Inghetata cu capsuni


Salutari tuturor! Revin dupa o pauza de gatit cu ceva racoros si de sezon: inghetata cu capsuni. Yummm!!! Mi-am cumparat din hipermarket o masina de inghetata (cei mai bine investiti 90 de lei din viata mea) si cu un bol de capsune de la vecina mea Raluca (sar’na Ralu!) am facut un deliciu de inghetata cu toping de sos de capsune (sper sa va fac pofta si sa va tentez sa va faceti si voi inghetata in casa).

[sgmb id=”1″]

Pentru 6-7 portii va trebuie:

  • 250ml de lapte gras
  • 200ml de smantana grasa (35%)
  • 5 galbenusuri
  • 120g zahar + 6 linguri de zahar
  • 2 lingurite de extract de vanilie
  • un bol de capsune (cam 500g)
     Intr-o craticioara cu fund dublu se pun la foc laptele si smantana si se tin pana cand incepe sa se umfle laptele, apoi se ia de pe foc si se da deoparte.
     Separat se mixeaza galbenusurile cu zaharul pana cand se formeaza o crema pala si pufoasa. Se adauga mixul de lapte si smantana peste crema de galbenus, amestecand continuu (nu vrem sa se faca omleta, nu?) apoi se transfera totul in craticioara si se pune la foc amestecand mereu timp de 4-5 minute (sau pana cand incepe sa se ingroase crema). Se da deoparte si se adauga vanilia (eu am adaugat si un pliculet de zahar burbon pentru aspect). Dupa ce s-a racit, se baga crema la frigider pentru cateva ore).

Capsunele se spala, se curata de frunze, se taie in jumatati si se pun la fiert cu cele 6 linguri de zahar. Se tin cam 10-12 minute sau pana cand sosul rezultat a mai scazut. Se da deoparte sa se raceasca. Dupa ce s-au racit se strecoara pulpa de sos (atentie, nu pasati pulpa in strecuratoare). Atat sosul cat si pulpa trebuie sa stea cateva ore la frigider sau 15-20 de minute la congelator.

Dupa ce a stat cateva ore la frigider, crema se pune in recipientul masinii de inghetata (recipient care a stat cel putin 8 ore la congelator – cel putin asa functioneaza aparatul meu) si se porneste aparatul. Se va mixa timp de 15-30 de minute apoi se incorporeaza si pulpa de capsune si se mai mixeaza 1-2 minute. Atentie!!! Atat crema cat si pulpa de capsune trebuie sa fie foarte rece inainte de a le mixa.

Daca este prea inghetata o mai puteti tine putin la frigider sau daca e prea moale o mai puteti tine putin la congelator (dupa preferinte).
In cazul in care nu aveti o masina de inghetata puneti crema cu pulpa de capsune intr-un recipient de metal acoperiti cu folie alimentara si bagati la congelator. Amestecati bine la fiecare 10 minute pentru a se ingheta totul omogen (repetati cam de 3-4 ori).
Rezultatul e unul sanatos, racoros si mai ales deeeelicios. S-aveti pofta!

 


0 comments

  1. Oana Constantin says:

    Si eu sunt mare fan inghetata… abia astept sa mai incerc si alte retete plus ca am pus ochii pe o reteta de sorbetto suppper tare poate il incerc chiar zilele urmatoare. Pupici!

Lasă un răspuns