Chec cu dolvleac si o surpriza de ciocolata


Pe principiul „combinata maine-i gata” si cu multa rabdare si incapatanare, am reusit intr-un final sa fac un chec senzational de frumos si gustos. Era mai, mai sa renunt la ideea de chec cu surpriza in interior, desi conceptul ma bantuie de foarte mult timp (ce-i drept, nu sunt o mare cofetareasa si nici maestru patiser, si din cele 3 dati cand nu mi-a iesit ceva a fost din cauza unui  nimic de care nu am tinut seama mai degraba, decat ca nu am stapanit vre-o tehnica anume). Combinatia dovleac cu scortisoara si ciocolata nu m-a atras niciodata dar nevoia ne invata gusturi noi.
Totul a pornit de la mama, care avea un dovleac prin balcon si am rugat-o sa mi-l „împrumute” in ideea in care as face o placinta, dar cum familia mea nu se da in vant dupa placinta ci dupa chec am mers pe mana publicului si… chec cu dovleac sa fie (steluta e doar surpriza, cum ar veni… „fantezia bucatarului”)

untitled-44

Checul de ciocolata de la interior este cat se poate de simplu si destul de uscat. Am folosit ciocolata 75% cacao plus ciocolata cu lapte pentru ca la noi in casa ciocolata amariue nu prea are trecere. Pentru checul cu dovleac am cautat mult o reteta speciala mai putin uscata si am experimentat cateva pana sa ajung la aceasta varianta. Intr-un final combinatia chec uscat de ciocolata si chec moale de dovleac a ramas varianta castigatoare.
Un alt aspect pe care nu l-am luat in calcul atunci cand m-am incumetat sa incerc aceasta combinatie este forma checului de ciocolata. Initial am vrut sa fie inimioara, dar in timpul cresterii, inimioara s-a rasucit o data cu cresterea aluatului, rezultatul fiind…. sa zicem, nedorit (doar ca aspect, pentru ca la gust nu am primit plangeri), asa ca in varianta finala am optat pentru o stea clasica.


Chec cu dolvleac si o surpriza de ciocolata
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 1 chec
Ingrediente:
Ingrediente chec de ciocolata:
  • 4 oua mari
  • 130 g zahar granulat
  • 130 g faina alba
  • 140 g ciocolata (75% cacao sau combinata cu ciocolata cu lapte)
  • 140 g unt
  • un praf de sare
Ingrediente chec de dovleac:
  • 2 căni de piure de dovleac
  • 2 căni de zahar
  • o cana de ulei
  • 4 oua
  • 3 căni de faina
  • 2 lingurițe de bicarbonat
  • un praf de sare
  • o linguriță de scorțișoară
  • o linguriță de nucșoară

 

In primul rand se pregateste „steluța„: ciocolata se rupe in bucati mici si se pune sa se topeasca in bain-marie impreuna cu untul, apoi se lasa sa se raceasca la temperatura camerei. Cele 4 oua se separa, iar galbenusul se mizeaza cu zaharul  cam 5 min. pana devine o spuma fina, se adauga faina cernuta si ciocolata cu unt si se amesteca pana cand se formeaza un aluat dens. Albusurile se bat spuma si se adauga la mixul de ciocolata putin cate putin pentru a nu pierde din volum. Aluatul format se pune intr-o tava de chec tapetata cu hartie de copt si se da la cuptor cam 50 min la 180 grade C.
Dupa ce se raceste  se taie in formele dorite… in cazul meu: steluțe!!!

untitled-2

Cel de-al doilea chec este si mai simplu decat primul dar mai intai as vrea sa va spun mai multe despre  piureul de dovleac pentru ca, nu-i asa, noi nu suntem americani si nu gasim totul pe raft in supermarket sub forma de conserva (sau… or fi dar nu am gasit eu!).
Dovleacul baban a fost sacrificat, i-au fost scoase semintele si feliat in bucati mari pe care le-am pus pe o tava de aragaz (musai cu hartie de copt) si l-am bagat la cuptor pana s-a rumenit si s-a inmuiat bine (cred ca au stat la foc mediu, cam 180 grade pentru ca am vrut sa se patrunda bine si sa se inmoaie, aproximativ 30-45 min).

untitled-3

Cat este cald pulpa dovleacului se curata cu o lingura si se pune in blender, iar daca nu se paseaza bine se adauga cateva linguri de apa. Nu va faceti griji daca iese un pic apos piureul, e perfect!

untitled-4

Eu am folosit doar 2 cani de piure pentru reteta asta, iar restul l-am portionat in pungute si l-am bagat la congelator pentru alte rețete portocalii.

untitled-5

Checul de dovleac e foarte „complicat”: toate cele 9 ingrediente enumerate mai sus se combina cu talent si indemanare intr-o ordine aleatorie. Aceeasi tava de chec (sau alta daca sunteti bine-dotati in bucatarie) este unsa cu ulei si tapetata cu hartie de copt, se aseaza o treime de aluat dovlecos si in sir indian, stelutele taiate mai devreme.

untitled-6

Restul de aluat se toarna cu incredere peste stelute pana se acopera integral. Eu am turnat cam pana in buza tavii si am stat putin cu inima indoita ca va erupe aluatul din tava in timpul coacerii, dar a fost la limita.

untitled-7

Se da la cuptorul preincalzit la 180 grade cam 45-50 min. Se scoate din cuptor dupa ce a trecut testul scobitorii si s-a mai racorit putin (eu de obicei mai las checurile in cuptorul stins cam 5-7 min) si se acopera cu un servet uscat. Rezultatul e pe cat de frumos pe atat de gustos si sper sa il incercati si voi si sa imi spuneti ce parere aveti.

S’aveti pofta!!!
untitled-10

 


4 comments

  1. Oana Cdf says:

    Ce idee super-arata wow! Multumesc! Si eu tot Oana ma numesc si sunt cofetar amator-acasa -fac dulciuri pentru familie-cei doi baieti ai mei le adora. Am sa incerc varianta asta si chiar am diferse forme de taiat haioase pentru copii-doar ca o sa fac un chec clasic ca la noi nu se mananca deloc dovleac.

  2. Oana Constantin says:

    Buna Oana! Ma bucur ca iti place checul meu, nici la mine in casa nu prea se omoara lumea dupa dovleac, dar de data asta a fost o exceptie si toti "strambaciosii din nas" de pana acum au mancat chec cu dovleac cu mare placere. Daca vrei sa mergi pe chec simplu ai grija sa nu fie foarte uscat (daca imi permiti un mic sfat :). Spor si sper sa revii cu o poza cu sectiunea checului tau

  3. Anonima says:

    Ultima postare este din 2015, asa ca presupun ca ai abandonat proiectul. Pacat, din cate vad erau multe chestii interesante pe aici.

    • Constantin Oana says:

      Buna! Nu am abandonat proiectul, doar e adevarat ca am avut un an sarac in activitate pe blog. Dar o sa ma revansez pe final de an 2016 si in anul urmator pentru ca in tot acest timp am continuat sa experimentez retete noi (pentru mine) doar ca nu am avut timp sa le adaug pe blog. De curand m-am mutat in „casuta” noua, dulcinele.ro, iar in perioada urmatoare vor tot fi multe modificari pe site, mai ales din punct de vedere al formatului. In continuare sunt activa pe pagina mea de Facebook unde am postat imagini cu tot ce am creat intre timp, numai ca retetele detaliate le voi publica in scurt timp pe blog. Iti multumesc pentru interesul acordat paginii mele si voi reveni curand in forta cu o imagine noua si retete noi.

Lasă un răspuns

Rate this recipe: