Acasă Rețete dulci Deserturi cu fructe Prăjitură sfărâmicioasă cu afine

Prăjitură sfărâmicioasă cu afine

0
Prăjitură sfărâmicioasă cu afine

     Am gasit la piata afine proaspete si m-am bazat pe Smitten Kitchen pentru desertul perfect: Prăjitură sfărâmicioasă cu afine. M-a atras textura uşoară şi faptul că nu părea a fi un desert pentru care îmi voi petrece jumătate de zi în bucătărie. Cu următoarea ocazie când vor fi pieţele pline de fructe de pădure cred ca voi folosi aceeaşi reţetă şi cu zmeură, mure sau coacăze.


Prajitura sfaramicioasa cu afine
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 10-12
Ingrediente:
  • o cana de zahar + jumătate de cana pentru afine
  • o linguriță de praf de copt
  • 3 căni de faina
  • 150 g unt rece
  • 1 ou
  • un  praf de sare
  • coaja rasa și sucul de la o lămâie
  • o jumătate de kg de afine
  • ½ cana de zahar
  • 3 linguri de amidon

 

Inca de la inceput mentionez ca am folosit o cana de 250 ml pentru toate ingredientele uscate. Se pune faina intr-un bol, se adauga un praf de sare si o lingurita de praf de copt, o cana de zahar si coaja rasa de lamaie. Se adauga untul rece taiat cubulete, un ou intreg si se amesteca cu o furculita (sau direct cu degetelele) pana cand aluatul devine sfaramicios.

     Afinele se spala si se amesteca cu jumatatea de cana de zahar ramasa, zeama de la o lamaie si amidon. Totul se amesteca incet pentru a nu se zdrobi afinele.

Jumatate din compozitia sfaramicioasa se pune intr-o tava dreptunghiulara (20x30cm). Eu am o tava subtire asa ca am tapetat-o cu hartie de copt pentru a evita sa se arda prajitura pe fund. Apoi am adaugat afinele cu tot cu sucul rezultat.

     Restul de aluat se presara peste afine cat sa acopere totul uniform.
     Se da la cuptorul incins in prealabil la o temperatura de aproximativ 190 grade timp de 40-45 de minute (sau pana cand prajitura incepe sa se bronzeze putin la suprafata iar daca introduceti varful unui cutit sa iasa relativ curat).
     Se scoate tava din cuptor si se lasa la racit acoperita cu un servet. Noi am servit-o atunci cand s-a racit complet (are un gust mult mai bun decât caldă scoasă din cuptor). Va doresc s-aveţi poftă!
PS: Unii dintre noi au vrut portie dubla 🙂

 


Articolul precedent Prajitură cu coacăze negre
Articolul următor Tarta cu mere si caramel
Dacă vă place mâncarea în general și dulciurile în special, fie că vă numiți gurmanzi, foodie sau pur și simplu pofticioși, așa ca mine, bine ați venit în bucătăria mea minusculă și pe acest blog, unde voi încerca să vă încânt și să vă provoc săptămânal cu delicii dulci și nu numai. Vă doresc spor în toate! Oana Constantin - non-cofetar, non-patiser (încă), pasionată de tot ce înseamnă dulciuri și dulcegării, corporatistă prin obligație, mămică de serviciu și pofticioasă fără măsură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.