Acasă Rețete dulci Deserturi cu fructe Prajitură cu coacăze negre

Prajitură cu coacăze negre

0
Prajitură cu coacăze negre

Zilele trecute am gasit in piata coacăze si desi stiam ca nu sunt senzationale la gust (crude) am mers pe ideea ca sunt foarte sanatoase si merita sa incerc Prajitură cu coacăze. Cateva cuvinte pe scurt despre beneficiile acestor fructe, rude cu afinele; asa graieste Wiki: “Coacăzul negru este cunoscut ca plantă de cultură în Europa din secolul al XVI-lea. Fructele lui, bogate în glucide, acizi grași, proteine și substanțe minerale, sunt folosite la prepararea de sucuri, siropuri, jeleuri sau marmeladă. Fructele au acțiune tonică generală, vitaminizantă, remineralizantă, fiind recomandate și în cazurile de surmenaj, în stările anemice, în cazurile de deficit de fier.” Am cautat de zor pe www retete cu coacăze si iata ce minunăţie am gasit aici:


Prajitură cu coacăze negre
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 10-12
Ingrediente:
Ingrediente blat:
  • 250 g faina
  • 1 pachet praf de copt
  • un praf de sare
  • 60 g unt moale
  • 150 g zahar
  • 1 ou mare
  • 120 ml lapte
  • 250 g coacăze negre
Ingrediente topping:
  • 60 g unt moale
  • 100 g zahar brun
  • 50 g faină
  • o jumătate de linguriță de scorțișoară

 

Se spala coacazele si se scot pe hartie de bucatarie pentru a absorbi apa. Se lasa deoparte pana se face blatul.

Faina sa cerne intr-un bol si se amesteca cu sare si praf de copt. Separat, se mixeaza bine untul cu zahar pana cand se obtine o textura cremoasa (cam 3 minute). Se adauga oul si se mai mixeaza putin, apoi se adauga faina in 3 parti alternand cu laptele (la final se incorporeaza ultima parte de faina, daca textura e destul de densa puteti sa puneti mai putina faina la final). Coacazele se dau printr-o lingura de faina si se amesteca in compozitie (nu amestecati prea mult, doar cat sa se amestece cu aluatul). Se unge o forma de tort cu ulei si se tapeteaza cu faina si se pune compozitia niveland bine aluatul pe margine.

Se prepara topingul amestecand cele 4 ingrediente cu mana sfărâmiţând bine untul intre degete, totul trebuie sa semene cu un aluat nisipos care se presara peste prajitura.

Se da la cuptor la circa 180 grade timp de o ora. Puteti sa incercati prajitura cu varful cutitului, daca iese curat (fara aluat) inseamna ca prajitura s-a copt si puteti stinge focul. Se mai lasa 5-10 minute la cuptor si apoi se scoate sa se raceasca in tava. Cand s-a racit se taie si se serveste cu frisca sau inghetata. Desi coacazele nu au un gust cine stie ce (mie mi se par si acre si amare in acelasi timp) puteti incerca aceasta reteta pentru a beneficia totusi de calitatie acestui fruct deosebit.

… si ca de obicei, maimutzica mea nu s-a putut abtine sa nu intre in cadru si sa-mi fure si camera si prajitura

Articolul precedent Inghetata cu piersici
Articolul următor Prăjitură sfărâmicioasă cu afine
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.