Trebuie sa recunosc ca in ultima vreme am deschis cuptorul din ce in ce mai rar, nu pentru ca nu as duce lipsa de inspiratie sau de timp (desi ar fi o scuza destul de buna) ci pentru ca a fost destul de cald in ultima vreme incat sa nu imi doresc o alta sursa de caldura in casa. Si totusi… pentru ca de inghetata am tot avut parte, m-am decis sa fac ceva simplu si cremos, pentru care am folosit doar 4 ingrediente plus fructele ca supliment: Crème brûlée cu zmeura.
Eu am folosit 4 vase ramekin de 250ml dar puteti folosi orice fel de vas ceramic rezistent la coacere, dar aveti totusi grija sa nu fie foarte adanc astfel incat crema sa se coaca in mod uniform.

Crème brûlée cu zmeura (Cremă de zahăr ars)
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Bucatarie: French
Portii: 4
Ingrediente:
Ingrediente pentru 4 pahare (vase ramekin):
  • 320 g smântână grasa (35% grăsime)
  • 4 gălbenuşuri mari
  • 50 g zahar + 4 linguri de zahar pentru crusta
  • o linguriță extract de vanilie (sau o păstaie de vanilie)
  • o mana de zmeura (cam 100 - 150 g)

Se pune la foc smantana impreuna cu pastaia de vanilie taiata pe jumatate (daca folositi extract de vanilie, puteti sa il puneti dupa ce smantana ajunge la punctul de fierbere). Separat se bat cele 4 galbenusuri cu 50g de zahar cam 1-2 minute sau pana cand zaharul s-a topit. Se toarna smantana fierbinte peste galbenusuri amestecand incontinuu (daca ati folosit pastaie de vanilie, trebuie scoasa inainte de a folosi smantana).

Se pun cele 4 vase ramekin intr-o tava pe fundul careia am pus hartie de copt pentru mai multa aderenta. Se pun bucatie de zmeura in vasele ramekin apoi se toarna cu grija crema de vanilie. Se pune apa fierbine in tava pentru coacerea in bain marie (puteti sa le dati la cuptor si fara bain marie dar riscati sa nu se coaca uniform).

Se da la cuptorul preincalzit la 150 grade C cam 30-40 de minute. Se scot cu grija din tava si se lasa sa se raceasca pana ajung la temperatura camerei apoi se baga la rece pentru cateva ore. Sfatul meu e sa pregatiti creme brule-ul cu o seara inainte de servire, acest desert trebuie sa fie crocant si fierbinte la exterior si rece si cremos la interior.Dupa ce s-a racit suficient, fiecare vas se presara cu zahar si se flambeaza, fie la grill-ul cuptorului, fie cu o torta de bucatarie (eu o am de ceva vreme, nu pot sa spun ca o folosesc foarte des dar e cu siguranta un accesoriu care face diferenta in cazul deserturilor speciale ca acesta).

Trebuie sa recunosc ca eu sunt mare fan al acestui desert, imi place cum suna crusta de caramel cand e lovita de varful linguritei, imi place senzatia de rece si fierbinte, crocant si cremos in acelasi timp… genial. Pentru un desert cu 4-5 ingrediente, care se prepara in cateva minute, rezultatul e unul spectaculos si merita pregatit pentru o ocazie deosebita.  S-aveţi poftă!

 


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.