Chifle cu parmezan și usturoi


Pentru ca în ultima vreme am devenit foarte mare fan parmezan (și cred ca de vina a fost Toscana pe care am vizitat-o în septembrie) m-am apucat acum câteva zile sa caut www-ul în lung și în lat după o gustare delicioasa cu mult parmezan și am găsit combinația perfecta: chifle cu parmezan și usturoi. A fost o plăcere să le pregătesc, nu a durat foarte mult și am „parfumat” casa în cel mai plăcut mod.

Până nu demult nu înțelegeam oamenii care preferă să își facă tot felul de gustari în casa decât să le cumpere de-a gata, de exemplu turta dulce, biscuiți, pâine, până și covrigi… cine are timp de covrigi când se găsesc la orice colt cu 1 leu, nu? Dar iată că nu de mult am postat pe blog o rețetă minunata de covrigi făcuți de mine care au fost de un milion de ori mai gustoși și mai sănătoși. In fond despre asta e vorba: eu controlez calitatea ingredientelor pe care le consum eu și familia mea, plus ca ne distram de fiecare data când gătim împreuna.

Chifle cu parmezan si usturoi

Despre parmezan pot spune că îmi place atât Grana Padano cât și Reggiano, dar dacă ar fi să aleg, l-aș prefera pe Reggiano pentru că e un pic mai gras și are un gust mai intens și drept urmare îl folosesc obsesiv aproape în orice: paste, salate, pana și în supa (îl rad fin peste o felie de pâine prăjită care plutește într-un bol de supă cremă aburinda… un vis). De data asta l-am folosit peste chifle pufoase acompaniat de usturoi și pătrunjel tocate fin și mult unt topit. A fost o experiență senzoriala de neuitat: chifle rumene și pufoase care se desfac precum cozonacul, gust dulceag și intens, „parfum” inconfundabil de pâine coapta și de usturoi în același timp.

Chifle cu parmezan și usturoi

5.0 from 1 reviews
Chifle pufoase cu parmezan si usturoi
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Gustare
Portii: 24
Ingrediente:
  • un plic de drojdie uscata + o lingura de zahar + 60 ml apa călduță
  • 300 ml lapte
  • 3-4 linguri de zahar
  • o jumătate de lingura de sare
  • 60 g unt
  • 560 g faina
  • un ou mare
  • 4 căței de usturoi tăiați fin
  • 50 g unt
  • 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
  • 60-80 g parmezan ras fin

 

Aluatul e foarte simplu de făcut: mai întâi activam drojdia într-un vas împreună cu o lingură de zahăr și 60 ml de apă călduță. Se lasă drojdia câteva minute să se activeze.

dsc_0066

Se amesteca laptele cu zahar, sare și unt și se încălzesc puțin până se topesc zahărul și untul.

dsc_0069

Se adaugă amestecul de drojdie peste amestecul de lapte încălzit…

dsc_0074

… se adaugă faina (toata odată e ok) și se amesteca bine…

dsc_0077

… pana când se obține un aluat omogen.

dsc_0080

Se pune folie alimentara peste vasul cu aluat și se lasă sa se odihnească aproximativ 15 minute.

dsc_0082

Aluatul se frământa cu un mixer cu cârlig pentru aluat (ca cel din imagine) sau pur și simplu la mână până când se activează glutenul cam 5 minute.

dsc_0088dsc_0091

Se încălzește cuptorul la 180 grade C.

Aluatul se transfera pe masa pudrata cu faina și se taie în 24 de bile de forme egale. Fiecare bila se rulează și se înnoadă ca în imaginea de mai jos.

dsc_0095

Nodurile de aluat se transfera pe o tava cu hârtie de copt și se acoperă cu folie alimentara și se lasă sa crească aproximativ 25 de minute.

Chifle cu parmezan și usturoi

Intre timp se pregătește topingul de unt topit cu usturoi și pătrunjel mărunțit bine.

dsc_0102

Parmezanul se rade și se pune separat într-un vas.

dsc_0105

Când chiflele au crescut, se ung bine cu unt aromat si se pudrează din abundenta cu parmezan.

Chifle cu parmezan și usturoiChifle cu parmezan și usturoiChifle cu parmezan și usturoi

Chiflele se dau la cuptor timp de 10 minute sau până când se fac rumene (poate varia 1 sau 2 minute în funcție de tipul de cuptor). Dupa ce se scot din cuptor, chiflele se mai ung puțin cu untul aromat cât timp sunt încă fierbinți.

Chifle cu parmezan și usturoi

Chiflele se pot păstra la temperatura camerei cam 2 zile sau le puteți congela dacă vreți sa le păstrați pentru mai mult timp… la noi nu a fost cazul pentru că au dispărut în aceeași zi când le-am făcut, nici nu cred că au apucat să se răcească bine.

Vă recomand cu căldură să încercați și voi această rețetă și să îmi povestiți cum a ieșit, vă garantez că nu veți fi dezamăgiți. Pana data viitoare va doresc spor în toate, multă liniște și S-aveți poftă!

Chifle cu parmezan și usturoi

 

Dacă vă interesează și alte gustări sărate vă recomand și:

Biscuiti sarati cu branza cheddar

Covrigi de casa – German pretzel

 


One comment

Lasă un răspuns

Rate this recipe: