Tort Tiramisu


Pentru ca ne place foarte mult prăjitura Tiramisu și e rețeta care nu mi-a dat cu virgula niciodată am decis sa fac pentru prima data și un Tort Tiramisu ca test pentru un posibil desert pe masa de Ajun sau de Anul Nou.

Tort Tiramisu

Nu e prima data când fac Tiramisu, cu alta ocazie am pregătit unul la pahar cu bucăți mari de căpșuni pentru ca familia mea adora deserturile răcoritoare… și nici aceasta ocazie nu face excepție, cu resturile de la acest tort am garnisit câteva pahare delicioase.

Tort Tiramisu

 

Rețeta e foarte simpla și nu necesita mari tehnici culinare: pișcoturi crocante (le găsiti la orice supermarket sau magazin de cartier) înmuiate în cafea la care eu am adăugat un pic de rom (veritabil, nu esențe… pentru un gust mai intens), crema de vanilie amestecata cu brânza mascarpone și un pic de smântâna bătută bine. Deși nu e un musai al rețetei clasice (și ce-i drept crema a fost cam fluidă pentru un tort), cu toate astea frișca a adăugat un plus la gust și o textura mai fina, mai aerata.

Tort Tiramisu

 

Tort Tiramisu
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Portii: 8
Ingrediente:
Pentru cremă:
  • 8 gălbenușuri
  • 150 g zahar
  • 50 g faina
  • o păstaie de vanilie (sau 2 pachete de zahar vanilat simplu sau Bourbon)
  • 550 ml lapte
  • 200 ml smântână pentru frișcă (35% grăsime)
  • 400 g brânză mascarpone
  • un praf de sare
Pentru blat:
  • un pachet de pișcoturi (cam 400 g sunt suficienți)
  • 2 căni de cafea tare
  • Opțional:
  • 20-30 ml rom
  • o lingura de cacao pentru pudrat

Prima data se face crema pentru ca necesita ceva timp de răcire.

Laptele și păstaia de vanilie se pun împreuna la foc într-o crăticioară. Păstaia de vanilie trebuie tăiata pe jumătate și scoase semințele cu vârful cuțitului.

dsc_0512dsc_0514

 

Separat de amesteca cele 8 gălbenușuri cu zahar faina și un praf de sare pana când devin o crema fina și culoarea pălește puțin. Dacă devine foarte greu de amestecat se adaugă câteva linguri de lapte rece.

dsc_0519

 

Am avut un ajutor de nădejde la acest tort…

dsc_0524

Cand laptele ajunge la punctul de fierbere, se scoate păstaia și se toarnă încet peste crema de gălbenuș amestecând încontinuu. Se adaugă la foc pentru câteva minute pentru a găti bine ouăle și faina. Daca se formează cocoloașe de faina, se trece crema printr-o sita.

 

dsc_0530dsc_0536dsc_0538

Se acoperă crema cu folie alimentara având grija ca folia sa atingă suprafața pentru a nu se forma condens. Se da la rece câteva ore.

Cand crema a devenit destul de rece se amesteca cu brânză mascarpone și cu smântâna bătută.

dsc_0546dsc_0554

Într-o forma de tort detașabilă se așează un strat de pișcoturi înmuiate în cafea (opțional se poate adăuga în cafea puțin rom pentru un gust mai intens, dar se poate sari peste detaliul asta dacă tortul trebuie împărțit și cu prichindei)

dsc_0556

Se întinde o treime din crema peste primul strat de pișcoturi și se adaugă al doilea strat, apoi iar crema…

dsc_0560dsc_0564

Eu am folosit ultima treime de crema pentru un decor moțat, dar merge și fără… de exemplu dacă forma de tort permite, se mai poate adăuga un strat de pișcoturi…

dsc_0568

Se pudrează cu cacao pentru un look perfect italienesc… „italiano vero Tiramisu”

Tort Tiramisu

 

Sper ca v-a plăcut varianta mea de tort Tiramisu și ca o veți încerca în bucătăria voastră. Abia aștept sa îmi povestiți experienta și pana data viitoare va doresc S-aveți pofta!


Lasă un răspuns

Rate this recipe: