Rulada cu decor matcha si dulceata de capsuni


     Am cumparat acum ceva vreme matcha pulbere pentru gatit (pentru cine nu stie matcha este de fapt ceai verde macinat foarte fin). Am vrut de multe ori sa il pun in deserturi dar pentru ca are o aroma foarte intensa si specifica, nu am stiut daca e sau nu pe gustul meu . De data asta mi-am luat inima in dinti si am decis sa il folosesc ca decor pentru o rulada simpla. Tiparul floral l-am luat de pe internet si l-am printat pe o colala A4 apoi, cu pasta verde am copiat modelul pe hartia de copt; cu hartia de copt am avut o mica problema pentru ca nu am putut sa o ung cu ulei in prelabil pentru ca era dificil de folosit pasta pe coala unsa, dar am invelit rulada cu tot cu hartie de copt intr-un prosop umed si in cateva minute, hartia s-a dezlipit cu usurinta. Inca ceva, daca nu sunteti fan matcha puteti folosi cacao, efectul e acelasi.
     A iesit ceva foarte elegant si la fel de delicios, sper sa va placa si voua (garantat e un desert foarte simplu):


Rulada cu decor matcha si dulceata de capsuni
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 6-8
Ingrediente:
Ingrediente ruladă
  • 4 oua medii
  • 120 g zahar
  • 120 g faina
  • un praf de sare
  • o lingura de extract de vanilie
  • 4-5 linguri de dulceață de căpșuni
Ingrediente pasta decorativa:
  • un albuș
  • 10-15 g matcha
  • 20-25 g faina
  • 30 g zahar
  • 30 g unt topit și răcit

 

Prima data am facut pasta decorativa: am amestecat ingredientele (fara o ordine anume) si le-am pus intr-un pos cu dui de 4 (adica un varf rotund subtire).

  

Am cautat o decoratie draguta, nu foarte alambicata pe care am printat-o si am pus-o in tava si peste ea am pus hartie de copt. Am desenat pe hartia de copt cu pasta verde conform cu desenul printat. Nu sunt eu cea mai priceputa la desen, dar pentru prima incercare, cred ca e acceptabil. Tava cu desenul se da cam 15 minute la congelator in timp ce se pregateste aluatul pentru rulada.

      Rulada se face foarte simplu: cele 4 oua, la temperatura camerei, se bat spuma cu zahar si un praf de sare pana se tripleaza in volum (daca ouale sunt mari, folositi doar 3), se adauga extracul de vanilie si se mai amesteca putin. Faina se cerne peste aluat in 3 transe si se amesteca incet de jos in sus, pentru a nu se pierde din volum. Se scoate tava cu desenul de la congelator si se toarna aluatul de rulada peste el. Se niveleaza uniforn cu o lingura sau o spatula.
    

 

 
       Cuptorul se incalzeste pana la 170 grade si se da tava cam 10 minute. Inca o data trebuie sa zic, cuptorul meu nu e unul performant si nu se poate incalzi constant asa ca eu nu am tinut rulada doar 10 minute, ci aproximativ 15-17 minute (pentru ca am avut cam 150 grade in cuptor).
     Dupa ce se scoate tava din cuptor, se pudreaza cu zahar farin si se ruleaza strans (cu tot cu hartie de copt) intr-un prosop de bucatarie umezit.

Dupa 5-10 minute, se desface rulada se scoate hartia de copt si prosopul si rulada se desface pe alta hartie de copt pudrata cu zahar farin. Se unge rulada cu 4-5 linguri de dulceata de capsuni (sau de orice fel aveti prin camara). In imaginea de mai jos, eu am pus mai mult de 4-5 linguri si mi s-a parut prea dulce, depinde de gusturi.

Se ruleaza inapoi, la fel de strans si se transfera pe un platou pudrat cu zahar si se presara putin zahar pudra si pe deasupra. Sper sa va placa si voua si va doresc S-aveți pofta!

 

 


Lasă un răspuns

Rate this recipe: