Acasă Rețetele mele Rețete dulci Tort cu flori de ciocolată

Tort cu flori de ciocolată

0
Tort cu flori de ciocolată

Am facut acest Tort cu ciocolată ca si scuza pentru florile de ciocolata pe care vroiam sa le fac de mult. Am stat foarte mult timp pe net sa caut modalitati simple de a face flori de ciocolata pentru decorat prajituri si torturi, iar dupa lungi cautari am descoperit site-ul How to cook that unde Ann Reardon explica foarte detaliat, cum se pot face diferite prajiturele, bomboane si tot felul de decoratiuni din ciocolata. In cazul de fata am invatat cum sa folosesc ciocolata topita si sa o transform in floricele. Voi mai reveni la acest site cand ma voi hotari sa fac diferite sortimente de bomboane de ciocolata… dar asta e pentru alta ocazie.
Blatul si crema sunt inspirate de Laura Adamache, tortul ei mi-a placut maxim si am zis ca trebuie sa-l incerc (ca sa fim sinceri nu am urmat reteta pas cu pas, dar a iesit asa cum a promis Laura “gustos si parfumat”).

tort cu trandafiri de ciocolata

Trebuie sa menționez ca acest tip de tort este unul destul de complicat din cauza detaliilor florale de ciocolata care necesita timp de modelare și de răcire. Nu ma înțelegeți greșit, nu aș vrea sa credeți ca vă descurajez, dar mie mi-a luat destul de mult timp sa ma obișnuiesc cu aceasta tehnica de a tempera ciocolata și încă ceva timp pentru a o modela. Totuși, dacă urmați instrucțiunile mele de mai jos, pas cu pas, vă garantez că vă va ieși un tort extraordinar cu care vă puteți impresiona familia şi prietenii.

Tort cu flori de ciocolată

Tort cu flori de ciocolată
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8-10
Ingrediente:
Ingrediente blat (tava 20*30 cm):
  • 250 ml apa călduță
  • 150 g zahar granulat
  • 100 g zahar brun (sau chiar brut, nerafinat, are un gust mai intens)
  • 2 oua
  • 120 g unt
  • 20 g cacao
  • ½ linguriță de bicarbonat de sodiu
  • 200 g faina
  • ¾ plic de praf de copt
  • un praf de sare
Ingrediente crema de ciocolata albă:
  • 180 g ciocolata alba de buna calitate (nu folosiți ciocolata de menaj... sfatul acesta e din experiența și eșecurile mele)
  • 70 ml cafea neagra tare
  • 200 ml smântână grasa pentru frișcă (35% grăsime)
Ingrediente sirop:
  • 400 ml apa
  • 200 g zahar
  • 1 lingura de extract natural de vanilie
Ingrediente decor:
  • 350-400 g ciocolata alba pentru a îmbrăca tortul
  • 200-300 g ciocolata alba pentru petale decor și floare
  • 150 g ciocolata neagra pentru cea de-a doua floare
  • 250 g coacăze roșii pentru decor

 

Se face blatul de cacao: se amesteca intr-o craticioara apa, zahar, unt, cacao si bicarbonat si se un pe foc amestecand incontinuu pana cand toate ingredientele se omogenizeaza intr-un sirop ingrosat. Cand ajunge la punctul de fierbere se stinge focul si se lasa la racit. Se mixeaza ouale cu sare pana cand se transforma intr-o spuma deschisa la culoare. Se adauga siropul incet in timp ce mixati. Faina se amesteca cu praful de copt si se incorporeaza si ea (s-ar putea sa formeze cocoloase, ar fi de preferat sa mixati bine pana cand se sparg toate bulele de faina).

Ungeti o tava 20x30cm cu unt si cu folie de pergament si puneti aluatul, apoi, dati la cuptorul pereincalzit la 170 grade timp de 30-40 min sau pana cand o scobitoare infipta in diferite locuri din blat iese curata. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca 10-15 minute in cuptor, dupa care se scoate blatul din tava si se lasa sa se raceasca pe un gratar. Dupa ce s-a racit complet l-am taiat pe din doua si fiecare jumatate am sectionat-o pe din doua din nou, pe orizontala.
 

Crema se face topind ciocolata alba pe bain-marie (va sugerez sa o rupeti in bucatele foarte mici pentru a se topi uniform), se adauga cafeaua tare si fierbinte. Se obtine o crema densa la care se adauga smantana rece nemixata. Se amesteca putin si se pune la frigider 3-4 ore, sau la congelator cam o ora (daca va grabiti).

Dupa ce scoateti crema din congelator (in continuare va fi foarte apoasa, dar nu va faceti probleme) se mixeaza la putere maxima timp de 4-5 min pana cand se ingroasa si devine aerata.

     Se face si siropul punant pe foc apa zahar si vanilie (de preferat vanilia sa nu o dati in clocot, ci se adauga dupa ce ati oprit focul).
Se asambleaza tortul : se pune un strat de blat pe un platou dreptunghiular (eu nu am avut 🙁 asa ca am pus pe un fund de lemn pe care il folosesc numai pentru fructe si dulciuri) se adauga cateva linguri pline de crema si se intinde cu spatele lingurii sau cu un cutit spatula si se repeta aceeasi schema cu toate etajele tortului. De retinut ca se pastreaza blatul de jos (pe care il asezati cu fata taiata in jos) pentru ultimul etaj al tortului. Pentru ultimul strat nu va trebuie crema pentru ca va fi acoperit cu decorațiuni de ciocolata, așadar va trebui sa impartiti crema in 3 parti egale. Si totusi v-as sugera sa pastrati 2 linguri de crema pentru a unge lateralele tortului (ciocolata alba trebuie sa adere si ea la ceva, nu?). Din păcate nu am făcut poze în momentul în care am îmbrăcat tortul în ciocolată, dar vă promit ca revin cu un post special doar pentru această secțiune pentru ca e și aici un mic truc de care trebuie să țineți cont.

Florile de ciocolata – Intai si intai se topeste ciocolata, pe bain-marie sau la microunde (cate 10-20 de secunde după care se amestecă… cam 3+4 reprize), dar trebuie sa retineti un aspect: ciocolata se dezintegreaza la temperaturi foarte ridicate si se încheaga sau face cocoloaşe. Iata aici un filmuleţ extrem de interesant despre cum se comporta ciocolata la topire.
     Se pune ciocolata topita intr-o punga, se taie foarte putin dintr-un colt si se pun gramajoare de ciocolata pe o fasie de pergament. Se acopera cu alta fasie de pergament si se intinde putin cu degetul. Se îndepărtează hârtia de deasupra cu un gest rapid, si ambele foi cu petale se pun la congelator 5 min (temperatura extrema va îndoi petala formată și îi va oferi un aspect curbat).
 
     Se pune o grămăjoară mică de ciocolata de o bucată de foaie de copt, se face un cerculeț din șervețel (puteti sa folositi o forma rotundă de taiat biscuiti, dar eu am preferat un șervețel pentru ca nu e foarte înalt).
     Am început sa așez 4 petale mai mari de ciocolata cu vârful în jos, am adăugat apoi altă grămăjoară în centrul celor 4 petale mari, am lipit in ciocolată, tot cu vârful alte 3-4 petale mijlocii, am mai adăugat o altă grămăjoară de ciocolata, apoi încă 2 petale mai mici in centru. Iată ce mi-a ieșit mie:
     Nu puteam sa va spun la revedere pana nu va postam si o poza din sectiune (trebuie sa recunosc ca mai trebuia crema, deci daca ati dubla cantitatile nu ar fi rau, si inca o problema la care mai lucrez: nu stiu sa tai un blat in sectiune… mereu imi aluneca lama cutitului si tai stramb). Eu totusi sper sa va incante vizual, si daca il incercati, sa va satisfaca si papilele. Pana data aviatoare va salut, va doresc o primăvară timpurie plina de culoare si veselie si… S-aveţi poftă!!!


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.