Nuci cu crema de cacao – reteta copilariei mele

4
3080

Am furat de la mama o forma de nuci pe care o tin in debara de cateva luni si imi tot fac curaj sa ma apuc. Cert e ca dintre cunostintele mele (si aici o includ si pe mama), nimeni nu imi poate da o reteta exacta sau potrivita gusturilor mele (gen, fara margarina, untura, etc). Am cautat mult pe internet si am compilat o reteta… nu pot sa va dau sursa pentru ca de fapt sunt vreo 5. Iata ce a iesit:

Nuci cu crema de cacao - reteta copilariei mele
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 48
Ingrediente:
Ingrediente nuci:
  • 2 oua medii
  • 13 linguri ulei
  • 13 linguri lapte
  • 100 g zahar
  • o lingura extract vanilie
  • un plic de amoniac stins cu o lingura de zeama de lămâie
  • faina cât cuprinde (cam 500 g)
  • un praf de sare
Ingrediente crema:
  • 100 g pesmet biscuiți (dacă vreți și nuca puneți o parte biscuiți o parte nuca)
  • o lingura cacao
  • 3 linguri de zahar
  • 150 ml lapte rece
  • 2 linguri de rom (nu esență, pentru ca ii da un gust artificial)
  • 130 g unt la temperatura camerei
  • zahar pudra pentru decor

 

     Se bat ouale cu zaharul si un praf de sare pana se fac o spuma fina, albicioasa. Se adauga lingura cu lingura uleiul, laptele si amoniacul stins. Se adauga si vanilia.
     Se incorporeaza faina lingura cu lingura pana obtineti un aluat care se tine bine si nu se lipeste de peretii vasului sau de maini. Se lasa aluatul sa se odihneasca putin (cam 30 de min) – asta nu pentru crescut, pentru ca amoniacul doar fragezeste, ci pentru a lasa glutenul din faina sa se relaxeze si nucile odata coapte sa nu se crape.
     In timp ce se odihneste aluatul, se face crema. Pesmetul de biscuiti se amesteca cu o lingura de cacao, 3 de zahar, 2 de rom si 150 ml de lapte si se amesteca bine cu un tel pana devine o pasta moale. Untul la temperatura camerei se bate spuma si se adauga pasta de cacao treptat si se bate in continuare pana se omogenizeaza totul.
     Se fac bilute mici de coca (depinde de forma pe care o folositi eu am una cu 16 „coji”… nu stiu cum altfel sa le zic) se incinge bine forma si se bun bilutele foarte repede pentru ca aluatul se coace intant. Problema e ca bilutele de coca nu trebuie sa fie prea mari pentru ca prin presare ies foarte mult din forma si pierdeti din aluat. Se coc la foc mic circa 1 min si jumatate pe o parte si cam 45 sec pe cealalta parte. Iarasi nu e ceva fix, depinde cat de groasa e forma de nuci, cred ca cel mai bine va orientati la fata locului pentru ca ce va spun eu aici e din experienta cu forma mea.
     Trebuie sa se raceasca nucile inainte de a le umple. Se pune cam un arf de lingurita de crema in fiecare nuca si se niveleaza bine. Se lipesc nucile si se sterge excesul de crema de la imbinare (sau se degusta… yum yum!!!). Dupa ce le-ati asezat pe platou se pudreaza din abundenta cu zahar si… S-aveţi poftă!

4 COMENTARII

    • Va multumesc ca gasiti postarea mea ca fiind interesanta. Abia astept sa imi spuneti si cat de bine v-au iesit nucile cu cacao. Nu de altceva, dar este sezonul lor. In curand voi posta si mai multe retete de iarna, sa nu uitati sa va abonati pe blog si/sau facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ

Rate this recipe: