Tort Napoleon

4
4451

Una din prajiturile mele preferare este Cremsnit-ul pe care l-am reprodus aici sub forma unui superb tort Napoleon. Pot sa recunosc deschis ca daca as putea as manca zilnic aceasta prajitura a extremelor: crema dulce si untoasa intre folie crocante si sarate, aspectul sfaramicios si totusi atat de consistent, parfumul de vanilie care razbate din fiecare sandwich… nu ma deranjeaza sa ma murdaresc de crema pana la coate si nici sa am zahar pudra pe toata fata pana la urechi. Nu am refuzat niciodata un cremsnit, fie ca l-am gasit la cofetaria din colt sau facut in casa de o gospodina grabita cu foi cumparate si crema la plic… oricum nu prea fac nazuri la dulciuri si nu uit sa zic mereu „bogdaproste”.

dsc_0216-jpg-edit

Nu am gasit pana la urma o poveste clara a acestei prajituri, care in Franta se numeste „milles-feuilles” iar in restul Europei se numeste Napoleon (ba ca ar fi fost inventata de francezi, ba de italieni, ba de danezi… sunt putin in ceata), insa ce am inteles clar este ca a fost prajitura preferata a lui Napoleon (deci pot fi mandra ca am ceva in comun cu un mare imparat)

Tort Napoleon

Pentru tortul meu Napoleon m-am inspirat de aici si pot sa jur ca a fost mult mai usor decat ma asteptam. Nu am vrut sa cumpar foi din comert asa ca mi le-am facut singura, iar crema e naturala si sanatoasa cu doar 4 ingrediente: oua, zahar, lapte, unt si parfumata cu extract natural de vanilie. A fost o placere sa il prepar si o si mai mare placere sa il degust impreuna cu familia si prietenii mei. Sper sa va inspire, sa va faca pofta si sa va indemne sa incercati si voi aceasta minune.

5.0 from 1 reviews
Tort Napoleon
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Torturi, tort, cremsnit
Ingrediente:
Ingrediente foi:
  • 400g unt rece
  • 2 oua
  • 150ml apa rece
  • 650g faina
  • 3 linguri de vodka (eu am folosit rom)
  • o lingura de otet
  • un praf de sare
Ingrediente crema:
  • 7 galbenusuri
  • 6 pahare de lapte (pahar=250ml)
  • 300g zahar
  • o lingura de extract de vanilie
  • 90g faina
  • 150-200g unt (de buna calitate, min.82%)

Se pregateste aluatul pentru foi: se combina apa rece cu otet si rom si se apoi se adauga ouale si sarea si se amesteca bine, apoi se da deoparte. Se pune intr-un vas faina si untu rece si se framanta bine cu mana pana cand se obtine o compozitie sfaramicioasa si fina (daca aveti robot de bucatarie, puteti sa pulsati cele 2 ingrediente cam 2 min pana se amesteca bine). Se adauga amestecul cu ou si se mai amesteca putin pana incepe sa se lege compozitia (in robotul de bucatarie se mai pulseaza un minut apoi se scoate din recipient si se pune pe o suprafata pudrata cu faina).

     Se framanta putin aluatul (foarte putin, pentru ca de la caldura mainilor, untul din aluat se va topi) se formeazaun baton de aluat care se taie in 12 bucati egale. Se modeleaza 12 bile de aluat care se infoliaza si se dau la frigider cam o ora.

 

     Pentru crema:  se combina intr-un vas adanc galbenusurile cu zaharul si 50 ml lapte. Se adauga faina si se mai amesteca avand grija sa nu ramana cocoloase (se mai pot adauga inca 50 ml lapte pentru a amesteca mai usor). Restul de lapte se pune la foc, pana cand ajunge la punctul de fierbere. Se tempereaza amestecul de ou cu o cana de lapte fierbinte, amestecand incontinuu, dupa care se pune si restul de lapte fierbine. Se transfera totul intr-un vas care se pune la foc mic circa 3-4 minute, pana cand crema incepe sa se ingroase si incepe sa faca dea in clocot. Se ia crema de pe foc si se incorporeaza untul cuburi. Crema obtinuta se lasa sa se raceasca 5-10 min dupa care se transfera intr-un vas si se acopera cu folie alimentara (folia trebuie sa atinga crema astfel incat sa nu formeze crusta).
     Cuptorul se incinge la 200 grade C si bilele de aluat se scot din frigider. Fiecare bila de aluat se ruleaza in cercuri de maxim 25 cm si se pun pe fundul tavii de aragaz, peste aluat se pune o farfurie plata cu fata in jos si se decupeaza aluatul cu un cutit sau cuter de pizza.

Farfuria se da la o parte dar nu si aluatul extra de pe margine. Se da foaia decupata de cuptor cam 5-6 minute sau pana cand se rumeneste usor. Se scoate de pe tava (atentie! e foarte fina si se poate rupe usor) excesul de aluat copt se pune deoparte pentru ca va fi sfaramat la sfarsit si folosit la decorarea tortului. Repetati etapa asta pana cand veti coace toate cele 12 foi.

     Asamblarea se face dupa ce atat foile cat si crema s-au racit complet: intr-o forma de tort cu marginile detasabile, se pun 2 linguri de cremasi se intind bine, apoi se pune prima foaie si iarasi crema (3-4 linguri) si tot asa pana cand nu mai aveti foi (aveti grija sa va ramana crema pentru a decora tortul).
     Se pune folie alimentara deasupra si se da la rece cel putin 24 de ore. Nu va faceti probleme daca straturile de tort sunt mai inalte decat forma de tort, se vor fragezi si se vor mai lasa.
     Dupa 24 de ore de stat la rece, se scoate forma laterala si se imbraca torul in restul de crema.
     Resturile de aluat copt se sfaramiteaza bine si se amesteca cu o lingura de zahar tos (puteti adauga zahar vanilat sau scortisoara, sau orice aroma va place).
     Sper sa va placa si mai ales sper sa incercati aceasta reteta, care, in varianta originala are si un video extrem de explicit si simplu, o sa il pun mai jos pentru a va ajuta in caz ca vreti sa incercati si voi reteta. Va salut si pana data viitoare…  S’aveti pofta!
dsc_0219

4 COMENTARII

  1. […] Tort Medovik este un desert delicios de origine ruseasca, foarte puțin popular pe meleagurile noastre (poate în Rep. Moldova sa fie mai cunoscut datorita influentelor). Se spune ca a fost creat special în jurul anului 1820 de către bucătarii personali ai țarului Alexandru I pentru soția sa împărăteasa Elisabeta. Eu l-am ales de astă dată pentru ca îmi plac provocările și torturile cu multe foi iar dacă ești pe aceeași lungime de undă cu mine, o să te atragă cu siguranță alt tort preferat de mine: Tort Napoleon. […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Rate this recipe: