Prăjitură cu bezea și cocos


Am descoperit saptamana asta o reteta simpla si delicioasa de Prăjitură cu bezea și cocos pe site-ul Laurei Adamache pe care am facut-o cu oua de tara, de aici si culoarea galben intens a blatului. A iesit foarte pufoasa si gustoasa, sper sa o incercati si voi, si asa arata:
Prăjitură cu bezea și cocos

Prăjitură cu bezea și cocos
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 10-12
Ingrediente:
Ingrediente blat:
  • 300 g faina
  • 200 g zahar
  • 4 gălbenuşuri
  • 200 g unt topit
  • 200 ml lapte
  • extract de vanilie sau 1 baton de vanilie
  • un praf de sare
  • un plic de praf de copt
Ingrediente bezea:
  • 4 albușuri
  • 120 g zahar
  • zahăr vanilat
  • 175 g fulgi de nuca de cocos
  • un praf de sare

 

Se prepară blatul: faina, praful de copt si sarea se amesteca intr-un vas si se lasa de-o parte. Daca folositi baton de vanilie, acesta se taie pe lungime, se razuie semintele si se pun cu totul in lapte (si pastaia si semintele). Se fierbe laptele si apoi se lasa la racit. Daca folositi extract de vanilie nu mai e nevoie sa fierbeti laptele. Se amesteca galbenusurile cu zahar, apoi se adauga untul topit (atentie sa nu fie fierbinte) si laptele racit (daca e cazul). La sfarsit se incorporeaza faina incet si se amesteca bine pana se formeaza o crema omogena.
Aluatul se pune intr-o tava tapetata cu hartie de copt (eu am folosit o tava 20×30 si mi-a iesit cam inalt blatul, poate pentru ca ouale mele au fost foarte mari). Se da la cuptorul preincalzit la 160 grade circa 20 de minute.

Prăjitură cu bezea și cocos

In timp ce blatul e la cuptor, se face bezeaua. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare (si cu o lingura de zeama de lamaie, optional, daca vreti sa se intareasca mai bine), apoi se adauga zaharul si zaharul vanilat si se bate bine pana cand bezeaua devine lucioasa. La sfarsit se incorporeaza cu grija fulgii de nuca de cocos amestecad de jos in sus pentru a nu pierde din volumul bezelei.
Cand prajitura s-a copt, se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca 5 minute. Apoi se toarna bezeaua si se niveleaza cu grija. Se da apoi din nou la cuptor la 140 grade C timp de maximum 15 minute.
Se scoate din cuptor si se lasa sa se raceasca inainte de a o taia. Eu nu i-am mai pus ciocolata ca in reteta originala, dar voi puteti sa o serviti cu ce vreti, oricum, e super gustoasa. Va doresc s-aveţi poftă!

Prăjitură cu bezea și cocos

One comment

Lasă un răspuns

Rate this recipe: