Petit fours – mici delicii glazurate


     Acum câteva luni am testat prima oara aceasta rețetă de Petit Fours, am pregatit-o pentru a-mi servi prietenii la munca de ziua mea și a fost foarte apreciată deși nu arăta atât de bine cum mi-as fi dorit și în nici un caz nu arata precum originalul creat de Rose Bakes de unde am preluat rețeta. Însă gustul deosebit a fost ambasadorul și motivul pentru care am mai încercat o data aceasta prăjitură. Cred în continuare ca mai am de lucrat la partea de design… dar… asa cum am mai spus, și o s-o mai spun de-acum înainte, eu sunt un „cofetar” amator, un învățăcel în bucătărie și sper ca cei ce îmi vizitează pagina sa aprecieze efortul, și de ce nu, sa învețe ceva din experiența mea.

Recomand cu sinceritate aceasta rețetă, pentru ca e destul de ușor de preparat, extrem de gustoasa și potrivita pentru orice ocazie. Sper sa va placa și vouă la fel de mult cum m-a incantat pe mine…

untitled-20

Petit fours - mici delicii glazurate
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Bucatarie: French
Portii: 24
Ingrediente:
Ingrediente blat:
  • 250 g zahar pudra;
  • 300 g unt;
  • 5 oua;
  • 380 g faina;
  • un praf de sare;
  • 2 plicuri zahăr vanilat Bourbon;
  • un plic de praf de copt;
  • 120 ml lapte condensat neîndulcit;
  • 30 g smântână
Ingrediente cremă:
  • 2 cutii de crema de brânză (400 g) - tip Philadelphia
  • 2 linguri de zahar pudra;
  • un plic de zahar vanilat Bourbon;
  • 400 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime);
Adițional: un borcan de gem de zmeura
Ingrediente glazura:
  • 300 g zahar pudra;
  • 2 linguri de apa;
  • o tableta de ciocolata alba (80 g);
  • 40 g unt;

 

Întai se încălzește cuptorul la 170 grade C și se pune hârtie de copt într-o tavă subțire de 40×20 cm.

untitled-12

Blatul este destul de ușor de pregătit: untul moale și zahărul pudra se mixează cam 3 min. pana când capătă o culoare pala și își dublează volumul,

untitled-1

untitled-2

apoi se adaugă ouăle unul câte unul și vanilia. Nu va faceți probleme dacă aluatul capătă un aspect de crema tăiată, no panic, asa trebuie sa arate.

untitled-4

  untitled-5

Intre timp se cern într-un vas faina, praf de copt și sare. Se adaugă puțin câte puțin în aluat alternând cu lapte condensat. Încetul cu încetul veți vedea ca aspectul de crema tăiată se va diminua și va începe sa capete aspectul clasic de blat de tort.

untitled-6untitled-7untitled-8

La sfârșit se incorporează smântâna și se pune jumătate de aluat în tava de deja pregătită. Se nivelează cât de cât aluatul pentru o coacere uniforma.

untitled-9untitled-10

Se introduce tava la cuptor pentru 15 min, se verifica centrul cu o scobitoare și dacă mai e nevoie o mai lăsați câteva minute dar nu mai mult de 5. Oricum o sa vedeți ca pe margine, prăjitura e deja aurie. Se repeta schema și cu cealaltă jumătate de aluat. În imaginile de mai jos se vede ca eu am lăsat prăjitura atât cât trebuia încât sa nu fie „bronzata”pe dos dar cuptorul meu funcționează precum un dragon răcit sau îndrăcit, și nu s-a lăsat pana nu a afumat-o un pic pe o margine.

untitled-13

Blaturile se răstoarnă cu fata în jos pe hârtie de copt. Din aceasta experiență am învățat ca trebuie pudrata suprafața hârtiei cu zahar pudra altfel blatul fierbinte se va lipi de hârtie.

Cât timp se răcesc cele doua blaturi se pregătește crema care e foarte simpla: smântâna se mixează împreună cu vanilie și o lingura de zahar pudra (ce recomand eu de fiecare data e ca vasul și paletele de mixer sa fie puse la congelator cam 30 de min. înainte de folosire). Dacă folosiți smântână grasa și nu chestii vegetale, va trebui sa nu mixați prea mult pentru ca se va transforma în unt.

untitled-15

Într-un vas adânc se amesteca crema de brânză cu o lingura de zahar pudra pana când capătă un aspect cremos și fluid, apoi se încorporează frișca lingura cu lingura.

untitled-16untitled-17

Partea ce mai draguță și cea mai obositoare, pentru mine cel puțin, e ca de obicei asamblarea.

Primul blat se unge bine cu gem de zmeura sau orice alt gem referat de voi.

untitled-18untitled-19

Apoi se adaugă jumătate din crema de brânză și se întinde cu grija pe toata suprafața blatului.

untitled-21untitled-22

Se adauga cea de-a doua jumatate de plat peste partea cu crema cu fata in jos. Eu nu am reusit sa o pun cu fata in jos pentru ca mi s-a lipit de hartia de copt si riscam sa se rupa blatul. In mod normal se procedeaza asa pentru ca suprafata prajiturii sa fie neteda si uniforma.

untitled-23

Se adauga si cealalta jumatate din crema si se intinde uniform. Se acopera cu foie alimentara sau de aluminiu si se introduce la congelator timp de minim o ora pentru a se intari bine crema.

untitled-26

Pentru glazura am improvizat si adaptat un pic reteta, de-asta o sa vedeti in poza ca am o glazura mai galbena (de la unt si ciocolata alba) si mai fluida decat in reteta originala pentru ca nu am adaugat sirop de porumb.

Se amesteca zaharul cu apa, unt si ciocolata maruntita si se pune pe bain marie pentru a se topi si incorpora.

untitled-24untitled-25

Se scoate prajitura de la congelator si se taie patrate care apoi se pun pe un grilaj cu hartie de copt dedesubt.

untitled-27untitled-28

Se toarna glazura calda peste prajitura rece. Mi s-a parut destul de complicat pasul asta pentru ca glazura trebuia sa fie destul de calda astfel incat sa fie lichida dar cand o turnam peste bucatile de prajitura, topea intr-o masura crema de branza si pe alocuri s-a scurs, iar daca o lasam sa se mai raceasca isi pierdea fluiditatea. Pana la urma am scos-o la capat… cu grija.

untitled-29

Pana la urma de amorul artei am glazurat prăjiturile direct pe platou…

untitled-30

Sper sa va placa micuțele mele și sa va tenteze sa încercați și voi.

S-aveți pofta!


Lasă un răspuns

Rate this recipe: