Crema de alune sau Praliné

0
Crema de alune sau Praliné

Vreau sa va povestesc mai în detaliu despre crema de alune sau Praliné care după părerea mea poate transforma orice desert într-o delicatesa. Aceasta crema fina și delicata se obține exclusiv din alune de pădure și migdale prăjite măcinate îndelung (de fapt se poate face din orice tip de aluna sau combinații de alune). Câteva lingurițe de praline pot completa gustul prăjiturii cu ciocolată sau pot accentua gustul fructelor uscate pe un chec.

untitled-33


Crema de alune - Praliné
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Ingrediente:
  • 90 g alune de pădure crude
  • 120 g migdale crude
  • 200 g zahar pudra
  • 50 ml apa

 

Se încinge cuptorul la 150 grade C, se pun migdalele și alunele pe o tava cu hârtie de copt și se dau la cuptor timp de maxim 20 de minute. După ce se scot la cuptor se pun pe o cârpa umeda care se împăturește și se frământa bine pentru a se dezlipi coaja de pe alune. Odată decojite alunele și migdalele, se separa de coji și se lasă deoparte pana se pregătește caramelul.
untitled-7
untitled-8
untitled-9
Într-o crăticioară se pun apa și zaharul la foc și se caramelizează… în mod normal e nevoie de un termometru pentru a supraveghea temperatura zaharului caramelizat sa nu depășească 120 de grade C, dar eu nu am asa ceva asa ca am așteptat pana când s-a evaporat apa și zaharul a început sa se închidă la culoare (aveți grija ca zaharul sa nu se ardă pentru ca atunci praline-ul va avea un gust amar) .
untitled-10
untitled-11
Când a ajuns în acest punct am adăugat alunele și migdalele prăjite și am amestecat bine pana când caramelul a acoperit toate fructele. Se transfer ape o suprafață acoperita cu hârtie de copt sau foaie de silicon, se întinde și se lasă la răcit cam 20 de minute.
untitled-12
untitled-13
După ce s-a răcit se sparge în bucăți mici și se pune într-un robot de bucătărie.
untitled-27
untitled-28
untitled-29
Se mixează timp îndelungat având grija ca din când în când sa răzuiți cu o linguriță marginile mixerului. După câteva minute de mixat veți observa ca începe sa se separe uleiul din alune și amestecul devine din ce în ce mai umed. La sfârșit trebuie sa obțineți o crema destul de moale și cremoasa…
untitled-30
untitled-31
untitled-32
dsc_0982-2
Sper ca v-a plăcut aceasta propunere și va recomand cu drag sa folosiți aceasta rețetă la cremele voastre, pentru a orna torturi, prajituri sau poate doar pentru a aromatiza o crema de ciocolata pe post de Nutella de casa. Pana la alte noi dulcinele va doresc s-aveți pofta!
Paris Brest – un alt fel de ecler
Pentru inspirație iată și rețeta mea de Paris Brest cu crema Praline

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.