Prăjitura casei cu mere și caju – rețetă de post


Desi nu tin niciodată post (si nici nu sunt fan diete), m-am hotărât sa fac ceva dulce si delicios pentru toti cei care respectati acest obicei si va promit ca aceasta rețetă simpla si gustoasa nu vă va dezamăgi papilele gustative.
Reteta pentru Prăjitura casei cu mere și caju am gasit-o pe un forum si arata altfel (ceva gen prajitura zi si noapte, dar eu am mai facut in trecut o prajitura de post zi si noapte) si m-am gandit sa ii fac niste modificari, m-am consultat cu experta mea in „homemade” (mama soacra) si am conceput reteta asta de prajitura de post cu mar ras si un pic de influenta personala: lime, caju si seminte de floarea soarelui.


Prajitura casei cu mere si caju - reteta de post
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 12
Ingrediente:
Ingrediente blat:
  • 350 g faina
  • 300 ml apa minerala
  • 150 ml ulei
  • 200 g zahar brun
  • 2 plicuri zahar vanilat
  • un plic de praf de copt
  • un vârf de linguriță de sare
  • un vârf de linguriță de nucșoară
  • coaja rasa de la o jumătate de limetă (sau o lămâie mica)
  • zeama de la o limetă (sau o lămâie mica)
  • 5 mere medii (decojite și curățate)
  • o mana de miez de semințe de floarea soarelui crude sau semințe de pin crude (opțional)
Ingrediente topping:
  • 2 linguri de zahar brun (sau brut)
  • o mana de caju (sau orice fel de nuci/alune)

 

Prima data se amesteca faina cu praf de copt, un praf de sare,  un varf de lingurita de nucsoara si coaja rasa de la o jumatate de limeta (sau o lamaie mica, dar eu prefer limetele pentru ca au o aroma mai intensa), separat se amesteca apa minerala cu zahar, zahar vanilat si ulei. Ingredientele uscate se incorporeaza incet in cele umede. Acum am un moment de sinceritate si va dau un tips, daca doriti o prajitura pufoasa, mai ales ca nu exista ou care sa ii dea volum, puteti sa adaugati un varf de bicarbonat stins in zeama de lamaie, dar atentie: bicarbonatului ii trece efectul foarte repede, deci adaugati bicarbonatul la finalul aluatului, fix inainte de a baga prajitura la cuptor.

Merele se decojesc si se scoate cotorul, se dau prin razatoare si se adauga sucul de limeta (ale mele s-au oxidat putin, dar nu conteaza asa mult pentru ca se vor coace sub un strat subtire de aluat).  Razatura de mar se stoarce bine si se amesteca cu miez de floarea soarelui, pe care va recomand sa il prajiti un pic inainte, pentru un plus de gust (mie mi-a venit ideea dupa ce am bagat prajitura la cuptor).

     Se tapeteaza cu hartie de copt si se unge cu un pic de ulei o tava 20x30cm se adauga 2/3 din aluat se acopera cu razatura de mar cu miez de floarea soarelui, apoi, cu o lingura, se toarna razlet si restul de aluat.

 

 

Prajitura se da la cuptorul incins la 180 grade circa 25 de minute. In timp ce se coace prajitura, se macina caju (bucati mici, nu macinat fin), si se amesteca cu zahar demerara sau orice tip de zahar brun sau brut aveti la indemana (merge si zahar alb, dar eu incerc sa il reduc pe cat posibil).

 

     Cand prajitura e gata, se stinge focul cuptorului si se presare peste ea topingul de caju, apoi se lasa sa se raceasca treptat in cuptorul cald.
     Dupa ce s-a racit se taie si se serveste la temperatura camerei. Se poate experimenta foarte mult cu aceasta reteta si sper sa incercati si alte variante, cu conditia sa imi aratati si mie ce bunatati v-au iesit. Spor la bucatarit si… S-aveți pofta!

 


Lasă un răspuns

Rate this recipe: