Pandispan cu visine


Am furat de dimineata visine de la vecina pentru desertul preferat al sotului meu… pandispan cu visine. O reteta clasica la mine in familie, pe care am invatat-o de la mama inca de cand eram foarte mica, pentru ca o folosea nu numai la chec sau pandispan, dar si pe post de blat de tort.

[sgmb id=”1″]


Ingrediente pentru o tava 30x22cm:

  • 6 oua
  • 6 linguri de zahar (cu varf)
  • 6 linguri de ulei
  • 150g faina
  • un praf de sare
  • un plic de praf de copt
  • o lingurita de extract de vanilie
  • 350g visine proaspete
     Se separa ouale, albusurile se bat spuma cu un praf de sare pana se intaresc (nu se deslipeste spuma cand intorci bolul cu fundul in sus) apoi se adauga zaharul treptat mixand incontinuu pana cand se topeste zaharul si se formeaza o bezea tare. Galbenusurile se freaca cu uleiul si se adauga apoi peste spuma de albus. Se adauga extract de vanilie si faina in ploaie (in faina se amesteca initial praful de copt). Se amesteca totul pana se omogenizeaza (nu amestecati prea mult).
     Acum, as vrea sa mai fac o precizare: poate va intrebati „da, de ce a mai separat ouale daca a pus praf de copt?”. OK, in mod normal, in pandispan nu se pune praf de copt, volumul dat de spuma de albus e suficient pentru a aera prajitura simpla, dar pentru ca am pus fructe proaspete, este musai sa ajutam aluatul sa creasca. O sa fac zilele urmatoare „pain d’Espagne” simplu cu mai multe detalii despre acest blat basic pentru prajituri si torturi.
     Visinele se apala se scot samburii si se lasa vreo ora in zahar (daca sunt prea acre). Se scurg bine de suc, se pun pe un servet se sterg un pic si se pudreaza cu faina (pentru a nu se duce la fundul prajiturii).
     Intr-o tava 30x22cm unsa cu unt si tapetata cu hartie de copt se toarna aluatul si se presara visinele. Apoi se hau la cuptorul preincalzit la 190 grade C timp de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea si daca aceasta iese curata, se stinge focul si se lasa sa se raceasca in cuptor cu usa deschisa.

 

     Nu va speriati, cu tot praful de copt din lume (bine, daca puneti mai multa faina si mai mult praf de copt, nu se va mai lasa, dar va fi un fel de paine dulce tare si uscata), prajitura se va mai lasa… e in regula, va fi la fel de gustoasa.
 
 
     Criticul meu cel mai sever (sotul meu Nicu, zis si „Veve vesnic nemultumit) a fost incantat sper sa ii incantati si voi pe cei dragi cu desertul acesta simplu si gustos. Pana la urmatoarea postare va pup si s-aveti pofta!

15 comments

  1. Dana Adeana says:

    Am facut si eu azi.. visine de la o tanti draguta de la piata.. si e tava la cuptor si apoi astept criticul 🙂
    Am folosit zahar brun, sunt curioasa cum o sa arate.. ca de buna sigur o sa fie buna. Reteta asta de pandispan e prima reteta dulce ce-am facut-o vreodata.. pe la 13-14 ani.

  2. Anonim says:

    Buna am încercat si eu aseară reteta ta dar nu mi-a ieșit defapt nu mi-a crescut si in interior era foarte tare oare de la ce sa fie?

  3. Oana Constantin says:

    Buna, imi pare rau ca nu ti-a iesit. Aceasta e reteta clasica pentru pandispan in care eu am adaugat praf de copt pentru ca am adaugat visine proaspete (dar in mod normal, daca fac pandispan simplu, nu mai adaug nici un agent de crestere).
    Sunt cateva reguli simple pentru un blat pufos: ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, albusurile se bat spuma tare, cand se adauga faina se amesteca de sus in jos si nu foarte insistent pentru ca se mai duce din volum. Daca adaugi fructe proaspete sau din compot ai grija sa le strecori bine de apa, sa le tii pe prosop de hartie si inainte sa le pui in prajitura sa le tavalesti prin faina. Cel mai important e sa nu deschizi usa cuptorului cat timp prajitura e la copt (cel putin in primele 15-20 minute).
    Altceva nu imi mai vine in minte acum, dar, oricum, nici mie nu mi-a iesit din prima (sau din a doua… :))) Sper sa iti iasa pentru ca e o prajitura foarte gustoasa si racoroasa, chiar si cu fructe congelate sau din compot. Multa bafta in bucatarie!

