Fraisier – rasfat si capsuni


Imi doream de foarte mult timp sa fac un Fraisier si as vrea sa punctez de la început ca nu am nici cea mai vaga idee cum sa traduc în limba romana, fiind un desert franțuzesc pe baza de căpșuni („fraise”, fr.= căpșuna, ro.) asa ca voi lasă imaginile sa vorbească de la sine.
Mai intai totusi as vrea sa va povestesc un pic despre aceasta prajitura de care poate nu ati auzit: in primul rand e foarte cremoasa datorita stratului generos de crema mascarpone aromata cu limeta si vanilie, am aerat-o putin cu frisca pentru a mai diminua din greutatea branzei; biscuitul este uscat dar nu crocant dar pentru ca imi plac prajiturile insiropate am adaugat putina cafea pentru un gust de contrast. Capsunile nu sunt doar de decor, ci aduc aroma si completeaza perfect gustul dulce al cremei.

 


Fraisier - rasfat si capsuni
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 6-8
Ingrediente:
Ingrediente biscuit:
  • 4 albușuri
  • 2 gălbenuşuri
  • 30 g faina alba de grâu
  • 40 g faina de migdale
  • 75 g zahăr
Ingrediente cremă:
  • 300 g căpșuni
  • coaja si zeama de la o jumătate de limeta
  • 40 g zahar pudra
  • 150 g crema mascarpone
  • 150 ml smântână pentru frișcă
  • extract de vanilie (cu tot cu semințe)
Ingrediente sirop:
  • 30 ml cafea tare
  • 2 lingurițe de zahar

 

Pentru biscuit: se incalzeste cuptorul la 220 grade C. Intr-un vas se bat cele 4 albusuri pana cand se intaresc, se adauga zaharul si se mai bate cateva minute pana cand se formeaza o bezea tare. Galbenusurile se incorporeaza incet amestecand cu o spatula sau o lingura de lemn.

Se adauga in ploaie faina de grau si cea de migdale (de preferat sa o cerneti inainte pentru  evita cocoloasele). Se amestecat incet cu spatula, de jos in sus doar pana se amesteca ingredientele (daca amestecati prea mult se va pierde volumul).

Aluatul se intinde pe o tava tapetata cu hartie de copt si unsa cu ulei si se da la cuptor cam 5-6 minute dupa care se scoate si se lasa sa se raceasca si se decupeaza inele (sau orice forme doriti sa folositi pentru prajitura).

 

 

Pentru crema: mai intai se spala capsunile (aveti grija sa nu le tineti prea mult in apa pentru ca vor apsorbi umezeala ca un burete si isi vor pierde din fermitate), se curata de frunze si se taie pe jumatate. Se bate smantana rece pana cand incepe sa se intareasca (folositi un vas si ustensile pe care le-ati tinut la congelator 10-15 minute, astfel frisca se va intari mai repede). Crema mascarpone de pune intr-un vas impreuna cu zaharul, vanilia, coaja si zeama de lamaie se amesteca putin cu lingura (nu mixati aceasta „branza” pentru ca va deveni untoasa si se va intari) se adauga frisca si se amesteca cu grija pentru a nu pierde din volum.

Montarea: Bucatile de biscuit deja decupat se pun la baza formei folosite, se insiropeaza cu cafea.

Se adauga bucatile de capsuna pe marginile formei cu marginea taiata in exterior.

Se adauga 2 linguri de crema si se preseaza cu spatele lingurii pentru a umple si spatiul dintre capsuni.

In mijlocul formei se mai pun cateva jumatati de capsuna.

Se acopera cu crema si se pune deasupra o alta bucata de biscuit. Eu am facut 2 prajituri mici (nu am avut decat 2 forme mici) si inca o prajitura mai mare la care nu am mai folosit „capac” (recuzita mea nu e foarte bogata, dar inca mai lucrez la acest aspect al bucatariei mele).

Sper ca aceasta prajiturica sa va placa, iar daca incercati reteta, sa imi impartasiti si mie impresii, pareri… si era sa uit, aceasta reteta are ca sursa un canal pe care eu il urmaresc frecvent si care m-a ajutat foarte mult in mica mea aventura in lumea patiseriei, se numeste L’atelier des Chefs si aceasta reteta este explicata in detaliu in linkul de mai jos. Enjoy si S-aveţi poftă!


4 comments

  1. veveroiu says:

    Primul meu comentariu pe site m.am gandit ca trebuie sa fie unul pozitiv si incurajator. La fel ca si praji de mai sus. A fost delicioasa, proaspata, placuta ca o zi de vara.
    Si aspectul este genial. E buna de impresionat socrii cand vin in vizita…

  2. Oana Constantin says:

    Ce dragut din partea ta!!! M-ai surprins maxim… Nu imi vine sa vred ca cel mai mare critic al meu a gasit si cuvinte de lauda pentru mine (am si dovada scrisa acum). Multumesc! <3

  3. aurelia says:

    buna!ai retete minunate,explicate pas cu pas,.exemplificate cu fotografii,deci pe intelesul tuturor!iar deserturile sunt de high class.o intrebare am;adresa de facebook…sau cum sa fac sa pot urmari publicarile tale??mersi ,spor in toate,si sa fii iubita!

Lasă un răspuns

Rate this recipe: