Alfajores – fursecuri cu caramel


V-am arătat data trecută o rețetă senzațională de Tort Medovik iar de data asta o sa va arăt cum se fac Alfajores sau fursecuri moi și satinate lipite doua câte doua cu crema caramel sau dulce de leche, pe care am pregătit-o de la rețeta anterioara.

Alfajores au devenit celebre în toată lumea pornind din bucătăria argentiniană prin frăgezimea fursecurilor cu amidon și crema delicioasă de caramel care le lipește, însă originea lor adevărată e Spania (aici se fac în mod tradițional de Crăciun și conțin miere, migdale și condimente).

Alfajores - fursecuri cu caramel

Trebuie sa recunosc ca deși am mai făcut fursecuri de foarte multe ori pana acum, aceasta rețetă mi-a ridicat niște semne de întrebare pentru ca este mai atipică din doua motive și anume faptul ca se pune mai mult amidon decât faină cât și faptul că partea umedă a rețetei o reprezintă doar gălbenuşurile de ou, din această cauză aluatul e foarte sfărâmicios și greu de întins.

Aluatul se poate păstra destul de mult timp la frigider, de exemplu eu am făcut tura a doua de fursecuri a doua zi, dar pentru a putea lucra mai ușor cu aluatul mi-am umezit bine mâinile cu apa și l-am frământat încet pentru a-i mai adăuga un pic de elasticitate.


Alfajores - fursecuri cu caramel
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 30
Ingrediente:
Ingrediente fursec:
  • 200 g făină
  • 300 g amidon
  • 2 lingurițe praf de copt
  • jumătate de linguriță de bicarbonat
  • 200 g unt moale
  • 150 g zahăr pudră
  • 3 gălbenuşuri mari
  • 2 lingurițe de extract de vanilie (sau 2 plicuri de zahar vanilat Bourbon)
  • coaja rasă de la o jumătate de lămâie
  • un praf de sare
Ingrediente umplutură:
  • 350 g dulce de leche (caramel din lapte condensat)
  • o jumătate de cană de fulgi de cocos

 

Pregătire fursecuri

Untul la temperatura camerei se mixează cu zaharul pudră si coaja rasă de lămâie până când untul se deschide la culoare și crește în volum (durează cam 3-5 minute).

Se adaugă fiecare gălbenuș unul câte unul amestecând până la incorporare după fiecare.

Într+un vas separat se cern făina, amidonul, praful de copt, bicarbonatul și sarea, apoi se adaugă treptat în compoziţia de unt amestecând încontinuu.

Aluatul e foarte sfărâmicios iar mie mi-a dat mare bătaie de cap sa îl adun într-o folie și să îl formez într-un disc… de fapt 2, care se dau mai apoi la frigider minim o oră.

Cam acum ar fi bine să încingeți cuptorul la 180 de grade C.

Aluatul răcit se scoate din frigider cu câteva minute înainte de a fi modelat, după care se desface din folie, se aşează pe o suprafață pudrată cu făină și se întinde cu un sucitor (și el pudrat cu făină). Dacă aveți probleme cu aluatul, e prea sfărâmicios sau nu vrea de nici o culoare să se întindă uniform, puteți să vă umeziţi mâinile cu apă şi să îl frământați puțin până când intră un pic de umezeală în el. Eu am decupat fursecurile cu o formă rotundă așa cum sunt alfajores clasice dar voi puteți să le decupați în ce formă doriți. Nu am întins aluatul foarte mult și am lăsat fursecurile un pic mai groase pentru că mi-a fost teamă ca se vor dezmembra când voi încerca să desprind fursecurile de pe masă.

Ca să le desprind de pe masă m-am folosit de un cuțit foarte ascuțit… și așa, mi-a fost destul de greu să le aşez în tavă pentru ca textura este foarte delicată. Fursecurile decupate se aşează într-o tavă cu hârtie de copt.

Se dau la cuptor timp de 7-8 minute (vă recomand să nu le lăsați mai mult de atât pentru că deși poate par albe și necoapte, la această temperatură 7-8 minute sunt suficiente), după care, se scot pe un grătar să se răcească. Se decupează și se coc și restul fursecurilor până când nu mai există aluat.

Alfajores - fursecuri cu caramel

După ce se răcesc, fursecurile se potrivesc după mărime și se lipesc între ele cu caramelul făcut anterior (reţeta completă e aici) iar marginile se rostogolesc prin fulgi de cocos.

Alfajores - fursecuri cu caramel

Alfajores sunt fursecurile perfecte lângă o cafea fierbinte, după un mic dejun copios sau chiar după masa de Crăciun. Sper să vă placă propunerea mea şi până data viitoare vă doresc sărbători minunate și liniștite în familie şi

Crăciun Fericit!!!


Lasă un răspuns

Rate this recipe: