Cheesecake cu capsuni


Trebuie sa va spun din start ca nu sunt un mare fan al dulciurilor cu branza dar pentru ca am avut o cerere deosebita de aceasta data, am facut o concesie si am ales o reteta superba de la Stephanie: Cheesecake cu capsuni.
Pentru cheesecake trebuie sa folositi o branza grasa, cremoasa si musai dulce. Puteti sa folositi mascarpone, quark sau ricotta dar avand in vedere pretul pe kilogram, nu v-ar iesi o prajitura prea economica. Eu am folosit branza dulce pe care am luat-o de la supermarket (pur si simplu am intrebat vanzatoarea ce branza e mai grasa si cremoasa); cat despre biscuiti, eu folosesc mereu biscuiti digestivi pentru ca au o textura sfărâmicioasa, un gust neutru, fara arome si cu un continut redus de zahar (se gasesc in orice supermarket si costa in jur de 7 pana la 10 lei pachetul de 400g).
Pentru decorul minunat am folosit capsuni congelate (tinand cont ca sunt in afara sezonului, altfel folosesc capsuni proaspete). Pentru un aspect cat mai frumos am facut un pure de capsuni pe care l-am dat prin sita pentru a indeparta semintele.
Acesta e cheesecake-ul meu cu „model floral”

 Cheesecake cu capsuni

 

Cheesecake cu capsuni
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 6-8
Ingrediente:
Ingrediente crustă:
  • 300 g pesmet de biscuiți digestivi sau graham
  • 25 g zahar (opțional)
  • 110 g unt topit
Ingrediente umplutura de brânză:
  • 650 g brânză dulce
  • 150 g zahar
  • 12 g faina (aprox. o lingura)
  • 4 oua la temperatura camerei
  • o lingura de smântână grasa
  • o linguriță de extract de vanilie
Ingrediente sos de căpșuni:
  • 350 g căpșuni congelate sau proaspete
  • 100 g zahar
  • 200 g apa
  • 2 linguri de zeama de lămâie sau portocala

     Biscuitii se zdrobesc pana se face un pesmet fin, se amesteca impreuna cu untul topit si zahar (daca va place mai dulce) si sepreseaza pe fundul si pe peretii unei forme de tort cu margini detasabile si se tine la frigider pana cand faceti umplutura de branza.

Se mixeaza branza cu zahar si faina cam 2 minute. Se adauga ouale unul cate unul mixand dupa fiecare in parte cam 30 de secunde. Se adauga smantana si extractul de vanilie si se mai mixeaza putin. Se scoate crusta de biscuiti de la rece si se toarna peste ea umplutura de branza.

Căpșunile se pun intr-o craticioara impreuna cu zaharul, apa si zeama de lamaie si se pun pe foc. Tine pe foc pana cand ajung la punctul de fierbere si căpșunile sunt moi (daca e nevoie, in cazul in care aveti capsuni proaspete se mai tin cateva minute la foc). Se baga sosul cu tot cu fructe la blender, apoi se dau prin sita pentru a inlatura semintele. Cand s-a racit sosul un pic, se pune sosul intr-un poș cu varful subtire (sau pur si simplu intr-o punga gaurita intr-un colt) si se introduce ici si colo in crema de branza lasand sos si la suprafata.

Se trece cu un cutit prin umplutura de branza cu miscari regulate dintr-o parte in alta a formei (asa se fac inimioare). Daca nu doriti inimioare, mai treceti o data cu cutitul cu aceleasi miscari dar de data asta perpendiculare cu cele initiale si veti obtine floricele… sau cum vreti sa le spuneti (nu imi dau seama bine ce sunt).

       

Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 15 minute apoi se reduce temperatura la 130-140 grade si se mai tine cam 50 min pana la o ora. Cheesecake-ul va fi gata atunci cand marginile sunt ferme iar centrul va fi inca moale. Se stinge focul si se lasa sa se raceasca treptat (de preferat peste noapte).

Cheesecake cu capsuni

Daca va doriti un cheesecake simplu fara sos sau umplutura puteti sa va inspirati si din aceasta reteta clasica de New York cheesecake pe care am facut-o acum ceva vreme. Pana data viitoare va doresc spor si S-aveți poftă!

Cheesecake cu capsuni


Lasă un răspuns

Rate this recipe: