Acasă Rețete dulci Deserturi cu fructe Pandișpan cu vișine (rețetă simplă)

Pandișpan cu vișine (rețetă simplă)

17
Pandișpan cu vișine (rețetă simplă)

Am “furat” de dimineață vișine de la vecina pentru desertul preferat al soțului meu… pandișpan cu vișine. O rețetă clasica la mine în familie, pe care am învățat-o de la mama încă de când eram foarte mica, pentru ca o folosea nu numai la chec, dar și pe post de blat de tort. Cea mai simpla prăjitură la mine în familie era pandișpan pufos cu glazura de cacao (pentru care o sa dedic o postare separată mai târziu)…


Pandispan cu visine
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Ingrediente pentru o tava 30x22cm:
  • 6 ouă
  • 6 linguri de zahăr (cu vârf)
  • 6 linguri de ulei
  • 150g faina
  • un praf de sare
  • un plic de praf de copt
  • o linguriță de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahăr vanilat)
  • 400g vișine proaspete
     Se separă ouăle, albușurile se bat spuma cu un pic de zeama de lămâie (opțional, dar ajuta ca albușurile să se bata bine și spuma sa fie tare) pana se întăresc apoi se adaugă zaharul treptat mixând încontinuu pana când se topește zaharul și se formează o bezea tare. Gălbenușurile se freacă cu uleiul și un praf de sare, apoi se adaugă peste spuma de albuș. Se adaugă extract de vanilie (sau zahar vanilat) și faina cernuta. In faina am adăugat un pic de praf de copt pentru ca vișinele fiind foarte proaspete și zemoase, ar putea împiedica aluatul sa crească în momentul coacerii. Se amesteca totul pana se omogenizează, dar e de evitat sa amestecați prea mult pentru ca se pierde din volum.
Pandispan cu visine
     Acum, as vrea sa mai fac o precizare: poate va întrebați “da’, de ce a mai separat ouăle dacă a pus praf de copt?”. OK, în mod normal, în pandișpan nu se pune praf de copt (eu asa am învățat de la gospodinele copilăriei mele, corectați-mă dacă greșesc!), volumul dat de spuma de albuș e suficient pentru a aera prăjitura simpla, dar pentru ca am pus fructe proaspete, este musai sa ajutam aluatul sa crească.
     Vi sinele se spala se scot sâmburii și se lasă vreo ora în zahar (dacă sunt prea acre). Se scurg bine de suc, se pun pe un șervet de hârtie și se șterg un pic și se pudrează cu faina sau amidon (pentru a nu permite sucului din vișine sa împiedice creșterea prăjiturii și vișinele sa se scufunde prea mult).
Pandispan cu visine
     Într-o tava 30x22cm tapetata cu hârtie de copt se toarnă aluatul și se presară vișinele îmbrăcate în faina (sau amidon). Apoi se dau la cuptorul preîncălzit la 180 grade C timp de 25-30 de minute. Se face testul cu scobitoarea și dacă aceasta iese curata, se stinge focul și se lasă sa se răcească în cuptor cu ușa deschisa.
     Nu va speriați, cu tot praful de copt din lume (bine, dacă puneți mai multa faina și mai mult praf de copt, nu se va mai lăsa, dar va fi un fel de pâine dulce tare și uscata), prăjitura se va mai lăsa… e în regula, va fi la fel de gustoasa.
 
 
     Criticul meu cel mai sever, al meu soț, a fost încântat și sper sa ii încântați și voi pe cei dragi cu desertul acesta simplu și gustos. Pana la următoarea postare va pup și S-aveți poftă!

Articolul precedent Fursecuri cu stafide (rețetă simplă)
Articolul următor Sorbet de zmeura
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

17 COMENTARII

  1. Am facut si eu azi.. visine de la o tanti draguta de la piata.. si e tava la cuptor si apoi astept criticul 🙂
    Am folosit zahar brun, sunt curioasa cum o sa arate.. ca de buna sigur o sa fie buna. Reteta asta de pandispan e prima reteta dulce ce-am facut-o vreodata.. pe la 13-14 ani.

  2. Buna, imi pare rau ca nu ti-a iesit. Aceasta e reteta clasica pentru pandispan in care eu am adaugat praf de copt pentru ca am adaugat visine proaspete (dar in mod normal, daca fac pandispan simplu, nu mai adaug nici un agent de crestere).
    Sunt cateva reguli simple pentru un blat pufos: ouale trebuie sa fie la temperatura camerei, albusurile se bat spuma tare, cand se adauga faina se amesteca de sus in jos si nu foarte insistent pentru ca se mai duce din volum. Daca adaugi fructe proaspete sau din compot ai grija sa le strecori bine de apa, sa le tii pe prosop de hartie si inainte sa le pui in prajitura sa le tavalesti prin faina. Cel mai important e sa nu deschizi usa cuptorului cat timp prajitura e la copt (cel putin in primele 15-20 minute).
    Altceva nu imi mai vine in minte acum, dar, oricum, nici mie nu mi-a iesit din prima (sau din a doua… :))) Sper sa iti iasa pentru ca e o prajitura foarte gustoasa si racoroasa, chiar si cu fructe congelate sau din compot. Multa bafta in bucatarie!

  3. Azi am facut-o si eu…doar ca am folosit oua de casa, am adaugat si stafide iar praful de copt l-am stins cu zeama de lamaie si am mai adaugat si coaja de lamaie pt gust…fff buna…la final cu un pahar rotund am facut diverse forme cerc, semiluna…:)

  4. Sunt multe variante la acest tip de pandispan (cu fulgi de ciocolata, cu tot felul de fructe proaspte sau uscate, cu diverse tipuri de nuci). Eu le-am cam incercat pe toate pentru ca familia mea e fan pandispan. Spor la dulciuri!

  5. Uitate in ultima poza sa vezi ca nici ei nu i-a crescut padispanul ,arata greu ca un pietroi ceea ce se intimpla in multe cazuri cind folosesti fructe sint greoaie si mai bine tavalestele visinile prin ,,,amidon alimentar,,,decit prin faina caci este greoaie cind se umezeste .

  6. Am cautat in dictionarul romanesc cuvintul < bol / bolul > pe care il folositi si nu se gaseste ,oare ce poate insemna ??? nu ar fi mai bine sa folosim cuvintul ,,,castron,,, care se gaeste in dictionar.
    Va multumim pentru retete ………………..

  7. Voi incerca pe viitor sa-mi aleg cuvintele mai bine, dar indraznesc totusi sa va contrazic, DEX-ul limbii romane spune: "BOL, boluri, s. n. 2. Vas de formă semisferică cu sau fără picior." (intradevar e al doilea sens al cuvantului)… eu ma gandesc mai mult la continutul retetei, sa fiu cat mai explicita si sa dau cat mai multe detalii si nu pun atata pret pe cuvinte. Cu respect!

  8. Draga Anonim, da-mi voie sa te contrazic, pandispanul nu era ca un pietroi, ci pufos, poate ca pozele nu au fost atat de inspirate. O voi lua ca pe o provocare si voi reface reteta (oricum fac prajitura asta des, pentru ca e preferata familiei mele) si voi incerca sa fac pozele mai clare. Spor in bucatarie!

  9. In dictionarul care il am eu in posesie ,,,Romanian /English nu se gaseste ,eu/noi care nu posedam un
    ,,,DEX al limbi romane ,,,doar dictionar si cind apelam la el nu gasim cuvinte care se folosesc in ziua de azi de aceea v-am rugat sa folositi cuvinte pe care si noi batrini sa le putem explica la viitoarele bucatarese cind primim cite un telefon sa fim intrebate ce inseamna cuvintul X sau Y ,nu am facut cu intentia sa va jignesc .Cum putem executa reteta daca nu punem pret pe cuvint doar si acela cred ca conteaza sa fie inteles( cred daca se foloseste un cuvint care nu este asa cunoscut de cei plecat cu ani in urma sa se dea explicati in paranteza ) ,in limba engleza este cuvintul ,,,,Bowl,,,, care inseamna :1)vaza( rotunda ),2)castron etc.chiar intrebasem pe cineva venit de curind din Romania sa vad la ce ii se spune ,,,bol,,,ca sa explic la copi /nepoti cuvintul acesta si multe altele ,caci incearca sa faca retete romanesti ca sa putem duce traditia mai departe ,miiiii de scuze,succes & God bless

  10. Cu tot respectul ptr. efortul facut de a face o prajitura ,dar vroiam doar sa o incurajez pe persoana care era necajita ca nu-i iesise ,,pandispanul cu visine ,,eu stiu ce inseamna sa nu iti iasa de prima data caci fac multe prajituri chiar si la comanda .
    Daca faci o poza la o floare arata a floare ,dar una din pozele tale arata sub visine necrescuta si greoaie deci ii explicam persoanei ce ai pozat ,mai in spatele pozei respective da se vede o bucata de prajitura pufoasa dar ,,,fara multe visine ,,,va asteptam sa ne dati cit mai multe retete pur ,,romanesti,,,va multumim

  11. Inainte sa criticati, doamna Anonim , mai bine incercati sa duceti si traditia limbii romane mai departe..nu cred ca folosirea cuvantului bol va impiedica in executarea retetei. In schimb greselile d-voastra de ortografie fac citirea comentariului aproape imposibila…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.