Prajitura cu scortisoara, crema de lamaie si ganache de ciocolata


Fac eu ce fac si tot la scortisoara ma intorc, nu pentru ca o prefer, ci pentru ca e sezonul ei si e frig afara si imi aduce aminte de placinta cu mere din copilarie si de orez cu lapte si de vin fiert si de turta dulce… a-propos, cum va suna turta dulce cu crema de lamaie si invelita in ciocolata?!? Nu stiu daca voua va spune ceva combinatia asta dar mie mi-a sunat foarte bine si a trebuit s-o incerc.

Inspiratia mi-am gasit-o de la Kitchen Nostalgia se pare ca a fost preluata de pe un blog croat, mi-a placut foarte mult cum aratau, mi s-a parut simplu de facut (si dupa cum o sa vedeti mai jos chiar e foarte simplu de facut). Sper sa va placa si voua la fel de mult cum mi-a placut mie…

untitled-1

Foile sunt foarte simplu de facut, cu singura mentiune ca aluatul e super sfărâmicios si greu de intins dar o data pus in tava si copt totul e sub control, iar crema e foarte fina si parfumata, se potriveste perfect cu foile pline de scortisoara. Nu e nici o problema ca foile vor avea imperfectiuni, eu le-am intins prea mult si a trebuit sa impaturesc pe ici pe colo aluatul cand l-am pus in tava de copt asa ca s-a copt numai valuri, valuri… asa cum puteti sa vedeti si in poza. Odata pusa crema peste foi si lasat cateva ore sa se fragezeasca (cam peste noapte, la temperatura camerei) rezultatul va fi delicios si nimeni nu va lua in seama valurile Dunarii de la mijloc.

Nu ma intelegeti gresit, si mie imi place ca prajiturile mele sa fie fotogenice, cat mai de revista, dar un lucru am invatat sigur de-a lungul timpului de cand imi bat capul cu retete si poze si gusturi fel de fel: aspectul dulciurilor e foarte important, dar gustul e pe primul loc.

Prajitura cu scortisoara, crema de lamaie si ganache de ciocolata
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 24
Ingrediente:
Ingrediente foi (tavă mica: 30x20cm)
  • 10 linguri de zahar alb
  • 20 linguri de apa
  • 60 g unt
  • jumătate de lingura de scortișoară
  • o lingura de bicarbonat
  • 400 -450 g de faina
  • un praf de sare
Ingrediente cremă:
  • 500 ml lapte
  • 2 linguri de faina
  • 2 linguri de amidon
  • 200 g zahar
  • 100 g unt
  • zeama de la o lamaie mica
Ingrediente glazură (ganache):
  • 80 g ciocolata amăriue
  • 80 g ciocolata alba
  • 150 ml smântână grasa
  • 2 linguri de unt

Cuptorul se incalzeste la 180 de grade C.

Intr-o cratita se topesc 10 linguri de zahar pana cand se caramelizeaza apoi se adauga cele 10 linguri de apa si untul. Mare atentie sa nu va ardeti pentru ca va fi o mare efervescenta. Se ia de pe foc si se lasa o perioada sa se raceasca.

untitled-2untitled-3

Se amesteca intr-un vas faina, bicarbonat, scortisoara si sare. Amestecul uscat se toarna peste caramelul racit si se amesteca bine pana cand aluatul incepe sa se lege si se formeaza o minge de aluat.

untitled-4

Aluatul se imparte in 3 parti egale si fiecare bucata se intinde in forma ovala sau dreptunghiulara intre 2 bucati de hartie de copt. Fiecare bucata de aluat intins se da la cuptor timp de 10 minute.

untitled-5  untitled-6untitled-7untitled-8     Crema e foarte simplu de facut: intr-un vas se amesteca faina cu amidon si 3 linguri de lapte. Restul de lapte se pune la foc pana cand incepe sa fiarba. Se toarna incet peste crema cu faina amestecand incontinuu pentru a nu face cocoloase. Se pune tot amestecul la loc pe foc si se gateste cam 5 minute la foc mic amestecand incontinuu.

untitled-9

Crema se ia de pe foc, se adauga zeama de lamaie si se acopera cu folie alimentara pentru a nu prinde crusta. Cand s-a racit se adauga untul la temperatura camerei si se amesteca bine. Se pune jumatate din crema pe o foaie coapta, se acopera cu alta foaie si se repeta figura.

untitled-10untitled-11

Pentru glazura se marunteste ciocolata si se pune intr-un vas. Smantana se incalzeste pana la punctul de fierbere si se toarna peste ciocolata. Se amesteca incet pana cand ciocolata se transforma intr-o crema fina. Se adauga untul si se mai amesteca putin pana cand nu se mai vad urme de unt. Se lasa la racit pana cand incepe sa se intareasca.

untitled-12

Se toarna ganache-ul de ciocolata peste prajitura si se intinde uniform. Se taie in forma preferata si se degusta cu placere la ocazii speciale sau pur si simplu pentru a va satisface pofta de dulce. S’aveti pofta!

untitled-13untitled-14untitled-15


Lasă un răspuns

Rate this recipe: