Chifle cu parmezan și usturoi


Pentru ca în ultima vreme am devenit foarte mare fan parmezan (și cred ca de vina a fost Toscana pe care am vizitat-o în septembrie) m-am apucat acum câteva zile sa caut www-ul în lung și în lat după o gustare delicioasa cu mult parmezan și am găsit combinația perfecta: chifle cu parmezan și usturoi. A fost o plăcere sa le pregătesc, nu a durat foarte mult și am „parfumat” casa în cel mai plăcut mod.

Pana nu demult nu înțelegeam oamenii care prefera sa își facă tot felul de gustari în casa decât sa le cumpere de-a gata, de exemplu turta dulce, biscuiți, pâine, pana și covrigi… cine are timp de covrigi când se găsesc la orice colt cu 1 leu, nu? Dar iată ca nu de mult am postat pe blog o rețetă minunata de covrigi făcuți de mine care au fost de un milion de ori mai gustoși și mai sănătoși. In fond despre asta e vorba: eu controlez calitatea ingredientelor pe care le consum eu și familia mea, plus ca ne distram de fiecare data când gătim împreuna.

Chifle cu parmezan si usturoi

Imi place atât Grana Padano cât și Reggiano, dar dacă stau bine sa ma gândesc îmi place mai mult Reggiano pentru ca e un pic mai gras și are un gust mai intens și îl folosesc obsesiv aproape în orice: paste, salate, pana și în supa (îl rad fin peste o felie de pâine prăjită care plutește într-un bol de supa aburinda… un vis). De data asta l-am folosit peste chifle pufoase acompaniat de usturoi și pătrunjel tocate fin și mult unt topit. A fost o experiență senzoriala de neuitat: chifle rumene și pufoase care se desfac precum cozonacul, gust dulceag și intens în același timp, „parfum” inconfundabil de pâine coapta și de usturoi în același timp.

Chifle cu parmezan și usturoi

5.0 from 1 reviews
Chifle pufoase cu parmezan si usturoi
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Gustare
Portii: 24
Ingrediente:
  • un plic de drojdie uscata + o lingura de zahar + 60 ml apa călduță
  • 300 ml lapte
  • 3-4 linguri de zahar
  • o jumătate de lingura de sare
  • 60 g unt
  • 560 g faina
  • un ou mare
  • 4 căței de usturoi tăiați fin
  • 50 g unt
  • 2 linguri de pătrunjel tocat mărunt
  • 60-80 g parmezan ras fin

 

Aluatul e foarte simplu de făcut: mai întâi activam drojdia într-un vas împreună cu o lingura de zahar și 60 ml de apa călduță. Se lasă drojdia câteva minute sa se activeze.

dsc_0066

Se amesteca laptele cu zahar, sare și unt și se încălzesc puțin pana se topesc zaharul și untul.

dsc_0069

Se adaugă amestecul de drojdie peste amestecul de lapte încălzit…

dsc_0074

… și se adaugă faina (toata odată e ok) și se amesteca bine…

dsc_0077

… pana când se obține un aluat omogen.

dsc_0080

Se pune folie alimentara peste vasul cu aluat și se lasă sa se odihnească aproximativ 15 minute.

dsc_0082

Aluatul se frământa cu un mixer cu cârlig pentru aluat (ca cel din imagine) sau pur și simplu la mana pana când se activează glutenul cam 5 minute.

dsc_0088dsc_0091

Se încălzește cuptorul la 180 grade C.

Aluatul se transfera pe masa pudrata cu faina și se taie în 24 de bile de forme egale. Fiecare bila se rulează și se înnoadă ca în imaginea de mai jos.

dsc_0095

Nodurile de aluat se transfera pe o tava cu hârtie de copt și se acoperă cu folie alimentara și se lasă sa crească aproximativ 25 de minute.

Chifle cu parmezan și usturoi

Intre timp se pregătește topingul de unt topit cu usturoi și pătrunjel mărunțit bine.

dsc_0102

Parmezanul se rade și se pune separat într-un vas.

dsc_0105

Când chiflele au crescut, se ung bine cu unt aromat si se pudrează din abundenta cu parmezan.

Chifle cu parmezan și usturoiChifle cu parmezan și usturoiChifle cu parmezan și usturoi

Chiflele se dau la cuptor timp de 10 minute sau pana când se fac rumene (poate varia 1 sau 2 minute în funcție de tipul de cuptor). Dupa ce se scot din cuptor, chiflele se mai ung puțin cu untul aromat cât timp sunt încă fierbinți.

Chifle cu parmezan și usturoi

Chiflele se pot păstra la temperatura camerei cam 2 zile sau le puteți congela dacă vreți sa le păstrați pentru mai mult timp… la noi nu a fost cazul pentru ca au dispărut în aceeași zi când le-am făcut, nici nu cred ca au apucat sa se răcească bine.

Va recomand cu căldură sa încercați și voi aceasta rețetă și sa îmi povestiți cum a ieșit, va garantez ca nu veți fi dezamăgiți. Pana data viitoare va doresc S-aveți pofta!

Chifle cu parmezan și usturoi


One comment

Lasă un răspuns

Rate this recipe: