Briose de ciocolata cu inima de caramel


Am gasit acum cateva zile o reteta perfectă de Briose de ciocolata cu inima de caramel si mi-a placut cum suna (imi era pofta de mult de muffins cu MULTA ciocolata) asa ca am gasit aici reteta perfecta pentru poftele mele. Iata ce a iesit:

Briose de ciocolata cu inima de caramel
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 12
Ingrediente:
Ingrediente brioşe:
  • 4 linguri de cacao
  • 110 g faina
  • un praf de sare
  • ½ linguriță de bicarbonat
  • ¼ linguriță de praf de copt
  • 60 g unt moale
  • 60 ml lapte
  • 60 ml cafea tare
  • o lingura de extract de vanilie
  • 100 g zahar
  • 1 ou la temperatura camerei
Ingrediente caramel:
  • o cana de zahăr
  • 6 linguri de apa
  • 50 g unt
  • 60 ml smântână grasa
Ingrediente ganache:
  • 220 g ciocolata (peste 75% cacao)
  • o cana de smântână grasa
  • 15 g unt
     Se incalzeste cuptorul la 160-170 grade C. Incepem cu briosele: intr-un bol se amesteca faina, cacao, sare, bicarbonat si praf de copt si se pun deoparte, iar intr-un pahar se amesteca laptele, cafeaua si vanilia.
     Intr-un alt bol se mixeaza untul pana devine cremos apoi se adauga zaharul (eu prefer mereu sa mixez untul cu zahar pudra pentru ca se incorporeaza mai bine si aluatul are o textura mai fina si mai pufoasa). Dupa aproximativ 5-7 min se adauga oul si se mai mixeaza pana cand se incorporeaza oul.
Se adauga in mixul de unt si zahar, jumatate din amestcul uscat de faina cu cacao, se amesteca bine pana se combina omogen ingredientele. Se adauga mixul de lapte si cafea si se amesteca din nou. La final se adauga resul de faina cu cacao amestecand pana cand totul se omogenizeaza.
     Se pun hartii de briose intr-o tava cu 12 forme si se umple fiecare forma pana la 2/3 din capacitate (se for umfla la coacere). Se dau la cuptor cam 12-15 min (am zis, repet, la 165-170 grade C).
     In timp ce se coc briosele se face caramelul: intr-o craticioara se pune o cana de zahar cu 6 linguri de apa. Se amesteca zaharul bine pana cand incepe sa faca bule, din acel moment nu mai e nevoie sa mestecati (pentru ca altfel caramelul nu va mai fi fin, ci cristalizat). Daca vi se pare ca nu se coace uniform, puteti inclina craticioara dintr-o parte in alta pentru a distribui zaharul uniform. Se lasa la foc mediu pana cand se evapora majoritatea apei si capata o culoare aramie (de la acest punct e recomandat sa nu mai lasati pe foc pentru ca se va arde si va avea un gust amar).
     Se da craticioara deoparte si se lasa cateva minute sa se raceasca putin. Intre timp se pune smantana la foc pana incepe sa clocoteasca putin. Se adauga la caramel (atentie! va fi efervescenta 🙂 dar nu foarte mult, tineti minte sa amestecati continuu), impreuna cu untul si se amesteca bine pana cand se formeaza o crema fina de caramel. Et voila! Caramelul e gata.
  Dupa ce s-au facut briosele (stiti voi… faza cu scobitoarea) se lasa pana se racesc (puteti sa le lasati si in tava), ar dupa ce s-au racit se scobesc in mijloc (foarte putin, un con cu diametrul de 1-2 cm, atat cat sa va permita sa strecurati ceva caramel innauntru). Si cum ziceam, se adauga caramel cu o lingurita.
     Se face ganache-ul: ciocolata de cioparteste bine si se pune intr-un bol. Smantana se pune la foc, se da intr-un clocot si se adauga peste ciocolata. Se adauga si untul cubulete si se lasa 10 minute pentru a lasa ciocolata sa se topeasca. La expirarea timpului se amesteca bine ganache-ul pana cand capata o consistenta cremoasa si lucioasa. Se la lasa 10 min la rece iar apoi se pune cu o lingurita peste briose.
     Se servesc cu drag! Sper sa va placa si… S-aveţi poftă!


5 comments

  1. Anonim says:

    Arata super chiar daca sunt un copil de 13 ani , o sa reusesc sa le fac ! Sunt sigura ! Va multumesc ca m-ati ajutat sa gasesc reteta perfecta !! :*

Lasă un răspuns

Rate this recipe: