe funul tavii hartie de copt care si ea se unge cu unt si se tapeteaza cu faina. Se toarna aluatul in tava si se da la cuptor circa 25 de minute. Atentie!!! Tortul nu se scoate din cuptor imediat ce ati oprit focul pentru ca se va lasa, cel mai bine ar fi sa se raceasca treptat, asa ca mai bine opriti focul, lasati blatul in cuptor si usa la cuptor usor deschisa.

 

     Ciresele se spala, se scot samburii si se pun la fiert impreuna cu apa si zahar. Se lasa sa clocoteasca maxim 5 minute. Dupa ce se opreste focul se adauga 4 linguri de kirsch sau lichior de cirese si se lasa sa se raceasca. Daca nu va place gustul de alcool in fructe puteti sa mai lasati pe foc cateva minute pana se evapora alcoolul.
     Se bate smantana cu zaharul pana cand se intareste, iar la sfarsit se adauga vanilia. Frisca obtinuta se tine la rece cam 30 de minute inainte de a fi folosita.
     Asamblarea: blatul se intoarce invers decat a fost copt si se taie in doua pe orizontala, se indeparteaza hartia de copt de pe fundul blatului (aceasta parte va fi partea de sus a tortului). Se insiropeaza primul blat, se aseaza jumatate din cantitatea de frisca si se intinde uniform, apoi se adauga ciresele, se pune al doilea blat, care se insiropeaza si el apoi se aseaza restul de frisca avand grija sa pastrati 2 linguri de frisca pentru decor.
Se intinde frisca si pe marginile tortului. Restul de frisca se punde intr-un pos si se fac melcisori de frisca pe marginile tortului. Cu latul cutitului se iau aschii de ciocolata si se lipesc de marginile tortului (nu puneti cu mana pentru ca in contact cu mana calda, aschiile se topesc). Restul de aschii se pune in mijlocul torului. Se aseaza dupa imaginatie cirese proaspete. Acesta este un aranjament clasic, dar ati putea aranja tortul dupa cum va dicteaza imaginatia.
     Am pastrat cea mai frumoasa poza (pentru mine, cel putin) la urma. Inca o data, „La multi ani, iubitul meu!!!”

0 comments

  1. veveroiu says:

    NU … nu nu nu nu… waaaaaaayyyyyy to mushi…. si in poza aia arat ca ….. ma rog.. sa zicem ca tortul arata mai bine

Lasă un răspuns