  4. Sanda says:

    Azi am facut-o si eu…doar ca am folosit oua de casa, am adaugat si stafide iar praful de copt l-am stins cu zeama de lamaie si am mai adaugat si coaja de lamaie pt gust…fff buna…la final cu un pahar rotund am facut diverse forme cerc, semiluna…:)

  5. Oana Constantin says:

    Sunt multe variante la acest tip de pandispan (cu fulgi de ciocolata, cu tot felul de fructe proaspte sau uscate, cu diverse tipuri de nuci). Eu le-am cam incercat pe toate pentru ca familia mea e fan pandispan. Spor la dulciuri!

  6. Anonim says:

    Uitate in ultima poza sa vezi ca nici ei nu i-a crescut padispanul ,arata greu ca un pietroi ceea ce se intimpla in multe cazuri cind folosesti fructe sint greoaie si mai bine tavalestele visinile prin ,,,amidon alimentar,,,decit prin faina caci este greoaie cind se umezeste .

  7. Anonim says:

    Am cautat in dictionarul romanesc cuvintul < bol / bolul > pe care il folositi si nu se gaseste ,oare ce poate insemna ??? nu ar fi mai bine sa folosim cuvintul ,,,castron,,, care se gaeste in dictionar.
    Va multumim pentru retete ………………..

  8. Oana Constantin says:

    Voi incerca pe viitor sa-mi aleg cuvintele mai bine, dar indraznesc totusi sa va contrazic, DEX-ul limbii romane spune: "BOL, boluri, s. n. 2. Vas de formă semisferică cu sau fără picior." (intradevar e al doilea sens al cuvantului)… eu ma gandesc mai mult la continutul retetei, sa fiu cat mai explicita si sa dau cat mai multe detalii si nu pun atata pret pe cuvinte. Cu respect!

  9. Oana Constantin says:

    Draga Anonim, da-mi voie sa te contrazic, pandispanul nu era ca un pietroi, ci pufos, poate ca pozele nu au fost atat de inspirate. O voi lua ca pe o provocare si voi reface reteta (oricum fac prajitura asta des, pentru ca e preferata familiei mele) si voi incerca sa fac pozele mai clare. Spor in bucatarie!

  10. Anonim says:

    In dictionarul care il am eu in posesie ,,,Romanian /English nu se gaseste ,eu/noi care nu posedam un
    ,,,DEX al limbi romane ,,,doar dictionar si cind apelam la el nu gasim cuvinte care se folosesc in ziua de azi de aceea v-am rugat sa folositi cuvinte pe care si noi batrini sa le putem explica la viitoarele bucatarese cind primim cite un telefon sa fim intrebate ce inseamna cuvintul X sau Y ,nu am facut cu intentia sa va jignesc .Cum putem executa reteta daca nu punem pret pe cuvint doar si acela cred ca conteaza sa fie inteles( cred daca se foloseste un cuvint care nu este asa cunoscut de cei plecat cu ani in urma sa se dea explicati in paranteza ) ,in limba engleza este cuvintul ,,,,Bowl,,,, care inseamna :1)vaza( rotunda ),2)castron etc.chiar intrebasem pe cineva venit de curind din Romania sa vad la ce ii se spune ,,,bol,,,ca sa explic la copi /nepoti cuvintul acesta si multe altele ,caci incearca sa faca retete romanesti ca sa putem duce traditia mai departe ,miiiii de scuze,succes & God bless

  11. Anonim says:

    Cu tot respectul ptr. efortul facut de a face o prajitura ,dar vroiam doar sa o incurajez pe persoana care era necajita ca nu-i iesise ,,pandispanul cu visine ,,eu stiu ce inseamna sa nu iti iasa de prima data caci fac multe prajituri chiar si la comanda .
    Daca faci o poza la o floare arata a floare ,dar una din pozele tale arata sub visine necrescuta si greoaie deci ii explicam persoanei ce ai pozat ,mai in spatele pozei respective da se vede o bucata de prajitura pufoasa dar ,,,fara multe visine ,,,va asteptam sa ne dati cit mai multe retete pur ,,romanesti,,,va multumim

  12. Anonim says:

    Inainte sa criticati, doamna Anonim , mai bine incercati sa duceti si traditia limbii romane mai departe..nu cred ca folosirea cuvantului bol va impiedica in executarea retetei. In schimb greselile d-voastra de ortografie fac citirea comentariului aproape imposibila…

Lasă un răspuns