Una dintre cele mai bune retete „rocky road” sau salam de biscuiți australian am gasit-o pe Taste, bineinteles un site foarte apreciat de mine pentru varietatea de retete pentru orice masa, meniu, dieta, din toate culturile si colturile lumii.
     Ca un mic istoric, foarte pe scurt, acest desert a fost creat pe la mijlocul secolului 19 de un oportunist care a vazut profit in resturile de produsele de cofetarie (biscuiti, bezele, ets) distruse in timpul transportului din Europa pe care le-a amestecat cu ciocolata ieftina, alune rancede si chiar gem; in scurt timp acest desert a devenit foarte popular si este in prezent interpretat in cofetariile din intreaga lune sub forma de  tort, briose si chiar inghetata. Personal, e unul din preferatele mele pentru ca e foarte versatil, poti folosi cam orice ai prin camara si e foarte economic. Eu am folosit fistic, rahat, biscuiti, ciocolata alba si bineinteles ciocolata amaruie musai un minim 70% cacao… si iata ce a iesit:

Salam de biscuiți australian (Rocky road)
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 24 bucăti
Ingrediente:
  • 50 ml Bailey's sau orice crema de whisky, merge și rom dar doar 30 ml pentru ca e mai tare
  • 200 g ciocolata amăruie (de buna calitate)
  • 20 g unt
  • 100 ml lapte condensat
  • o mana de fistic prăjit decojit și tăiat grosier
  • 7-8 biscuiți simpli
  • 3-4 cuburi de rahat (folosiți pe cel roșu, va da culoare prăjiturii)
  • 100 g ciocolata alba (cubulețe)

Pentru inceput se imbraca in folie de aluminiu un vas de yena sau o tavita mica de 8cm x 20cm (plus sau minus). Eu am folosit o tava mai mare care nu a fost foarte potrivita pentru ca prajitura a iesit foarte subtire, de aceea am ales sa o tai cu un inel de marimea unei briose si au iesit niste bombonele foarte dragute.

 
     Se pune pe bain-marie laptele condensat, lichiorul, untul si ciocolata rupta in bucati mici, se amesteca bine pana cand toate bucatile de ciocolata s-au topit. Se lasa la racit inainte de a amesteca cu celelalte ingrediente.

 

     Cand ciocolata s-a mai racit, se adauga rahatul taiat cubulete, biscuitii rupti in bucati, ciocolata cubulete si fisticul maruntit.

 

     Compozitia se rastoarna in vasul pregatit initial si se niveleaza. Daca mai aveti ciocolata alba puteti decora prajitura topind cam 50g si stropind suprafata prajiturii.
     Se tine la rece cateva ore sau de preferat peste noapte, se taie cubulete sau cu o forma de prajituri si se serveste pudrata cu zahar. Atat pentru mine cat si pentru degustatorii mei a fost un hit care a disparut prea repede. Sper sa incercati si voi reteta si sa-mi impartasiti parerile. S-aveți poftă!

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.