Tarta cu mere si caramel


Tarta cu mere si caramel sau American apple pie cu mere de Teleorman – asta e viziunea mea pentru un desert de toamna tipic. Ca sa fiu sincera nu au fost tocmai potrivite pentru aceasta reteta, mergeau sincer mai bine la o placinta traditionala, asa ca va recomand sa folositi pentru aceasta reteta mere Granny Smith care sunt mai rezistente la coacere. Acelasi soi de mere l-a folosit si Sally, bloggerita pe care eu o urmaresc de ceva vreme, aceasta fiind ocazia perfecta sa-i testez una din retete.

Tarta cu mere si caramel
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 6-8
Ingrediente:
Ingrediente aluat:
  • 320 g faina
  • o linguriță de sare
  • o linguriță de zahar
  • 150 g unt rece
  • 130-140 ml apa foarte rece
Ingrediente umplutură de mere:
  • 6-7 mere Granny Smith (eu am folosit mere clasice, de la bunica din gradina)
  • zeama de la o jumătate de lămâie mica
  • 30 g faina
  • un vârf de linguriță de nucșoară  măcinată
  • o linguriță de scorțișoară măcinată
  • 100 g zahar granulat (eu am folosit zahar brut și dacă vreți sa folosiți acest tip va recomand sa folosiți cam 150 g)
  • o mana de nuci sau alune prăjite (opțional)
  • un gălbenuș bătut (pentru uns)
Ingrediente caramel:
  • 200 g zahar
  • 100 ml apa
  • 150 g unt la temperatura camerei
  • 30 ml de smântână grasa


     Prima data se face aluatul pentru crusta: se amesteca faina cu sare si o lingurita de zahar si unt si se faramiteaza bine cu o furculita sau cu degetele, daca nu va deranjeaza sa va murdariti 🙂 Se adauga apa rece si se amesteca bine cu furculita pana cand aluatul incepe sa prinda forma. Se transfera apoi pe o suprafata pudrata cu faina si se framanta putin pana se formeaza o bila omogena. Se separa coca in doua parti egale care se aplatizeaza, se infoliaza si se dau la rece pentru cateva ore.

In timp ce sta aluatul la rece, se face caramelul: zaharul si apa se pun la foc intr-o craticioara, la foc mare amestecand continuu pana cand se topeste tot zaharul, iar cand zaharul s-a topit, se da focul la minim si nu se mai amesteca. Atunci cand caramelul prinde culoarea aramie (12-15 min, nu mai mult pentru ca altfel caramelul se arde si devine amarui) se ia de pe foc (Atentie! Este extrem de fierbinte) si se adauga untul la temperatura camerei si smantana si se amesteca bine. Nu va faceti grija daca se taie putin totul se va incorpora cand se va raci putin.
     Merele se spala, se curata de coaja si de cotor si se taie felii subtiri. Se amesteca cu zeama de lamaie, zahar, faina si mirodenii.
     Se scoate una din bilele de aluat de la rece si se intinde pe o suprafata pudrata cu faina rotind mereu aluatul intr-o directie pentru o formar rotunda care sa imbrace forma de tarta si sa ramana putin si peste marginile tartei.
     Dupa ce am pus aluatul in forma de tarta se adauga compozitia de mere.
     Se adauga nucile sau alunele prajite sau puteti pune stafide (care au stat in prealabil la inmuiat in rom), iar peste toata compozitia se pune jumatate din caramelul facut anterior.
     Se scoate cea de-a doua bila de aluat de la rece si se intinde in acelasi mod precum prima, dar nu atat de subtire, iar cu un cutter de pizza se taie 12 fasii de aluat (poate ati observat, in poza de mai jos ca eu am pus fasiile in doua pentru ca am intins aluatul prea mult si mi-au iesit fasiile prea groase si prea late). Daca vreti, puteti sa taiati 16-18 fasii si puteti impleti mai multe randuri de aluat.
     Marginile se pliaza spre interior pentru a tine compozitia, caramelul si sucul de mere in tarta in timpul coacerii. Tarta se unge cu galbenus de ou pe toata suprafata pentru a face o crusta aurie, si se da la cuptorul preincalzit, timp de 40-50 min la 190 grade.
    Cand tarta s-a copt se lasa sa se răcească inaine de servire (nu e asa gustoasa daca o serviti calda) stropita cu sosul de caramel ramas sau si mai bine cu inghetata de vanilie.
     Sper sa va placa aceasta reteta si daca o incercati, ar fi super sa imi spuneti si mie cum a iesit, daca v-a placut, pro’s and con’s, impresii, si pana la urmatoarea reteta (planuiesc ceva ciocolatos si french) va doresc S-aveți poftă!

Lasă un răspuns

Rate this recipe: