Pe principiul „combinata mâine-i gata” și cu multa răbdare și încăpățânare, am reușit într-un final să fac un chec cu dovleac senzațional de frumos și gustos, având în interior o steluță de ciocolată. Era mai, mai să renunț la ideea de chec cu surpriză în interior, deși conceptul mă bântuie de foarte mult timp (ce-i drept, nu sunt o mare cofetăreasă și nici maestru patiser, și din cele 3 dăți când nu mi-a ieșit ceva a fost din cauza unui  nimic de care nu am ținut seama mai degrabă, decât că nu am stăpânit vre-o tehnica anume). Să fiu sinceră, combinația dovleac cu scorțișoară și ciocolată nu m-a atras niciodată dar nevoia ne învață gusturi noi.
Totul a pornit de la mama, care avea un dovleac prin balcon și am rugat-o să mi-l „împrumute” în ideea în care aș face o plăcintă, dar cum familia mea nu se da în vânt după plăcintă cu dovleac, ci după chec am mers pe mâna publicului și… chec cu dovleac sa fie (steluța e doar surpriza, cum ar veni… „fantezia bucătarului”)

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

Checul de ciocolată de la interior este cat se poate de simplu și destul de uscat. Am folosit ciocolata 75% cacao plus ciocolată cu lapte pentru că la noi în casa ciocolata amăruie nu prea are trecere. Pentru checul cu dovleac am căutat mult o rețetă specială mai puțin uscată și am experimentat câteva până să ajung la această variantă. Într-un final combinația chec uscat de ciocolata (steluța) și chec moale de dovleac (ambalajul) a rămas varianta câștigătoare.
Un alt aspect pe care nu l-am luat în calcul atunci când m-am încumetat să încerc această combinație este forma checului de ciocolată. Inițial am vrut să fie inimioară, dar în timpul coacerii inimioara s-a răsucit o data cu creșterea aluatului, rezultatul fiind…. să zicem, nedorit (doar ca aspect, pentru ca la gust nu am primit plângeri), asa că în varianta finală am optat pentru o stea clasică.


Chec cu dolvleac si o surpriza de ciocolata
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 1 chec
Ingrediente:
Ingrediente chec de ciocolata:
  • 4 oua mari
  • 130 g zahar granulat
  • 130 g faina alba
  • 140 g ciocolata (75% cacao sau combinata cu ciocolata cu lapte)
  • 140 g unt
  • un praf de sare
Ingrediente chec de dovleac:
  • 2 căni de piure de dovleac
  • 2 căni de zahar
  • o cana de ulei
  • 4 oua
  • 3 căni de faina
  • 2 lingurițe de bicarbonat
  • un praf de sare
  • o linguriță de scorțișoară
  • o linguriță de nucșoară

 

In primul rand se pregătește „steluța„: ciocolata se rupe în bucăți mici și se pune să se topească în bain-marie împreună cu untul, apoi se lasă să se răcească la temperatura camerei. Cele 4 oua se separă, iar gălbenușul se mixează cu zahărul cam 5 min. până devine o spumă fină, se adaugă făina cernută în care am adăugat un praf de sare și crema de ciocolată răcită și se amestecă până când se formează un aluat dens. Albușurile se bat spumă și se adaugă la mixul de ciocolată puțin câte puțin pentru a nu pierde din volum. Aluatul format se pune într-o tavă cu hârtie de copt și se da la cuptor cam 50 min. la 180 grade C. La expirarea timpului se lasă să se răcească și se taie în formele dorite… în cazul meu: steluțe!!!

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

Cel de-al doilea chec este și mai simplu decât primul dar mai întâi as vrea să vă spun mai multe despre piureul de dovleac: dovleacul baban sacrificat i-au fost scoase semințele și feliat în bucăți mari pe care le-am pus pe o tavă de aragaz (musai cu hârtie de copt) și l-am băgat la cuptor până s-au rumenit și s-au înmuiat bine (cred că au stat la foc mediu, cam 180 grade pentru ca am vrut sa se pătrundă bine și sa se înmoaie, aproximativ 30-45 min).

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

Cât este caldă pulpa dovleacului se curăță cu o lingură și se pune în blender, iar dacă nu se poate pasa bine se adaugă câteva linguri de apă. Nu vă faceți griji dacă iese un pic apos piureul, e perfect!

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

Eu am folosit doar 2 căni de piure pentru rețeta asta, iar restul l-am porționat în punguțe și l-am băgat la congelator pentru alte rețete portocalii.

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

Checul de dovleac e foarte „complicat”: toate cele 9 ingrediente enumerate mai sus se combină cu talent și îndemânare într-o ordine aleatorie. Aceeași tavă de chec (sau alta dacă sunteți bine-dotați în bucătărie) este tapetată cu hârtie de copt, se așează o treime de aluat dovlecos și steluțele tăiate mai devreme.

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

Restul de aluat se toarnă cu încredere peste steluțe pana se acoperă integral. Eu am turnat cam pana în buza tăvii și am stat puțin cu inima îndoită că va erupe aluatul portocaliu din tavă în timpul coacerii, dar a fost la limită.

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

Se dă la cuptorul preîncălzit la 180 grade cam 45-50 min. Se scoate din cuptor după ce a trecut testul scobitorii și s-a mai răcorit puțin (eu de obicei mai las checurile în cuptorul stins cam 10 min) și se acoperă cu un șervet uscat. Checul cu dovleac e pe cât de frumos pe atât de gustos și sper sa îl încercați și voi și să îmi spuneți ce părere aveți. S-aveți pofta!!!

Chec cu dovleac și o surpriză de ciocolată

 


4 COMENTARII

  1. Ce idee super-arata wow! Multumesc! Si eu tot Oana ma numesc si sunt cofetar amator-acasa -fac dulciuri pentru familie-cei doi baieti ai mei le adora. Am sa incerc varianta asta si chiar am diferse forme de taiat haioase pentru copii-doar ca o sa fac un chec clasic ca la noi nu se mananca deloc dovleac.

  2. Buna Oana! Ma bucur ca iti place checul meu, nici la mine in casa nu prea se omoara lumea dupa dovleac, dar de data asta a fost o exceptie si toti "strambaciosii din nas" de pana acum au mancat chec cu dovleac cu mare placere. Daca vrei sa mergi pe chec simplu ai grija sa nu fie foarte uscat (daca imi permiti un mic sfat :). Spor si sper sa revii cu o poza cu sectiunea checului tau

    • Buna! Nu am abandonat proiectul, doar e adevarat ca am avut un an sarac in activitate pe blog. Dar o sa ma revansez pe final de an 2016 si in anul urmator pentru ca in tot acest timp am continuat sa experimentez retete noi (pentru mine) doar ca nu am avut timp sa le adaug pe blog. De curand m-am mutat in „casuta” noua, dulcinele.ro, iar in perioada urmatoare vor tot fi multe modificari pe site, mai ales din punct de vedere al formatului. In continuare sunt activa pe pagina mea de Facebook unde am postat imagini cu tot ce am creat intre timp, numai ca retetele detaliate le voi publica in scurt timp pe blog. Iti multumesc pentru interesul acordat paginii mele si voi reveni curand in forta cu o imagine noua si retete noi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.