Am vrut sa experimentez o rețetă de Fondant pe care am descoperit-o recent și cum nu ma pricep încă sa fac figurine, floricele și alte minuni din fondant m-am gândit sa îmbrac niște prăjiturele din negresa (rețeta de negresa am luat-o de la Stephanie, este senzațională chiar și simpla fără creme și alte combinații), iar crema este aceeași de la Biscuitii cu crema de grapefruit. Iata ce a iesit:

Mini-tortulete negresa cu crema de rodie
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 6-8
Ingrediente:
Ingrediente negresă:
  • 60 g ciocolata neagra (75% cacao)
  • 110 g unt moale
  • 150 g zahar (chiar mai puțin dacă vreți sa fie mai puțin dulce)
  • 2 oua mari
  • extract de vanilie
  • 30-40 g faina
  • un praf de sare
Ingrediente cremă:
  • 60 g unt moale
  • 150 g zahar pudra
  • o linguriță de coaja rasa de gref
  • 2 linguri de suc de gref
  • 2-3 linguri de suc de rodie (opțional, dacă vreți sa fie mai colorat puteți adăuga mai multe)
Ingrediente fondant:
  • o lingura de gelatina granulata
  • 4-5 linguri de apa
  • 1-2 linguri de miere
  • o lingura de unt
  • zahar pudra cât cuprinde (600-700 g sau chiar mai mult)
  • suc de rodie (3-4 linguri dacă vreți un fondant roz pal) - dacă doriți alte culori mai puternice puteți adăuga colorant alimentar, dar eu încă nu folosesc, asa ca nu știu ce cantitate sa va sugerez;
     Prima data se face negresa: se preincalzeste cuptorul la 165-170 grade C si se tapeteaza cu hartie de copt o tava de 20 x 30 cm. Se rupe ciocolata in bucati mici si se topeste pe baie de aburi, se adauga untul si se da la o parte de pe foc. Se adauga zaharul si se amesteca bine. Se adauga ouale unul cate unul amestecand bine dupa fiecare. La sfarsit se adauga extractul de vanilie si faina cu un praf de sare.
     Se pune aluatul in tava si se da la cuptor circa 30-35 de minute, sau pana cand trece testul scobitorii. Se lasa sa se raceasca intainte de a o decupa.
     Crema e foarte simplu de facut, am explicat-o in detaliu aici, dar pe scurt: untul se mixeaza pana incepe sa capete volum, se adauga zaharul pudra si se mai mixeaza la viteza mare cam 3-4 min. Se adauga sucul de gref si coaja rasa de gref, se mixeaza pana se incorporeaza sucul de gref si se adauga si sucul de rodie amestecand pana cand crema capata o culoare roz intens.
 

Pentru fondant: se pune pe baine de abur gelatina cu apa si se amesteca pana cand se topeste toata gelatina, se ia de pe foc si se adauga mierea si untul si se amesteca bine pana cand se amesteca bine totul. Puteti adauga suc de rodie si intreg amestecul se pune peste zaharul pudra. Si acum incepe munca… se amesteca, se framanta, se mai pune zahar, se mai amesteca, se framanta… la mine a durat ceva, ca nu prea ma pricep la framantat… uhhh, cam 10-15 min. Am zis ca se pun 600-700g dar cred ca am pierdut sirul la un moment dat.

     Oricum, se pune zahar pudra pana cand fondantul se poate dezlipi de pe vas, se pune pe masa, sau o suprafata curata, pudrata cu zahar (pudra… evident!) si se mai framanta, iar si iar, pana cand se formeaza o pasata moale, ca o plastelina (e important sa nu fie lipicioasa, pentru ca atunci inseamna ca nue gata, mai puneti zahar si mai bagati cateva minute de framantat…). Intr-un final sigur veti reusi, la mine a iesit din prima, a fost o experienta interesanta (culmea, a iesit un fondant gustos, imi aduc aminte ca cel de cofetarie nu prea imi place, il dateam mereu la o parte de pe prajituri).
     Acum, asamblarea: se decupeaza cercuri de negresa (eu am pus 3 straturi), pe fiecare le-am uns bine cu crema, am pus crema si pe laterale pentru ca fondantul sa aiba aderenta. Am rupt bile de fondant, cam de marimea unei mingi de tenis, si le-am rulat pe o suprafata data cu zahar pudra, initial l-am rulat cam subtire si s-a desirat cand am incercat sa acopar tortuletul. Asa ca am incercat din nou de data asta am rulat o foaie mai groasa. Se pune cu grija pe tortulet si se acopera incet incercand sa nu il indoiti sau sa il rupeti (mie mi-a fost destul de greu, fiind prima data cand fac asta, vedeti din imagini ca are multe imperfectiuni, dar „practice makes perfect”).
Floricelele sunt doar o improvizatie, incercasem sa fac ceva deosebit dar nu mi-a iesit asa ca am ramas la acele cale sau ce-or fi :)… Cred ca sunt dragute pentru prima incercare, dar la viitoarea prajitura cu fondant voi incerca ceva mai interesant, pana atunci sper sa-mi achizitionez un chit pentru modelat figurine din fondant.  Iata si o sectiune de prajitura:
 

Bineinteles, micuta mea cofetareasa a incercat sa ia prim-planul si platoul cu prajiturele :))). Pana la urmatoarea postare dulce va doresc… S-aveți poftă!.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.