Prăjitură cu ciocolată albă, coacăze roșii și caise


Aceasta Prăjitură cu ciocolată albă, coacăze roșii și caise am vazut-o intr-un supermarket, nu am stiut reteta dar mi-a placut combinatia de culori. Cred ca acolo era cu blat ne negresa, caramel si fructe, dar eu am preferat sa folosesc aluat de chec si ganache de ciocolata alba. Voi pastra caramelul pentru o reteta superba de bomboane cu caramel pe care sper sa o fac pana la sfarsitul lunii Februarie. Asa arata prajitura mea…

Prăjitură cu ciocolată albă

Prăjitură cu ciocolată albă, coacăze roșii și caise
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8-10
Ingrediente:
Ingrediente chec:
  • 3 oua medii la temperatura camerei
  • 3 linguri de lapte
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 150 g faina
  • 1 linguriță de praf de copt
  • un praf de sare
  • 180 g unt moale
Ingrediente ganache de ciocolata:
  • 200 g ciocolată alba de buna calitate (nu folosiți ciocolata de menaj)
  • 150 ml smântână grasă
Ingrediente topping de fructe:
  • 300 g coacăze roșii congelate
  • 400 g caise congelate sau din compot
  • 250 ml de compot sau suc de fructe
  • 2-3 linguri de zahar
  • 3 foi de gelatină

 

Prima data facem checul: intr-un bol se amesteca faina, cu sare, praf de copt si zahar. Se adauga untul moale (la temperatura camerei) si se mixeaza la viteza mica. Separat se mixeaza cele 3 oua cu lapte si vanilie (nu foarte mult, cat sa aveti o „omleta” omogena). Se adauga in amestecul de faina si unt, jumatate din compozitia de ou si se mixeaza cam 2 minute la viteza medie, pentru ca amestecul sa capete consistenta. Se adauga treptat si restul de ou, in doua transe, mixand bine dupa fiecare. Aluatul se pune intr-o tava de 20 x 30cm si se da la cuptor (pe care l-am preincalzit la 170 grade) pentru 25-30 de minute. Eu am tapetat tava cu unt si hartie de copt, pentru ca tava mea e foarte subtire.

Pentru crema ganache: se rupe ciocolata in bucati mici si se pune intr-un vas termorezistent. Separat se pune la foc smantana si se aduce la punctul de fierbere. Se toarna fierbinte peste bucatile de ciocolată si se lasa cam 5 minute. Dupa cele 5 minute se amesteca foarte incet cu o spatula de pe margini catre centru cu miscari circulare. Înainte de a fi turnat peste chec, ganache-ul de ciocolată albă trebuie lăsat o perioadă sa se răcească şi să se întărească. Am zis mai devreme ca va recomand sa NU folositi ciocolata de manaj alba pentru ca aceasta nu contine nici un gram de unt sau masa de cacao ci foarte multă glucoză si dupa topire nu mai are nici o calitate.

Fructele se dezgheață, caisele se pun intr-o craticioara cu 250ml apa si zahar la foc mediu pana cand incep clocoteasca. Se scot caisele, din lichid se pastreaza 250ml si cu restul se insiropeaza checul (daca are crusta se inteapa bine cu o furculita). Cele 3 foi de gelatina se pun la inmuiat in apa rece cam 10min. Apoi se scot se scurg de apa și se pun în sucul de fructe pe care l-am încălzit în prealabil până la punctul de fierbere, se amestecă bine pana când se topește gelatina (atenţie: gelatina nu se fierbe pentru că aşa îşi pierde proprietățile de închegare).
Se asambleaza prajitura: peste checul insiropat se pune crema de ciocolata alba, apoi fructele, dupa propria imaginatie, eu am facut dungute alternative de fructe, voi puteti sa le asezati cum vreti. La sfarsit de pune sucul cu gelatina, aplicand abundent peste fructe cu o pensula sau cu lingura. Se da la rece minim o ora inainte de servire.
     Cam atat am avut de spus, sper sa incercati si voi desertul acesta racoritor si sa imi dati si mie de stire daca v-a fost pe plac sau nu. Pana la urmatoarea postare va doresc… S-aveţi poftă!
Prăjitură cu ciocolată albă, coacăze roșii și caise

Lasă un răspuns

Rate this recipe: