Tort amandina cu strat de vişine… si un mare La multi ani!


Luna aceasta pe 11 Ianuarie a fost ziua de naștere a mamei mele… încă o data La multi ani, Mama! si pentru aceasta ocazie am facut un tort amandina la care am adaugat si un strat generos de vișine. Asa a aratat:

Tort amandina cu strat de vişine... si un mare La multi ani!
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 6-8
Ingrediente:
Ingrediente blat:
  • 5 oua
  • 130 g zahar
  • 5 linguri de ulei
  • 2 linguri de cacao
  • 6-7 linguri de faina
  • un praf de sare
  • extract de vanilie
Ingrediente cremă:
  • 3 oua
  • 150 g zahar
  • un pachet de unt (200 g) de buna calitate
  • 2 linguri de cacao
  • ciocolata neagra pentru decor
Ingrediente strat de vișine:
  • 500 g de vișine congelate;
  • 3-4 linguri de zahar
  • 30 ml de lichior de cireşe (opțional)
  • o lingura cu vârf de amidon sau un plic de gelatina pulbere;
Ingrediente sirop:
  • 200 ml apa
  • 200 g zahar
  • un espresso tare
  • esența de rom sau mai bine, 30 ml de rom (opțional)

Se încinge cuptorul la  170-180 grade C si se tapeteaza cu ulei si faina, sau in cazul meu, hartie de copt, o forma de tort circulara (nu stiu exact care e diametrul) cu fund si pereti detasabili.
In prima faza se face blatul de amandina, nu voi insista cu prea multe detalii, veți găsi toate detaliile despre prăjitura Amandina aici. Asa ca pe scurt: se separa ouăle, se bat albusurile spuma cu un praf de sare apoi se adaugă zaharul si se mixeaza pana cand zaharul s-a topit iar compozitia este foarte ferma si lucioasa; galbenusurile se freaca impreuna cu uleiul si se adauga peste albusuri amestecand foarte incet de sus in jos, doar atat cat sa se combine putin.
Intr-un vas separat amestecam faina cu cacao și adaugăm la amestecul de ou (acum se pune si vanilia) si se amesteca totul incet de sus in jos pana se incorporeaza toata faina. In tava de tort pregatita anterior se adauga aluatul, dupa care se bate usor forma de tort de blatul mesei pentru a se aseza uniform aluatul in tava. Se da la cuptor pentru circa 25-30 min. Cand s-a terminat de copt e de preferat sa nu deschideti usa cuptorului si nici sa o scoateti sa se raceasca afara pentru ca blatul isi va pierde din volum si se va lasa.
Dupa ce se raceste se scoate blatul din cuptor si se desprinde de forma de copt. Se lasa sa se raceasca complet inainte de a fi sectionat.
Intre timp se pregătește crema de cacao: se amesteca cele 3 oua cu zaharul si se pune pe bain-marie amestecând încontinuu pana se formează o crema legata, apoi se adaugă o lingura de cacao. Untul la temperatura camerei se mixeaza spuma cam 5-7 min la viteza maxima (eu folosesc mereu Prezident, nu are zer, nu mi se taie niciodata cremele cand il folosesc, este cel mai bun).

Când incepe sa-si mareasca volumul se adauga o lingura de cacao si se mai amesteca putin. Apoi se incorporeaza in untul mixat crema de ou, lingura cu lingura pana cand se amesteca bine cele doua creme.

Am facut siropul pentru blat: Am pus intr-o craticioara apa, zahar, cafea si rom, l-am lăsat la foc mare timp de aproximativ 5-7 minute apoi am stins focul si l+am lăsat deoparte să se răcească. Blatul l-am taiat in 3 sectiuni orizontale.
Visinele le-am pus si pe ele intr-o craticioara am pus si zahar si lichior de cirese si le-am dat si pe ele in clocot pana cand a iesit toata apa din ele (fiind congelate a fost ceva apa). Daca folositi gelatina: luati cateva linguri de sos cald de visine, le puneti peste gelatina si amestecati pana cand se topesc toate cristalele de gelatina, apoi se adauga peste sosul cu visine doar dupa ce le-ati luat de pe foc (poate deja stiti, dar eu va atentionez: gelatina prin fierbere isi pierde proprietatile). Daca folositi amidon: se ia cam un polonic de sirop de visine, se adauga amidon, se amesteca bine, pana se dizolva tot amidonul, si se toarna peste visine, apoi se mai tine pe foc inca 2-3 minute pana cand incepe sa se inchege siropul.
Asamblarea tortului: se pune prima sectiune de blat cu partea taiata in sus si se insiropeaza bine apoi se adaugă crema de cacao din abundenta:

Se pune ce-a de-a doua sectiune de blat, se insiropeaza si ea, si apoi se pun visinele:

Se pune si ultima sectiune de blat cu partea taiata in jos si se insiropeaza si ea. Se imbraca din abundenta cu crema si se uniformizeaza atat partea de sus cat si lateralele. Se decoreaza cu crema si franjuri de ciocolata dupa propria imaginatie. Eu trebuie sa recunosc ca ma grabeam groaznic si nu am stat prea mult pe ganduri, am facut acelasi decor, tipic pentru torturile mele. Cred ca a iesit ok:

Iata si o sectiune din tort, imi cer scuze pentru calitate, nu prea am avut conditii pentru o poza decenta. Oricum, sper sa va placa, sa va indemne sa incercati reteta mea si sa reveniti cu impresii si bune si rele… de-abia astept. Pana la urmatoarea postare va doresc S-aveţi poftă!

 


One comment

Lasă un răspuns

Rate this recipe: