Revin după o pauză un pic cam lungă cu un tort de morcovi pe care l-am repetat de câteva ori înainte să îl prezint aici, ca să fiu sincera am avut mari dubii că îmi va ieși ceva delicios pentru ca nu sunt fan morcovi și nici nu am mai făcut pana acum glazura cu cremă de brânză. Prima încercare nu a fost  prea reușită din cauza cremei care s-a tăiat în mod dramatic atunci când am combinat unt cu crema de brânză și zahăr pudra (totuși se pare ca acest tip de brânză de la noi de pe piață are prea mult zer pentru a fi combinată cu unt așa că am renunțat la unt și am încercat cu frișcă). După 3 încercări am reușit să fac un tort de morcovi extrem de gustos și arătos.

untitled-18

Tort de morcovi
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Ingrediente:
Ingrediente blat :
  • 4-5 morcovi mari rași prin răzătoarea fină
  • 350 g zahăr granulat
  • 260 g făină
  • 1 linguriță de praf de copt
  • un praf de sare
  • 2 lingurițe de bicarbonat de sodiu
  • jumătate de linguriță de scorțișoară
  • 4 oua bătute
  • 350 ml ulei
  • o linguriță de extract de vanilie (2 plicuri zahăr vanilat)
  • o jumătate de cana de piure de ananas (aprox. 150g)
  • o jumătate de cana de fulgi de cocos (aprox. 50g)
Ingrediente cremă
  • 2 cutii de crema de brânză (tip Philadelphia) cam 400 g
  • 200 ml smântână pentru frișcă
  • 3-4 linguri de zahăr pudră
  • 2 lingurițe de amidon
  • o linguriță de coajă rasă de lămâie
Decor:
  • morcov ras sau nuci tăiate mărunt (opțional)

 

Blatul de morcov

Se preîncălzește cuptorul la 180 grade și se tapetează cu hârtie de copt o forma rotunda de tort cu fund detașabil.
Morcovii se spală și se curăță bine de coaja apoi se dau prin răzătoarea mica, aici ma refer de cea manuala, nici să nu vă gândiți la robot de bucătărie pentru că ii taie prea gros iar nouă ne trebuie firimituri fine și suculente de morcov care se vor coace uniform în cuptor.

untitled-3untitled-4
Eu am avut un ajutor de nădejde la răzuit morcovi, și-a dat toată silința și a făcut o treabă minunată… deși aceste lucruri mărunte nu sunt demne de o prințesă…
untitled-2untitled-17
Pentru blat se pun faina cu sare, praf de copt (bicarbonatul se pune la sfârșit pentru a se activa mai bine), zahăr, scorțișoară și morcovul ras într-un vas și se mixează pana când compoziția se leagă ca un aluat tare.

untitled-5

untitled-6
Se adaugă cele 4 oua bătute bine cu o furculița, uleiul și se mixează totul bine.

untitled-7

Apoi se adaugă piureul de ananas și fulgii de cocos, se amesteca un pic pana se incorporează totul și ultimul se adaugă bicarbonatul.

untitled-8
untitled-9

Se pune aluatul în tavă și se da la cuptor cam 45 minute. Pentru aragazul meu asta ar însemna treapta 4 dar cred ca v-am mai povestit despre cuptorul meu minunat: treapta 4 înseamna ce temperatura vrea gazul lui asa că eu am fost cu ochii pe prăjitură cam de pe la 40 de minute, plus ca am mai lăsat-o un extra 10 – 15 minute. De-asta prăjitura mea e un pic mai bronzata pe ici pe colo, la gust nu s-a simțit nici o secundă.

untitled-11Crema de brânză

Se mixează smântâna rece (folosind ustensile foarte reci… le-am ținut 15 minute la congelator) cu 1 lingură de zahăr pudră. La fel, crema de brânză se amestecă cu 2 linguri de zahăr pudră pe care recomand sa îl cerneți înainte. Dacă vă place mai dulce puteți să mai adăugați o lingura de zahăr pudră. Se amestecă frișca și crema de brânză cu 2 lingurițe de amidon pentru a lega bine cele 2 tipuri de lactat. Din păcate crema de brânză de pe piața noastră nu are aceeași consistență ca cea din State așa că aveți grijă ce rețete încercați pentru că s-ar putea să nu găsiți în supermarket ingredientele potrivite și va trebui să improvizați… ceea ce am făcut și eu în acest caz.

untitled-10
Tortul complet răcit se taie cu grijă pe jumătate și se unge cu crema de brânză. Nu are nevoie de sirop pentru că acest tip de blat este destul de moale și pufos.

untitled-12untitled-13

Cea de-a doua jumătate se așează deasupra și se întinde și restul de cremă de brânza. Puteți decora cu morcov ras așa cum am făcut eu, cu alune sau nuci mărunțite sau fructe confiate.

untitled-15
Sper că v-a plăcut tortul meu de morcovi și sper să îl încercați și voi și până la următoarea rețetă dulce vă doresc mult succes în bucătărie și în tot ceea ce faceți, multă liniște și… S-aveți poftă!

untitled-14


4 COMENTARII

  1. Nu înteleg de ce scrieti „o cana” de nu stiu ce sau „o cana si 3/4” de aia…scrieti mai bine in grame ca sa inteleaga toata lumea…eu acuma de unde sa stiu ca ii „2 cani de faina” sau „o cana si 3/4 de ulei”.

    • Buna! Înțeleg frustrarea legată de unitățile de măsură, dar eu folosesc des termenul de cană pentru că mă inspir foarte mult din rețete straine unde totul se măsoară in căni (o cană = 250 ml), nu în grame ca pe la noi. De asemenea și rețetele din familie transmise din generație in generație tot in căni sunt exprimate (și clasicul făină cât cuprinde care pe mine ma frustrează maxim). Dar cum am zis, vă înțeleg și o să încerc să transform și in grame. Mulțumesc pentru comentariu si sa aveți o seară frumoasă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.