Croissante cu fructe

0
173

Trebuie sa recunosc ca imi plac foarte mult cornuletele, fie ca cunt crocante (cum sunt cele cu multa grasime sau cu untura – nu pot sa trec peste faptul ca ma resimt dupa cele cu untura si am incercat sa le evit… am incercat :)), fie fragede, pe acestea totusi le ador, pentru ca au acea textura pufoasa de cozonac sau de croisant si daca au si o umplutura cremoasa sau fructe proaspete e si mai bine.
Am descoperit anul trecut o reteta senzationala de cornulete (pe acest site sunt cornulete micute, mie mi-au iesit niste mini-croissante) pe site-ul Natashei pe care am incercat-o la vremea respectiva cu visine proaspete din gradina personala. Trebuie sa recunosc ca nu m-au incantat foarte mult pozele pe care le-am facut la vremea respectiva pentru ca aparatul meu facea ambitii cu mine asa ca am abandonat o reteta atat de deosebita din motive „tehnice”. Anul acesta nu am mai avut visine frumoase in gradina asa ca am refacut reteta cu ce am avut la dispozitie: nectarine. A iesit un produs parfumat si pufos care a disparut extrem de repede din aria obiectivului meu… totusi am reusit sa fac 2-3 poze:

Croissante cu fructe
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 48
Ingrediente:
Ingrediente croissant (se pot face 48 de croisante medii cam la 10 cm, dacă vi se pare prea mult puteți sa înjumătățiți rețeta și sa faceți cornulețe micuțe):
  • 500 ml lapte călduț
  • o lingura si o linguriță de drojdie uscata
  • 800 g faina (aprox. + max. 2 linguri dacă mai e nevoie)
  • 200 g zahar granulat
  • 170 g unt topit și răcit (sau 12 linguri de ulei)
  • 3 oua la temperatura camerei
  • o lingura de extract de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat
  • coaja rasa de la o lămâie
  • un vârf de linguriță de sare
Ingrediente umplutura:
  • jumătate de kg de nectarine (sau orice fruct proaspăt va face cu ochiul sau sunt în sezon)
  • 100 g zahar
Ingrediente sirop:
  • 200 ml apa
  • 200 g zahar
  • zeama de la o jumătate de lămâie

Reteta e destul de simpla pentru orice gospodina care a facut macar o data cozonac, iar daca sunteti incepatoare nu va panicati, nici eu nu sunt o experta si mi-au iesit super. Suflecati-va manecile si innarmati-va cu multa rabdare… sa incepem:

  • 500 ml de lapte caldut se presara cu drojdia uscata si se lasa (fara se amestecati) cam 5-7 minute.

 

  • se adauga peste lapte, 130g faina si 50g zahar. Se amesteca totul bine cu un tel si se lasa sa creasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer, acoperit cu un servet cam 30 de minute. La expirarea timpului (veti vedea ca a crescut considerabil) se adauga cele 3 oua, 170g unt topit (sau 12 linguri de ulei), restul de zahar, coaja de la o lamaie, sare si vanilie.

 

  • se amesteca aluatul cu mixerul sau la mana daca nu aveti un mixer puternic (iese la fel de bine si la mana) pana cand incepe sa se desprinda aluatul de pe peretii vasului. Atentie, nu e nici o problema daca ati terminat faina si aluatul este inca un pic lipicios, nu exagerati cu faina pentru ca produsul finit nu va mai fi pufos. Se transfera aluatul intr-un vas inalt uns cu ulei (folositi ulei si pe palme) se acopera cu un servet si se lasa sa creasca intr-un loc caldut, ferit de curenti de aer (de preferat in cuptorul incalzit putin – atentie sa nu incalziti cuptorul peste 50 de grade pentru ca se distruge drojdia) timp de 2 ore.

 

  • dupa 2 ore de buna crestere, se pune aluatul pufos pe o suprafata curata, unsa cu ulei si se modeleaza in forma de baton si se taie in 6 bucati, fiecare bucata se intinde cu sucitorul (daca aluatul e inca lipicios se unge si sucitorul cu putin ulei) si se taie cu cutterul de pizza in 8 triunghiuri… uite-asa:

 

  • pentru urmatoarea etapa nu va speriati, eu am folosit visine pentru pozele acestea, asadar: in fiecare triunghi se pun un varf de lingurita de zahar si 3-4 visine sau cubulete de nectarina (cum am facut eu ultima oara sau orice fruct vreti atata timp cat nu e extrem de zemos, de exemplu, capsunile nu mi se par potrivite pentru acest desert) si se impacheteaza ca in imaginile de mai jos. Aveti grija sa sigilati bine marginile de aluat pentru altfel se vor desface in timpul coacerii.

 

 

 

  • se unge tava de aragaz cu ulei si se pune hartie de copt, apoi se aseaza croissantele pastrand distanta intre ele pentru ca vor mai creste in cuptor. In reteta originala, Natasha spune ca mai trebuie lasate sa creasca in ca 30 de minute in tava. Eu trebuie sa recunosc ca m-am grabit si nu le-am mai lasat la crescut, le-am bagat direct la cuptor, la 180 de grade cam 20-25 de minute.

 

  • intre timp se face siropul amestecand apa cu zeama de lamaie si zahar. Se pune la foc si se lasa la foc 5-7 min pana cand incepe sa se ingroase. Se unge fiecare croisant cu sirop imediat ce au iesit din cuptor.

Cam aceasta e reteta, stiu ca pare greu dar eu am facut-o de mai multe ori si mi-a iesit de fiecare data intr-un mare fel iar produsul finit s-a devorat in timp record. Daca o veti incerca si voi, mi-as dori sa imi povestiti cum a fost experienta voastra. S-aveți poftă!

Croissante cu fructe
Varianta cu vișine

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Rate this recipe: