Prăjitură cu mac, brânză dulce și portocale


     Aceasta reteta minunata de Prăjitură cu mac, brânză dulce și portocale am adaptat-o de la Laura Laurentiu si desi a iesit absolut senzational as avea cateva lucruri de adaugat pentru ca, nu-i asa, mancarea tine de gust si ca intotdeauna, gusturile se discuta. Topingul de ciocolata as fi de parere ca trebuie inlocuit cu ce mai ramane din acel curd de portocala sau cu ciocolata alba sau mai bine, ganache de ciocolata alba (hmmm, ce idee, de ce nu m-am gandit atunci?!?!). Semintele de mac nu le-am macinat, pentru ca dau mai bine intregi si cred ca am si scazut din cantitate. Inca ceva: pentru ca sunt fan prajituri insiropate, am sacrificat 2 portocale sa insiropez cele doua felii de blat (el fiind extrem de uscat).
     Una peste alta, a iesit o prajitura superba atat la aspect cat si la gust, sper sa o incercati si voi:
 


Prajitura cu mac, branza dulce si portocale
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 12
Ingrediente:
Ingrediente blat (tava 20x25cm):
  • 4 albușuri
  • 5-6 linguri de zahar
  • 100 g faina
  • 50 g unt topit
  • 2-3 linguri de mac
  • un praf de sare
Ingrediente crema cu brânză:
  • 4 galbenusuri
  • 200 ml de lapte
  • 2 linguri amidon
  • coaja de la jumatate de portocala
  • 1 lingura de extract de vanilie
  • 400g branza dulce foarte cremoasa
  • 6 linguri de zahar
  • 200ml frisca
Ingrediente crema de portocale:
  • 2 oua intregi
  • 2 portocale
  • 2 linguri de amidon
  • 6 linguri de zahar
  • 50g unt
Ingrediente decor:
  • 80-90 g ciocolata cu lapte
  • 50 ml smântână lichida (min. 30% grasime)

 

Prima data se prepara blatul: albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga zaharul in ploaie si se mixeaza pana cand se obtine o spuma tare. Se adauga faina, macul si untul topit si racit dupa care se amesteca incet cu miscari de sus in jos pana cand toate ingredientele se combina perfect (totusi nu amestecati prea mult pentru ca se va pierde din volum).Se pune compozitia in taxa si se niveleaza, apoi se da la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 20 min. Cand timpul a expirat, se verifica blatul cu o scobitoare si daca iese curata se scoate blatul din cuptor si se lasa sa se raceasca.

Dupa ce s-a racit, se taie blatul pe orizontala in doua bucati si se lasa deoparte pana cand facem cele 2 creme.

     Crema de branza: cele 4 galbenusuri impreuna cu zaharul si amidonul se amesteca bine si se pun deoparte. Laptele se pune la foc si cand atinge punctul de fierbere se ia de pe foc si se toarna incet peste amestecul cu galbenus amestecand continuu. Se pune din nou la foc mic si se mai tine putin pana cand se ingroasa (amestecand mereu). Se da de pe foc si se pune coaja rasa de portocala (doar partea colorata, nu si cea alba) si extractul de vanilie. In crema calda se pune branza si se amesteca bine (am preferat branza dulce cremoasa, grasa pentru ca nu imi place branza dulce uscata si cu cocoloase in dulciuri). Separat se bate frisca rece (eu am folosit ustensile pe care le-am tinut 15 min la congelator, pentru ca frisca sa se bata spuma tare) si apoi se amesteca usor cu crema racita.

 

 

Se pune primul strat de blat in tava, se insiropeaza cu sucul de la o portocala si se pune crema de branza, niveland bine. Se da la rece in timp ce se face crema de portocala.

Se prepara crema de portocale: se bat 2 oua impreuna cu zahar, amidon, zeama si coaja de la cele 2 portocale. Aceasta crema se fierbe putin pana se ingroasa si se da deoparte. Se adauga untul si se amesteca bine pana se incorporeaza. Se adauga crema de portocale peste primul blat si primul strat de crema deja racite.

Se acopera cu restul de crema si cu cel de-al doilea blat, apoi se insiropeaza cu sucul de la cea de-a doua portocala.

 

Dupa ce a stat la rece cateva ore, prajitura se taie si se prepara ciocolata pentru decor. Ciocolata se taie foarte marunt, iar smantana se pune la foc pana da in clocot, se pune peste ciocolata amestecand incet. Rezulta un ganache lucios care atunci cand s-a racit cat de cat se stropeste peste fiecare bucata de prajitura.
A iesit o prajitura fresh si totusi cu un gust consistent si cremos. Familia mea a fost incantata si sper sa o incercati si voi. Va doresc… S-aveţi poftă!


Lasă un răspuns

Rate this recipe: