Am gasit o reteta super simpatica si simpla de briose cu mar taiat felii, rulate in forma de trandafir. Culmea, aceasta reteta am gasit-o pe un blog culinar indian sub numele de „financier” (prajiturele de textura madlenelor, care au la baza unt clarifiat sau „beurre noisette”). Sub nici o forma aceasta reteta nu are nimic de a face cu prajiturelele pufoase numite „financiere” (voi incerca si eu acest tip de praji cat mai curand) ci sunt mai degraba niste briose simple unde vedeta este marul.

Brioșe "trandafir"
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 10-12
Ingrediente:
Ingrediente brioşe:
  • 200 g faina
  • o linguriță de scorțișoară
  • jumătate de linguriță de praf de copt
  • 2 linguri de zahar brun (30 g)
  • 4 linguri de zahar granulat (60 g)
  • 2 oua medii
  • 4 linguri de ulei (60 ml)
  • 8 linguri de lapte (120 ml)
  • coaja de lămâie (2 linguri)
  • un praf de sare
Ingrediente umplutura:
  • 4 mere mari (de preferat roșii) - feliate foarte subțire și fără cotor (nu trebuie decojite)
  • apa cât sa acopere feliile de mar - cam 500 ml (depinde de vasul în care fierbeți merele)
  • 2 stele de anason
  • 2 batoane de scorțișoară
  • 200 g zahar

 

Se spala merele si se taie in jumatati, se scoate cotorul si se feliaza foarte subtire. Se adaua feliile intr-o craticioara, se pune apa, zaharul si condimentele si se pune pe foc mare pana incep sa clocoteasca. Se acopera craticioara cu un capac si se mai lasa la foc mic circa 10-12 min sau pana cand feliile de mar sunt moi si usor transparente (puteti sa le tineti si mai putin de 10 min daca observati ca feliile s-au inmuiat). Se scot feliile de mar din siropul rezultat si se pun intr-o strecuratoare sau sita. Siropul il mai lasati pe foc mic pana cand se ingroasa (aproape de consistenta mierii).

     Se preincalzeste cuptorul la 170-180 grade. Se amesteca ingredientele uscate: faina, scortisoara, praf de copt, sare, se pun de-o parte. Separat de amesteca ouale, zaharul, coaja de lamaie, lapte si ulei la care se adauga amestecul uscat in 3 reprize (se amesteca incet de sus in jos pentru a evita cocoloasele). Se unge o tava de briose cu 12 forme. Eu am pus hartie de copt pentru briose dar pentru ca s-au lipit zdravan de prajitura si de-abia le-am dat jos, va sfatuiesc sa nu folositi. Se pune aluatul in forme cam 3 sferturi.
     Se modeleaza trandafirii in mana (folositi feliile reci, pentru ca atunci cand sunt calde se pot rupe usor). Se adauga incet in formele cu alust si se apasa incet cu grija pentru a se fixa bine. Se dau la cuptor cam 20-22 de minute. Dupa ce s-au rumenit usor pe margini se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca putin. De retinut, nu lasati sa se raceasca de tot in forme pentru ca nu se mai dezlipesc frumos.
 
     Cu o pensula de silicon, se ung din abundenta briosele cu sirop. Eu am avut un ajutor de nădejde pentru acest proces :)) Până data viitoare când ne îndulcim iar împreună vă doresc S-aveţi poftă!
 

 


3 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.