Turtă dulce


Turtă dulce sau cum e cunoscuta international „gingerbread” e un desert nelipsit de sărbători (de fapt in Romania e populara în orice sezon) iar eu sunt fan ca de obicei. Am incercat de data asta o reteta americana cu mult ghimbir macinat si miere, desi nu sunt foarte incantata de ideea de miere gatita la temperaturi mari, din cate stiu sunt multe controverse pe ideea ca mierea ar deveni toxica atunci cand e gatita la temperaturi mari (in polemica asta nu vreau sa ma bag, asa era reteta si am urmarit-o).
Am decorat turta dulce cu ciocolata alba topita, si nu cu crema de albus de ou asa cum scrie la reteta traditionala, iata ce a iesit:


Turtă dulce
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 24
Ingrediente:
  • 80 g zahar brun
  • 100 g unt moale
  • coaja rasa de la o portocala
  • o linguriță praf de ghimbir
  • o linguriță de scorțișoară
  • o linguriță de praf de copt
  • un praf de sare
  • 250 g faina
  • 125 g miere

 

Faina se cerne si se amesteca cu praful de copt, apoi se pune deoparte.
Untul moale si zaharul brun se mixeaza pana incepe sa se formeze o crema pufoasa (cam 5-7 minute). Se adauga miere, coaja de portocala si restul de mirodenii. Se incorporeaza faina treptat iar la final rezulta un aluat asfaramicios care se strange sub forma de disc, se infoliaza si se da la cuptor cateva ore.

Se incinge cuptorul la 180 grade si se scoate aluatul de la rece. Se  foi destul de grosute si se decupeaza forme dupa plac.

M-a ajutat si mandruta mea…

Formele decupate se pun in tava pe hartie de copt si se dau la cuptor cam 8 minute (cand s-au rumenit un pic pe margine sunt gata, nu conteaza ca sunt inca moi in mijloc, procesul de coacere continua si cand sunt scosi din cuptor).

Decorarea e simpla, doar topiti niste ciocolata alba sau neagra si o puneti intr-o punga de plastic care se taie un pic intr-un colt.

Sper sa va placa ideea mea si S-aveți pofta!

Crăciun fericit!!!


Lasă un răspuns

Rate this recipe: