In cautarile mele de retete de dulciuri deosebite am descoperit-o pe Rachel Khoo si al ei The Little Paris Kitchen unde am aflat o reteta de madeleine speciala. Just FYI,  madeleine sunt desertul de familie al francezilor (nu sunt chestiile alea gen briosa umplute cu ciocolata de le gasesti la noi pe la orice chiosc).  Madeleina e o prajitura pufoasa in forma de cochilie, cu un gust pregnant de unt; sunt delicioase simple sau  pudrate cu zahar, musai calde si acompaniate de ceai (eu le prefer cu ceai de tei cu lamaie).
Asa arata maeleinele mele a la Rachel Khoo:

Ingrediente madeleine:

  • 3 oua medii
  • 130g zahar
  • 200g faina
  • un plic de praf de copt
  • un praf de sare
  • coaja rasa de la o lamaie medie
  • 4 linguri de lapte
  • 200g unt
  • o casoleta de zmeura (cam 30-35 de bucati)
  • zahar pudra
Ingrediente crema:
  • zeama si coaja de la o lamaie medie
  • 40g zahar
  • 45g unt
  • 2 galbenusuri
  • un praf de sare
     Se bat ouale cu zaharul pana se mai albesc si se topeste zaharul. Separat de pu intr-un bol faina, praful de copt, un praf de sare si coaja rasa de lamaie. Untul se topeste si se lasa sa se racoreasca, apoi se amesteca cu laptele. Amestecul de lapte se adauga treptat la cel de ou. La sfarsit se incorporeaza faina. Aluatul format se acopera cu folie alimentara si se da la frigider pentru cateva ore.
     Intre timp se prepara crema de lamaie. Se pun zeama si coaja de lamaie, sare, zahar si unt intr-un vas pe foc mic si se amesteca pana s-au topit zaharul si untul. Galbenusurile se bat separat si se adauga la mixul de pe foc, amestecand incontinuu pana cand crema incepe sa se inchege (nu lasati sa clocoteasca, la primele bule se ia cratita de pe foc). Se pune crema intr-un bol si se acopera cu folie de plastic (la nivelul cremei pentru a nu permite aburilor sa se aseze pe folie si apa rezultata sa se stranga deasupra cremei). Crema se da la frigider pentru cel putin o ora.
     Se scoate aluatul de la frigider. Se ung cu unt formele de madeleina si se pudreaza cu faina. Eu am forme din silicon si in cazul meu nu se ung decat prima data. Coca de madeleina se pune in pos sau sprit si se umplu formele de madeleina pana la jumatate. Se pune cate o zmeurica in mijlocul fiecarei madeleine, dupa care se dau la cuptorul preincalzit (190 grade C) pentru 10 minute. Dupa ce s-au copt se scot din forme si se repeta schema. Cat timp se coace a doua tava se umplu cu crema madeleinele deja coapte si se pudreaza cu zahar.
(va rog sa dati cu ignor la faptul ca am umplut cu coca pana la refuz forma de madeleina, acestea au fost din prima tura pe care le-am gresit, evident, au iesit cam … placinte :)))
Sunt delicioase, sper sa va placa! S-aveti pofta!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.