Nuci umplute cu cremă de cacao – rețeta copilăriei mele


Am furat de la mama o formă de nuci pe care o țin în debara de câteva luni și îmi tot fac curaj să o folosesc pentru Nuci umplute cu cremă de cacao. M-am interesat în stânga și în dreapta pentru o rețetă cât mai clasică de nuci umplute care să îmi aducă aminte de gustul copilăriei… sau să se apropie cât de cât, și după câteva încercări eșuate am reușit să compun o rețetă care să ma mulțumească.

Pentru mine Nucile umplute cu crema erau delicatese pe platourile de sărbătoare și îmi aduc aminte cu placere cum le vânam, cum mă furișam pe sub masă cu mâna plină de nuci, ca să nu mă prindă mama că mâncam dulciuri înainte de masă. Dacă țin bine minte aveam o ordine la vânătoarea asta: pe primul loc cred că erau rulourile cu vanilie, apoi nucile, prăjitura Televizor și dacă nu mă prindea încă mama, ma înfigeam și la checuri.

Nuci cu crema de cacao - reteta copilariei mele
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 48
Ingrediente:
Ingrediente nuci:
  • 2 oua medii
  • 13 linguri ulei
  • 13 linguri lapte
  • 100 g zahar
  • o lingura extract vanilie
  • un plic de amoniac stins cu o lingura de zeama de lămâie
  • faina cât cuprinde (cam 500 g)
  • un praf de sare
Ingrediente cremă:
  • 100 g pesmet biscuiți (dacă vreți și nuca puneți o parte biscuiți o parte nuca)
  • o lingură cacao
  • 3 linguri de zahăr
  • 150 ml lapte rece
  • 2 linguri de rom (sau putină esență de rom)
  • 130 g unt la temperatura camerei
  • zahăr pudră pentru decor

 

Cojile de nucă

     Se bat ouăle cu zahărul și un praf de sare până se fac o spuma fina, albicioasă. Se adaugă lingură cu lingură uleiul, laptele și amoniacul stins. Se adaugă și vanilia. Se încorporează făina lingură cu lingură până se obține un aluat care se ține bine și nu se lipește de pereții vasului sau de mâini. Se lasă aluatul să se odihnească puțin (cam 30 de minute) pentru a lăsa glutenul din faina să se relaxeze și nucile odată coapte să nu crape.
 Crema de ciocolată
   In timp ce se odihnește aluatul, se face crema. Pesmetul de biscuiți se amestecă cu o lingură de cacao, 3 de zahăr, 2 de rom și 150 ml de lapte și se amestecă bine cu un tel până devine o pastă moale. Untul la temperatura camerei se bate spumă până când începe să crească în volum și să se deschidă la culoare apoi se adaugă pasta de cacao treptat și se bate în continuare până se omogenizează totul.
     Se fac biluțe mici de cocă (eu am o formă cu 16 „coji”… nu știu cum altfel sa le zic) se încinge bine forma și se pun biluțele foarte repede pentru că aluatul se coace instant. Problema e că biluțele de cocă nu trebuie să fie prea mari pentru că atunci când sunt presate ies foarte mult din forma și pierdeți din aluat. Se coc la foc mic circa 1 minut și jumătate pe o parte și cam 45 sec pe cealaltă parte. Iarăși nu e ceva fix, depinde cât de groasă e forma de nuci, cred că cel mai bine vă orientați la fata locului pentru că ce vă spun eu aici e din experienta cu forma mea.
In cojile de nucă deja răcite, se pune cam un vârf de linguriță de cremă și se nivelează, apoi se lipesc nucile și se șterge excesul de cremă de la îmbinare (sau se degusta… yum yum!!!). După ce le-ați așezat pe platou se pudrează din abundenta cu zahar și se servesc pofticioșilor.
Sper ca v-a plăcut rețeta propusa de mine și pana la următoarea postare dulce, vă doresc spor în toate, multa liniște și S-aveţi poftă!
Dacă vă mai interesează și alte rețete ale copilăriei, va propun și:

4 comments

    • Constantin Oana says:

      Va multumesc ca gasiti postarea mea ca fiind interesanta. Abia astept sa imi spuneti si cat de bine v-au iesit nucile cu cacao. Nu de altceva, dar este sezonul lor. In curand voi posta si mai multe retete de iarna, sa nu uitati sa va abonati pe blog si/sau facebook.

Lasă un răspuns

Rate this recipe: