Pentru Crăciunul care se apropie vă propun o minunata rețetă de Cozonac polonez cu ciocolată (Babka) pe care am descoperit-o de curând pe www și pe care abia așteptam să v-o împărtășesc. Am avut foarte multe surse de inspirație și m-am documentat foarte mult înainte să încep acest proiect și am descoperit că Babka nu e o rețetă simpla sau ieftină sau dietetică. Cu toate astea am reușit sa simplific rețeta și sa o adaptez la gusturile noastre românești încercând în același timp să păstrez o mică notă de autenticitate și de gust diferit de cozonacul nostru autohton.
Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Pentru mine care nu sunt o gospodina desăvârșită și nu mă prea pricep la zacuscă, murături sau cozonaci îmi pare destul de intimidant și riscant să mă apuc de făcut cozonaci de casă (cred ca am făcut cozonaci de 2 sau de 3 ori până acum) și cu toate astea cu această rețetă nu am dat greș. Nu e nevoie de frământare îndelungată și nici de tratament preferențial… exact pe gustul meu.

Și știți ce mai e pe gustul meu? Abundența de ciocolată și de unt. Mmmmda… acum înțelegeți de ce am pomenit mai devreme despre dietă. Nu contează, în preajma sărbătorilor totul e permis, totul e pus pe pauză și musai sa nu ne urcam pe cântar, absolut deloc.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Deși am pornit în aceasta aventură cu gândul ca voi testa rețeta și o voi repeta mai apoi în ajun de Crăciun, am decis sa o împart cu voi tocmai pentru ca mi-a ieșit asa bine din prima, iar dacă mi-a ieșit mie, înseamnă ca va poate ieși și vouă… lejer. Asa că am pregătit 2 cozonaci, unul răsucit clasic și altul împletit în stilul Babkăi poloneze.

Cozonac polonez cu ciocolata sau Babka

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)
 
Timp de pregatire
Timp de gatire
Timp total
 
Gatit si prezentat de:
Tipul de reteta: Desert
Portii: 2 cozonaci
Ingrediente:
Pentru aluat:
  • 500 g faina (+ extra 5 linguri)
  • 100 g zahar granulat
  • 1 pachet drojdie uscata (2 lingurițe și jumătate)
  • coaja rasa de la o portocala mare
  • 4 oua
  • o linguriță de sare
  • o jumătate de cana de apa rece (cam 120 ml)
  • 140 g unt (la temperatura camerei)
Pentru umplutură:
  • 130 g ciocolata rasa
  • 120 g unt
  • 100 g zahar pudra
  • 50 g pudra de cacao
Pentru sirop:
  • 3 linguri de zahăr granulat
  • 3 linguri de apă

 

Pregătire aluat Babka (de preferat cu o seară înainte):

Într-un vas adânc se amestecă făina cu un praf de sare, zahăr, drojdie și coaja de portocală. Ar fi mai ușor dacă ați avea un mixer cu cârlig, în lipsa lui va trebui sa amestecați aluatul cu mâna. Se adaugă cele 4 oua și apa rece, după care se amestecă bine preț de câteva minute bune sau până când aluatul începe să se desprindă de pe marginile vasului. În acel moment se adaugă untul la temperatura camerei și tăiat cubulețe.

Cozonac polonez cu ciocolata sau BabkaCozonac polonez cu ciocolata sau Babka

Din experiență am învățat că atunci când ai de-a face cu aluat frământat, cantitatea de făină e relativă și se adaugă în funcție de textura aluatului: un aluat dens necesită o lingură de apa (sau chiar 2), un aluat moale mai necesită o lingura sau mai multe de făină. Pe lingă cantitate mai vorbim și de calitatea sau tipul de făină, la care eu nu mă prea pricep și drept dovadă folosesc același tip, la mai toate rețetele mele (acel tip de făină cu 000 în coadă). Am ținut să precizez acest aspect pentru că deși v-am zis de la început că acest tip de cozonac nu necesită frământare îndelungată, totuși trebuie să țineți cont de textura aluatului.

În momentul în care aluatul începe sa se desprindă de pe pereții vasului înseamnă că e gata să se pregătească de odihnă. Așa că trebuie uns un vas adânc cu ulei și se transferă aluatul în el. Se înfoliază și se pune în frigider pentru minim 6 ore sau de preferat peste noapte.

Cozonac polonez cu ciocolata Babka

 

Crema de ciocolată

Se rade ciocolata fin și se topește împreună cu untul, după care se adaugă zahărul pudră și la sfârșit cacao (recomand ca zahărul pudră și pudra de cacao sa fie cernute înainte)

Cozonac polonez cu ciocolata BabkaCozonac polonez cu ciocolata BabkaModelarea cozonacului:

Se scoate aluatul din frigider (se ba dubla în volum chiar și la temperatură mică) și se răstoarnă pe o masă pudrată cu făină. Apoi se taie în 2 bucăți egale.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Fiecare bucată se întinde cu grijă în foaie destul de subțire și se unge cu crema de ciocolată.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Primul cozonac: aluatul întins se rulează strâns, se îndoaie de la mijloc și se răsucește în câteva spirale.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Cel de-al doilea cozonac: se rulează la fel de strâns și se taie pe mijloc de la un capăt la celălalt, iar cele doua bucăți se pun una peste alta în formă de cruce cu partea tăiată în sus și se răsucesc una în jurul celeilalte.

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Cei doi cozonaci se pun fiecare în forma lui (formă pe care am utilat-o cu hârtie de copt atât pe fund cât și pe margini)

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Se acoperă cu un șervet curat și se lasă să crească la loc ferit de curenți de aer. De exemplu eu am pus un vas cu apă fierbinte în cuptorul stins și lângă vas am pus cozonacii la crescut preț de 30 spre 45 de minute. La scurgerea timpului arătau așa:

Cozonac polonez cu ciocolata (Babka)

Am golit cuptorul de cozonaci relaxați și vase aburinde și l-am încălzit la 180 grade C, după care am introdus cozonacii preț de 15-20 de minute, apoi am redus temperatura la 150 de grade C si i-am mai lăsat alte 15-20 de minute . Ce-i drept i-am verificat cam des (fără să deschid ușa cuptorului) de teamă sa nu se perpelească prea rău. La expirarea timpului am stins cuptorul și i-am mai lasat alte 20 de minute, dupa care i-am scos din cuptor, dar nu și din forme.

Cozonac polonez cu ciocolata sau Babka

Am făcut repede un sirop din 3 linguri de zahăr și 3 linguri de apa pe care le-am fiert câteva minute pana s-au transformat într-un sirop lucios. Puteți să mai adăugați in sirop, zahăr vanilat, zeama de lămâie sau altă aromă preferată. Am uns ambii cozonaci din abundență cu acest sirop cât erau încă fierbinți.

Cozonac polonez cu ciocolată sau BabkaCozonac polonez cu ciocolată sau BabkaCozonac polonez cu ciocolată sau Babka

Am să vă mărturisesc un lucru: deși sunt cel mai mare fan al cozonacului românesc tradițional și îmi place sub orice formă, cu orice umplutură, chiar și cel de post, acest Cozonac polonez cu ciocolata (Babka) a devenit unul din preferatele mele pentru gustul bogat și ciocolatos, textura cremoasă din mijloc și crocantă la exterior, pe care nu îl voi uita ușor și îl voi repeta de fiecare Crăciun, Paște și sărbătoare importantă la noi în familie.

Sper că v-am convins să încercați și voi această rețetă și dacă o încercați sper să îmi lasați un mesaj cu o părere. Până data viitoare când ne vom îndulci iar împreună vă doresc spor în toate și S-aveți poftă! 


6 COMENTARII

    • Multumesc pentru corectie, Gabriela! Cred ca am scris aceasta reteta undeva dupa miezul noptii si nu am mai revizuit-o inainte de publicare 🙁
      Asadar pentru ca Pastele se apropie cu pasi repezi, mi-am propus sa fac un video pas cu pas pentru a explica mai clar detaliile acestui cozonac minunat.
      Spor in bucatarie si in tot ce iti propui!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Rate this recipe:  

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.